wiórki kokosowe 1/2 szklanki jogurt grecki, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, w trakcie miksowania wlewać żelatynę tortownica 24 cm - na dnie ułożyć delicje czekoladą do góry, wyłożyć połowę sernika przyklepując do dna na serniku poukładać owoce i wyłożyć resztę sernika na wierzchu poukładać resztę owoców
W Mojej Kuchni Lubięoraz rozpuszczone pianki marshmallows (pkt2). Masa zacznie szybko gęstnieć. 4. Gdy wymieszamy masę do gładkiej konsystencji, szybko wyłożyć równomiernie na schłodzoną i zastygłą czekoladę. Masa kajmakowa/ karmelowa: 1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić(...)Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. 5. Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce, rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej. 2. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą szpatułki polewać batoniki. 3. Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc. Smacznego :) Zobacz także: Lava
KreatywnePinycukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym(...)około 3 minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik
Smakowy Rajmałą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić. Jajka razem z cukrem i wanilią ubić na puszystą pianę, następnie masę jajeczną wymieszać(...)ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Tak przygotowaną masę wylać do przygotowanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 minut. Masa serowa Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić. Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty
Wypieki i Rumieńcecukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa 900 ml śmietany kremówki, 600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się
Praktyczna plmnie nie jest tak gorąco jak w Polsce (z tego co widziałam na mapie pogody) ale to nie znaczy, ze można sobie odmówić porcji dobrych lodów. Generalnie gustuje w sorbetach ale domowym lodom nigdy nie odmawiam. Nic mnie nie jest w stanie powstrzymać nawet brak odpowiedniego sprzętu ( tak , muszę w końcu kupić, obiecują sobie to od dwóch(...)czego mogłabym zrobić takie lody? mój wzrok padł na mięte rosnąca sobie spokojnie w doniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu
ciastkarnia na kruchym spodzieszybko i łatwo rozpuścić czekoladę. ale wiem, że nie z każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot, co oznaczało, że zanim ją dostałam, była źle przechowywana (za zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Dlatego pamiętajmy, żeby(...)używać nie tylko dobrej jakościowo czekolady, bo ważne są kwestie smakowe, ale i by ją wcześniej dobrze przechowywać. Co to oznacza? Nie chowamy czekolady do lodówki, bo czekolada woli temperaturę pokojową. A trzymanie jej raz tu, raz tam, prowadzi do powstania białego nalotu. I jest to też prosta droga do zepsucia się czekolady. Ba, nawet pleśń może się na niej
Anioszek w kuchnisamo jak zazwyczaj również kochają czekoladę i wszystko co z nią związane. Lubella znalazła kompromis i właśnie od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć mini makaron świderki z czekoladą. Ja kiedy go zobaczyłam od razu i bez chwili wahania kupiłam. Moja mała córeczka ogromnie się ucieszyła i od razu zaanonsowała, że dzisiaj chce go zjeść. Więc przechodząc do rzeczy samej(...)świeża mięta, wiórki kokosowe, garść poziomek, skórka cytrynowa i sycące śniadanie gotowe. Macie 10 minut ???? , bo tyle zajęło mi przygotowanie dania. Polecam gorąco. Składniki : NA 4 porcje 400 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 250 g świeżych truskawek 200 g serka ricotta 2 łyżki miodu szczypta cynamonu skórka starta z połowy cytryny
vaniliowoczekoladowaduży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał(...)płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka
Fitsweet.meminutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki 30% 300 g czekolady deserowej 40 g miękkiego masła 200-250 g mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy(...)wystudzoną czekoladą.Odstawiamy do stężenia czekolady. *można użyć świeżych malin Smacznego
Anielskie wypiekizastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak się okazało, nie było takiej potrzeby. Czekolada zniknęła w całości w 15 minut ! Jest pyszna i wbrew temu co wyczytałam w sieci, jest bardzo krucha. Polecam! Składniki: 4 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego 3 czubate(...)nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy formę mieszanką studencką i zalewamy gorącą masą. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Gotowe! :) Już niedługo przygotuję czekoladę gorzką oraz mleczną, zapraszam do odwiedzania mojego bloga :) Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę, pozostaw komentarz - będzie mi bardzo miło
My Culinary Artzrobi! Gorąco polecam! Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka(...)Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętamy aby były w temp pokojowej. Przynajmniej wyjęte ok godz przed z lodówki. Mleko delikatnie podgrzewamy. Ma by przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Kiedy nasz zaczyn w mące nam zacznie rosnąć wlewamy nasze jajka, rozpuszczone i wystudzone masło. Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami
Malinowe Pocałunkijajka 0,5 łyżeczki sody dodatkowo: 100 ml wody 25 kakao ciemnego 100g cukru brązowego 30g startej ciemnej czekolady Wykonanie: Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać kakao, masło (przynajmniej w temperaturze pokojowej, może też być roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy(...)oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego patyczka. Gdy ciasto jest prawie gotowe – w niewielkim garnku wymieszać cukier z kakao, zalać wodą i zagotować. Mieszając gotować kilka minut
Pociąg Do Kuchnioczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy(...)dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie
Luźna Kuchniaprzestrzeni odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pojemniczki zanurzyć w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąć lody i natychmiast obtoczyć w ulubionej posypce - wiórkach kokosowych, startej czekoladzie itp. Lody można przygotować w większym pojemniku, łatwiej wtedy uniknąć wytrącania się maleńkich kryształków lodu. Wystarczy jeśli przez pierwsze dwie godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata