gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:101/258)

Mrożona herbata na szybko 126

najpierw kilka słów dla niezorientowanych.  Czym dokładnie jest matcha?  Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego napoju

Powiedz dietom nie
Orzechowiec 89

mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę

Cakes By Kejt
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 189

mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (nie można polać ciasta gorącą polewą bo rozpuści się śmietanka!!!) co kilka minut mieszając, aby polewa nie zastygła całkiem. Orzechy drobno siekamy. Gdy polewa będzie już mniej

chili & sugar
Czarny las 32150

szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną

paapilotkaa
Rolada makowa 186

dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.    Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową .    Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.       Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.    Dekorujemy według uznania.    Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Szybkie lizaki z cukierków 199

można rozpuścic czekoladę i pozwoli maluszkom na dekorowanie. Oj zabawa będzie przednia. Zapewne więcej czekolady i ozdób będzie na buziach, stole, ścianach....;) ale czy nie jest to tego warte? Gorąco polecam. NALEŻY BARDZO UWAŻAĆ, PONIEWAŻ LIZAKI PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA SĄ BARDZO GORĄCE I ŁATWO O OPARZENIE

Malinowe Pocałunki
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 190

uczyć. Z pokoju wychodziłam więc na obiad o siedemnastej, a później mniej więcej co godzinę dreptałam na stołówkę po kolejną gorącą herbatkę. Poza tym siedziałam z nosem w notatkach i kserach, skupiając całą moją uwagę na chemicznym składzie czekolady (którego na teście, oczywiście, nie było), jajek i mąki, koagulacjach, sterylizacjach, temperaturach przechowywania i użytkowania, i tak dalej...  Kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
#12 Słoikowe desero-drugie śniadania :) 245

Duży kubek jogurtu greckiego 5) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżeczka cukru z wanilią  Przygotowanie  Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Osobno miksujemy brzoskwinie, żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, i rozpuszczoną dodajemy do brzoskwiń. Jogurt mieszamy z cukrem. W słoiku układamy kolejno warstwy brzoskwiń, jogurtu i ciastek(...)bananowo-czekoladowy   Składniki  1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych (ok. 50-70 g) 2) 2 banany 3) Duży kubek jogurtu greckiego 4) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżka gorzkiego kakao  Przygotowanie  Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy kakao

Kuchnia w szuwarach
Kasza kuskus z kandyzowaną gruszką 148

kuskus 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżeczka kakao (ekspresowe) 1/2 szklanki mleka 1 kostka gorzkiej czekolady 1-2 szt. gruszki kandyzowanej SKWORCU Przepis: Mleko podgrzewamy do wrzenia i dodajemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Kaszę kuskus oraz otręby umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem kakao. Po ok. 5 minutach kasza z otrębami powinna być gotowa. Gruszki(...)kroimy na mniejsze kawałeczki. Do miseczki nakładamy kaszę z dodatkiem otrąb, którą posypujemy startą na małych oczkach czekoladą i dodajemy pokrojone kandyzowane gruszki. Dodatkowo pozwoliłam sobie na kawałek pysznego kakaowego wafelka

Emcia Pichci
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 155

tort: 1 puszka  brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki  żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie(...)studzimy aby zaczęła tężeć.  Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dokładamy do galaretki i odstawiamy. Żelatynę rozrabiamy w około 40 ml gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach.  Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki czekoladowe na słodki Dzień Dziecka 140

samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy(...)formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy cienką warstwą, od środka silikonowe foremki na babeczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.  Kiedy czekolada będzie już twarda zdejmujemy silikonowe foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz

Bon appetit mon amie
Babka drożdżowa z czekoladą 389

ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko, w temp. pokojowej 1 żółtko, w temp. pokojowej 110 g miękkiej margaryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 200 g czekolady (użyłam mlecznej), drobno posiekanej 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiej margaryny Składniki

My Culinary Art
Tort truskawkowy 136

opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: ok. 0,7 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę(...)minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej

Bullio
Tort truskawkowy 390

opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody ok. 4 czubatych łyżek cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: ok. 0,7 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę(...)minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać do truskawek i zamieszać. Z bitej śmietany odłożyć kilka łyżek do dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej

Bullio
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 139

schłodzić dwie puszki mleka kokosowego z którego zdejmijcie delikatnie śmietankę 1/2 szklanki jogurtu sojowego 1/2 szklanki cukru do wypieków lub stewi albo innego naturalnego środka słodzącego 100 g czekolady deserowej  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżeczki wegańskiej żelatyny (użyłam Vege-gel Dr. Oetker) Możecie użyć Agar powder i stosujcie się do zaleceń producenta)    Wypłukaną kaszę jaglaną wsypcie(...)całkowicie się wchłonie. Żelatynę zalejcie odrobiną wody odstawcie na 10 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzewając rozpuśćcie ( nie gotujcie ! ) Gorącą kasze jaglaną (miękką) zmiksować blenderem na gładką masę. Dodajcie śmietankę kokosową, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Rozpuśćcie czekoladę i dodajcie do masy jaglanej. Dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk