gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:104/258)

Kopiec kreta 169

łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 3-4 banany sok z połówki cytryny Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę(...)pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście i skropić je sokiem z cytryny, aby ściemniały. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto 3 bit 142

łyżki żelatyny kawałek czekolady lub kakao do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa: Ugotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Trzecią szklankę mleka rozmieszać z jajkami i mąką, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować przez chwilę(...)wylać na herbatniki i przykryć kolejną (trzecią) warstwą herbatników.  2 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody i pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie na żelatynę. Wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać na ubitą śmietanę (można posypać kakao). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ekspresowy deser czekoladowy 179

Ostat nio dość głośno jest o gotowych ciastach - gorących kubkach z mikrofali, które można zrobić w minutę i raczej nie cieszą się zbyt dobrą opinią

DefinicjaSmaku
SMERFNE CIASTO 440

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa I 250 ml śmietany 36 % 2 galaretki niebieskie szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g niebieskich landrynek (Ice) łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek białej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Masa I Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki. Masa

RAROSSA
Granola - tylko dla dorosłych! 168

pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, w połowie pieczenia mieszając. Do gorącej granoli dodać rodzynki razem z rumem i marcepan, wymieszać. Wstawić blachę z powrotem do piekarnika, zamknąć drziwczki i zosatwić do wystudzenia. Na końcu dodać czekoladę, wymieszać. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!  Ja tymczasem uciekam na spacerek z psą - póki nie pada

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka biszkoptowa z olejem 169

smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały   Wykonanie: – Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać. – Wbijać po jednym(...)blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy. – Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. – Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze

To co kocham
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 816

byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki(...)garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką do ubijania. 3. Przełożenie: 1 blat piernika- ½ masy budyniowej- 2 blat piernika- domowa nutella- 3 blat piernika- reszta masy budyniowej- ostatni blat piernika. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO MAKOWO-CZEKOLADOWE Z BEZĄ 133

łyżka cukru 1/4 słoiczka kwaśnego dżemu 1/2 szklanki herbaty earl grey posłodzonej z 2 łyżkami spirytusu-na nasączenie 500 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady wiórki kokosowe i inne ulubione ozdoby Mak zalewamy wodą (1/2 l) i gotujemy ok 10 minut. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. Odcedzamy przepłukujemy i mielimy w maszynce dwa razy. Oddzielamy(...)minut. W tym czasie kiedy ciasto jest w piekarniku ubić białka (1 szklankę) z cukrem i nałożyć na gorące ciasto, wstawić do piekarnika na jeszcze 25 minut. Wystudzone ciasto przekroić, nasączyć, posmarować dżemem. Ubić śmietanę z cukrem, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć, posmarować środek ciasta i wierzch, ozdobić. Wstawić do lodówki na co najmniej

harrisa
Serniczki na zimno (czekolada - karmel - wanilia) 325

pudru łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka 2 łyżki masy karmelowej (kajmakowej) 50g gorzkiej czekolady łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na dekorację: bita śmietana sos karmelowy (opcjonalnie) czekoladowe wiórki (opcjonalnie) Wykonanie: Łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy do niej gorące mleko i rozpuszczamy tak by nie było żadnych grudek. Zostawiamy by ostygła(...)Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką kremówką i łyżką cukru pudru. Masa musi stać się sztywna. Następnie dzielimy całość na 3 części. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.  Do pierwszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy i wykładamy masę na dno pucharków.Wkładamy do lodówki na kilka minut w celu stężenia masy

Mania Wypiekania
Mazurek czekoladowy z owocami 147

śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać aż powstanie gładka masa czekoladowa. Dekoracja owoce dowolne 2 łyżki galaretki cytrynowej Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło(...)ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną galaretką. mazurek czekoladowy z owocami

O kuchni z uczuciem
Dyniowe ciasto czekoladowe 156

żytniej mąki. Rzadko kiedy używam żytniej mąki do wypieków. Ciasto zyskało na smaku, zwłaszcza, że nie pożałowałam czekolady. Dyniowe ciasto o tej porze to strzał w dziesiątkę. Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta z pewnością poprawi humor. Dyniowe ciasto – wypieki z dyni Składniki: Forma(...)dyniowego puree, tutaj przepis 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g żytniej mąki 120 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao cukier puder do oprószenia tłuszcz i mąka do oprószenia formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Masło rozpuść w rondelku, ostudź. W misce

codojedzenia
Karmelowiec ciasto bez pieczenia 129

śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru łyżka masła 0,75 l mleka 1 czekolada Wykonie: Na blaszce wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia położyć warstwę krakersów. Do mleka dodać łyżkę masła i ugotować budyń z cukrem. Gorący budyń wylać na krakersy, następnie szybko go rozprowadzić i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na tę warstwę wylać mleko skondensowane(...)ilości ciepłej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto i żelatyna będą zimne, ubić śmietanę na sztywno z cukrem dodając na koniec żelatynę. Śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać czekoladą

Pychotkaaa
Wegańskie lody śliwkowe z czekoladą i różaną nutą 144

gorzkiej wytrawnej czekolady ze śliwką, ale jakoś mi się już przejadło, i wykombinowałam sobie zamienić proporcje, czyli czekolada w śliwkach. Te lody są bardziej orzeźwiające, niż klasyczne czekoladowe, ale nadal jest zachowany ten wytrawny smak, więc jeżeli lubicie niebanalne smaki to gorąco zachęcam to przygotowania tych lodów. Dotarły do nas afrykańskie upały, więc zapas lodów przyda się idealnie. Składniki(...)kokosowego (gęsta część, czyli około 600 g) 2 zmrożone banany 100 g cukru łyżeczka cynamonu 3 łyżki wody różanej *możecie spokojnie pominąć, lody będą równie smaczne 100 g gorzkiej czekolady 10 śliwek suszonych Przygotowanie: Śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek, umieść na blaszce, posyp cynamonem i podpiecz przez 30-40 minut w piekarniku w temp. 180 C. Dzięki temu

greenscarf
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 251

podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim. Polewa. Masło rozpuścić i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i chwilę mieszać. Polać wierzch ciasta i wstawić

Kulinarny karnet Christophera