łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek DO OZDOBY: 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie 1 białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia(...)lekko każde ciastko i posyp białym cukrem. Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor. Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć "ciało" pająka. LUKIER: Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek
Smaki Na Talerzusłodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam
To co kochamparą z odłożonymi dwiema łyżkami mleka. Ciasto wyłożyć na paterę lub deskę odwracając foremkę do góry dnem. Posmarować wierzch i boki czekoladą. górę posypać posiekanymi batonikami. Odstawić w chłodne miejsce. Kroić nożem moczonym w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokrągłe kształty. Układać na biszkopcikach od płaskiej strony. Polewa: 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub roztopiona gorzka czekolada Olej roztopić, dodać kakao i miód. Wymieszać. Wystudzić. Polewa nie może być gorąca - rozpuści galaretkę! Polać biszkopciki. *można także użyć gotowej galaretki bez cukru lub zastąpić wodę i smaker sokiem owocowym
Chocolate Muffin Blogłyżek cukru pudru Poncz: 250 ml mocnej kawy 150 ml likieru amaretto Galaretka: 600 ml Sprite lub 7up 100 ml gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g długich wafli w czekoladzie małe butelki z alkoholem Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera
Czary - gary w kuchniforemek. Warto pomóc sobie podważając je delikatnie ostrym nożem lub zanurzając spód i boki foremek na ok. 10 sekund w gorącej wodzie. Galaretki układamy na talerzyku. Można też polać je dodatkowo roztopioną gorzką czekoladą tworząc na ich powierzchni cienkie paseczki. Smacznego
MyCookBook.plsztuka polega na tym, by dobrze schłodzić masę czekoladową. Jeśli tego nie zrobimy, ciastka rozpłynął się w piekarniku i nie popękają. Gorąco polecam wypróbować ;) Składniki: (na około 40 sztuk) Ciasto: 225 g posiekanej gorzkiej czekolady 110 g masła 2/3 szkl cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 2/3 szkl mąki pszennej
Nastoletnie Wypiekanieniedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę, kakao i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Na koniec dodać likier amaretto. Gorący krem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem
Domowa Cookierenka Agidodać 2-3 łyżki śmietany. Słodzimy wedle własnego uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe naleśniki przekładamy farszem serowym i podajemy z gorącym sosem czekoladowym. Naleśniki dodaję do akcji
My simple kitchenktórej rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka czekoladą do góry. Pianka różowa : Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wychłodzenia. Odlewamy 2 szklanki mleka i schładzamy je w lodówce
My simple kitchenprzekroić na 3 blaty Czekoladowa bita śmietana – 350 schłodzonej śmietany 36% – 250 g sera mascarpone – 100 g białej czekolady Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy
dom-agi.plkratce. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić w kwadraty lub wicinać foremką dowolne kształty. Pistacje drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić. Połowę ciastek zanurzać w czekoladzie, następnie brzegi w pistacjach. Odłożyć do zastygnięcia. Smacznego! Siedzę sobie z kubkiem gorącej herbaty i patrzę na choinkę - udała nam się w tym roku, nawet pachnie choinką . C. leży wyciągnięty na kanapie z psą wtuloną w ramię
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, resztę składników zagotować. Dodać do masy kakaowej rozpuszczoną żelatynę i wymieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagarnka (lub po prostu używamy tego samego po tym, jak te oryginalne przełożyliśmy już do słoików). Dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, aby nie przypalić kakao. Kiedy powidła są już jednorodne i gorące, przekładamy je do wyparzonych / wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi, osuszonymi zakrętkami
Sto kolorów kuchni