czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Jeśli macie jeszcze trochę wiśni w swojej spiżarni, gorąco zachęcam do zrobienia ciasta dla swojej rodzinki lub przyjaciół na pewno im posmakuje Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepołowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady 2 czubate łyżki śmietany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce a następnie dokładnie wyrobić ciasto (może być trochę lepiące
coolinarnastrefa.blogspot.compłatki, było za mało, więc polecam wziąć 3) – 2 łyżki cukru pudru – 50 g gorzkiej czekolady (70%) – 200 ml śmietany kremówki 36% Foremkę wykładamy folią spożywczą. Z żelatyną postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Tą w proszku rozpuszczamy w gorącej wodzie, a tą w płatkach moczymy w zimnej by napęczniała. Białka ubijamy i do ubitych dodajemy cukier(...)puder, ciągle miksujemy, piana będzie gęsta i lśniąca. Osobno ubijamy śmietankę kremówkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną żelatynę wlewamy powoli do ubitych białek, miksujemy je delikatnie (w przypadku żelatyny w płatkach, odsączamy ją z zimnej wody i delikatnie podgrzewamy, rozpuszczoną wlewamy do białek). Następnie wlewamy ostudzoną ale jeszcze płynną czekoladę i na samym końcu dodajemy ubitą śmietankę kremówkę. Wszystko
Relaxtimepieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany gęstej 18% 2 łyżki mleka Wykonanie: Pomarańcze porządnie wyszorować w gorącej wodzie. Na 5 minut zalać wodą z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie zalać czystą wodą i gotować pomarańcze do miękkości (ok. 1-1.5 godziny(...)kokosową. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę oraz mleko, dobrze wymieszać. Posmarować przestudzone ciasto. Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą najlepiej smakuje po wystygnięciu i długo zachowuje wilgotność. Post Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pojawił
Pociąg Do Kuchnipył. W garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki gorącej kawy, szklanka cukru, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej(...)maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe: 200g śmietanki 30%, 200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić
Z miłości do słodkościosób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl(...)cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 120 g masła Przygotowanie: 1. Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może
Nastoletnie Wypiekanieczekolada do posypania Krem czekoladowy: 1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. 2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę(...)odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. 14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image
Mała Cukierenkamalinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia(...)wykałaczki. CZEKOLADOWE PANDY Każdy rodzaj czekolady rozpuścić w miseczkach nad parą wodną, wlać je do foliowych strunowych woreczków i minimalnie odciąć rogi. Takimi „pisakami” można wykonać na folii dowolne kształty, mogą być to pandy lub serduszka. Najpierw narysować kształt czekoladą gorzką, wstawić do zamrażarki na minutę i wypełnić wzór białą czekoladą. Znów wstawić do zamrażarki na kilkanaście minut. POLEWA CZEKO
Candy Pandasgorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle gotujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącego sernika - energicznie(...)mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji przypominającej gotowy budyń. Formę np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnibiszkopt z tego przepisu 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki Limoncello 50 gram mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 10 gram masła Przygotowuję biszkopt i studzę. Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam Limoncello i pokrywam konfiturą. Kiedy galaretka będzie na tyle gęsta, że nie będzie(...)się rozpływała na boki nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną polewą pokrywam ciasto i umieszczam w lodówce do jej stężenia. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamanny - szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie - sok z jednej pomarańczy - skórka z umytej i wyparzonej cytryny Na polewę czekoladową: - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady mlecznej - 100 g masła - 2 łyżki mleka Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną(...)czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj. NIE GOTUJ ! polej ciasto, będziesz zachwycony/a. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiWyjąć papryczkę, resztę mleka znów zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Ostudzić. Czekolady posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Wymieszać z masą jajeczną, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę o średnicy 25 cm ) : 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę połam na kawałki
Food Squarerozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru (u mnie zwykły cukier) 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany kremówki połowa mlecznej czekolady, posiekanej - u mnie gorzka 3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej) 60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji (u mnie President chudy do serników) 110 g cukru pudru - dałam(...)odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany kremówki. Powstanie z tego średnio gęsty sos - ostudzić. W drugim garnuszku roztopić czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić. Ubić kremówkę na sztywną pianę. Ser połączyć z cukrem pudrem aby powstała gładka masa. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie
sierotka maRysia w kuchni