gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:113/258)

Bułki z kawałkami czekolady 142

świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 180 g czekolady 4 łyżki rodzynek 50 g mąki pszennej i około 50 ml wody. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu(...)będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać do ciasta posiekaną czekoladę i rodzynki i zagnieść. Z ciasta rozwałkować koło o grubości około 0,5 cm i podzielić go na cztery części, a potem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć

O kuchni z uczuciem
Fondant - czekoladowy wulkan 165

Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna(...)płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady.  Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach

Jemy Pijemy
Rabarbarowy deser wiosenny 114

obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać(...)rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia

królestwo garów
Malinowa a'la delicja bez pieczenia 150

minut. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz

Lena Gotuje
Przepis #70 Bezglutenowe FIT batoniki z bakaliami 140

pieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.   Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba

Health-Fit-Life
Rolada kokosowa 139

łyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli masa jest za sypka można dodać(...)papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam czekoladę ze śmietanką). Smak masy i dodatki można modyfikować według uznania. Moim zdaniem najlepsza jest z dodatkiem rumu, wanilii, moreli i skórki pomarańczowej, ale… kierujmy się swoimi

mojewypiekiinietylko
Deser z super masą i pomarańczami 177

Taki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Musi prawie zgęstnieć. Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać(...)serek mascarpone, jogurt wymieszać, ale już delikatniej. Ciągle jednak ubijać trzepaczką do ubijania piany. Masa powinna być dobrze napowietrzona. Przygotowanie czekoladyczekoladę plus śmietanę położyć w garnuszku nad parującą wodą. Lekko podgrzewać, żeby woda cały czas parowała. Jak czekolada się topi, mieszać. Lekko przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać. Przygotowanie żelatyny – żelatynę zalać zimną wodą, ale tylko

Kuchnia Pokoleń
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 813

łyżki * alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę. Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy. Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy. Przelewamy do butelki , chłodzimy. MASA : Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie(...)biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ). Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Zalewamy masą, wygładzamy wierzch. Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów. Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Miętowe orzeźwienie 75

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście zaintrygował mnie smak mięty połączonej z czekoladą, no bo przecież to musi być pyszne, nie inaczej:) Przepis trochę pozmieniałam, jak zawsze zresztą:)W efekcie wyszło pyszne ciasto, które zdążyłam już upiec kilka razy!:) Składniki na ciasto: 4 jajka(...)syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej. Poncz: 0,5 szklanki wody przegotowanej; 0,25 szklanki syropu miętowego; Składniki wymieszać. Dekoracja: 100 g czekolady z nadzieniem miętowym; 4 łyżki śmietany lub mleka; Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze

In my kitchen
Tort czekoladowo dyniowy 198

żelatyny 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku(...)cukier, śmietanę, cynamon i imbir połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz czekoladowy  w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę, ganaszem polej tort i udekoruj orzechami, następnie wstaw do lodówki jeszcze

Niezły Młynek
Tort ,,Ptasie mleczko" 328

tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie:  Przygotowanie(...)kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy raniej zamoczoną żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki.  W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki

Kuchnia Łukasza
Churros con chocolate 187

minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady  7 łyżek mleka  1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę(...)przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły  z tłuszczu. Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze

Kulinarne przygody Gatity
Śmietankowa tarta na zimno bez pieczenia z winogronem i batonami zbożowymi Helio 188

kiść winogron galaretka  Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz pod koniec ubijania wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową

Życie zaczyna się w kuchni
letnie ciasto z malinami i galaretką 3073

dowolnego smaku aby czerwone 400 – 500 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta

Domowy Smak Jedzenia
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 115

wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary

I tu będę miała takie te