malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia się galaretki (już nie gotować!). Gotowy mus odstawić w chłodne miejsce, by przestygł i delikatnie stężał. Składniki na krem ajerkoniakowy(...)herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników. Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance bardzo gorącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i nadal ubijając powoli wlewać mocno schłodzoną
In my kitchenilość cukru zwykłego i waniliowego nie powinna przekraczać 70 g Kilka czereśni Utarta gorzka czekolada Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę wlewamy do miski , wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy trzepaczką lub widelcem. Do gorącego mleka dodajemy zawartość miski i bardzo intensywnie mieszając trzepaczką ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu(...)trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę i rozlewamy do salaterek, dodajemy czereśnie oraz posypujemy startą gorzką czekoladą
Miód i pieprznaturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie - gorzka czekolada - 1 tabliczka Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić(...)minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego
Fit-aminaDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania(...)czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej 200-250 ml wody 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego laska cynamonu gwiazdka anyżu laska wanilii skórka otarta z cytryny
Apetyczna babeczkajest jednak oczekiwanie, aż się upiecze, gdyż zapach roznoszący się po kuchni jest nieziemski... :) Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek
Słodko-Słony Świat IlonyWALENTYNKOWY DAMA KIER (mus z białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła(...)ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/4 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową
Bon appetit mon amiepróbował już daktylowych trufli, wie o czym mówię. Prosto mówiąc - są boskie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, bardzo gorąco go polecam. :) Składniki (na 30 sztuk): 200 gramów suszonych daktyli 1 pomarańcza 80 gramów orzechów włoskich 60 gramów czekolady deserowej 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao Wykonanie: Daktyle pokrój na małe kawałki, włóż do rondelka. Wyciśnij sok z pomarańczy
Garniec Magalieboki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki i kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody (czyli w 1 szklance mniej niż zaleca przepis na ich opakowaniu). Ostudzić. Sery ubijamy mikserem, aż będzie gładki(...)skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą plus kawałki czekolady. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Na zastygniętą masę serową wyłożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki wcześniej pokrojone w kostkę i odsączone na sitku), wylać
Kubki smakułyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą(...)dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie
Pychotkaaanapoju jest moc! Nawet bez żadnych podejrzanych procentów;) Gorący, gęsty napój czekoladowy, w którym gorzki smak naturalnego kakao łączy się z delikatną słodyczą syropu klonowego i słonawą nutą pochodzącą z orzechowego masła. Dla mnie bomba:) Doznanie jest z gatunku tych silniejszych. Nawet jeśli mamy gorszy dzień, czujemy brak energii i zagubienie - to kakao postawi nas na nogi! Natychmiastowo! Być(...)rondelku połączyć kakao z mlekiem i energicznie mieszając podgrzewać. Dodać pozostałe składniki i wciąż mieszając gotować kilka minut. Wlać do wysokich szklanek i oprószyć cynamonem lub wiórkami gorzkiej czekolady
zadanie-gotowaniełyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mleka w proszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy(...)Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka. 2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku
Izabelawkuchniprzepis na krem oparty na truflach. Trochę zmieniłam i wyszło coś takiego pysznego:) Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki. Nadzienie: 400 g cukierków trufli, 2 czekolady gorzkie 70%, 300 g masła, 330 ml śmietany 30% (kupowałam w Biedronce a tam mają takie nietypowe pojemności) Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo(...)180st piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut ciasto nie może się za bardzo przyrumienić, bo będzie się łamać. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i rolujemy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: trufle, czekoladę i 100 g masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Podczas roztapiania dodać śmietankę i ciągle mieszając doprowadzić do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę
Państwo Wojtczuk gotująłyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła 2 jajka + dżem i mleczna czekolada Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Suche składniki mieszamy razem w misce. Kiedy masło nie jest już gorące dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozkładamy do papilotek(...)przestudzonych babeczkach wycinamy dziurki na dżem, zostawiamy wierzchnią część do przykrycia. Nakładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy. Nie szkodzi jeśli widać łączenia na babeczkach – wszystko przykryje rozpuszczona czekolada :) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyobieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacture