gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:117/258)

Chocolate fondants - dla czekoholików 114

łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego 6 kokilek ( do zapiekania ) wysmarować dokładnie masłem, oprószyć kakao. Masło i czekoladę podgrzewać w garnku na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu. Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier(...)minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty z termoobiegiem) Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao. Z doświadczenia w poprzedniej restauracji dodam ze surowe ciasto w ramekinach ( kokilkach) można zamrażać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowe pancakes z jagodami na Dzień Naleśnika! 120

kakao. W drugiej misce zmiksować jajko, przecier i szczyptę ekstraktu stewii. Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę, część jagód i wymieszać. Smażyć na natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na małym ogniu. Zdjąć i podawać póki gorące. Smacznego

Poranek na słodko
Nutella ze śliwek węgierek - czekośliwka 118

żeby śliwki nie przywarły do garnka. Pod koniec gotowania  dodajemy kakao i opcjonalnie połamaną na kostki czekoladę, cały czas energicznie mieszamy. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc przez ostatnie minuty gotowania należy ją cały czas mieszać.Gorące powidła przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dla utrwalenia można jeszcze pasteryzować

Aromatyczne Podróże
Ciasto hit, kakaowy przekładaniec 507

Mleko wraz z margaryną gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy masę, i mieszamy dokładnie do gładkiej konsystencji. Gorącą masą przekładamy spody, ostatni spód smarujemy masą. Ciasto studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie możemy posypać startą czekoladą lub przyprószyć kakao. Nie polecam gotowych posypek. Ciasto jest bardzo smaczne, obecność śmietany w masie daje jej specyficzna strukturę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Lody mleczne (bez maszyny) 306

krysztalików lodu, gładziutkie, kremowe i puszyste. Robią się po prostu w mgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :) Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko

Kuchnia Łukasza
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 172

małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka(...)funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 11. Przygotować krem: Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym

W mojej kuchni
Miętowa kawa 136

Gorąca miętowa kawa i w dodatku połączona ze świeża miętą. Przepyszna na gorąco, a jak wystygnie wystarczy ją zmiksować z kostkami lodu, by uzyskać orzeźwiający kawowy koktajl. Składniki: 2 łyżki kawy miętowej z czekoladą od Piątnicy  200ml wrzątku 100ml ciepłego mleka 10 listków mięty Kawę przygotowujemy w kawiarce lub zaparzamy, przelewamy przez sitko do kielicha

Gotowanie i blogowanie
Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą 155

ziemniaczanej 10-12 dużych truskawek + dodatkowo do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę, zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C (góra/ dół). Na najniższym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Na środkowym poziomie umieścić kratkę. Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Wmieszać ekstrakt waniliowy i mąkę

Pełny talerz
Konfitura truskawkowa z bananami i czekoladą 151

osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki. Owoce zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem). T kaniny lniane

SzczyptaSmaQ
Sernik speculoos 159

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w 170C. Wierzch: Espresso (gorące) wymieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać do śmietany. Wymieszać. Śmietanę rozprowadzić na upieczone ciasto i równo

CookYourself
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 147

której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko i startą czekoladę, po czym dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mączkę z orzechów laskowych. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do gorącego piekarnika- temperatura około 200°C, po 5 minutach zmniejszamy na 180°C i pieczemy jeszcze 45 minut. Po tym czasie

Smakowy Raj
Łatwe ciasto limonkowe 112

łyżeczka proszku do pieczenia, 120g margaryny, 2 limonki, 1 tabliczka mlecznej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę(...)przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 321

białka żółty barwnik spożywczy w paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne 10 minut lub dłużej(...)masa uzyska jednolity kolor. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Wyciskać do wafli. Odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z oleję. Przestudzić (czekolada ma być płynna, ale nie ciepła). Czekoladę przelać do wąskiego, wysokiego naczynia. Pewnym ruchem zanurzać lody w czekoladzie, odczekać chwilę, aż nadmiar ścieknie, odstawić do zastygnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Marchewkowa Bajka 210

płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek(...)biszkoptu jasnego i wyrównuję. Przykrywam biszkoptem makowym. 4. Mus marchewkowy: Sok przelewam do garnka i zagotowuję. Do gorącego soku wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt makowy i wyrównuję. Przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jagielnik czekoladowo-malinowy 229

mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka czekolady 70% 2 czubate łyżki kakao 2 banany laska wanilii 2 łyżki cukru (ksylitolu etc.) 2 łyżki oleju kokosowego 450 g mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie gorącą wodą, by pozbyć się goryczki Następnie zalać 2 szklankami zimnego mleka, dodać pociętą(...)kokosowe Zagotować, poczekać aż kasza wchłonie większość płynu i zestawić z ognia na około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty 1/3 kaszy przełożyć do osobnego naczynia, dodać pokruszoną czekoladę i kakao (czekolada powinna się rozpuścić, jeśli kasza już wystygła to najpierw trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej), zblendować na gładką masę, wylać na spód tortownicy i schłodzić Do pozostałej

pyszne zdrowości
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 198

Caffe Greco" . W pięknych salach Caffe Greco mieści się kawiarnia i herbaciarnia. To kolejne miejsce na mojej nieustannie rozrastającej się mapie miejsc do zobaczenia. Pochodzące stamtąd ziarenka kawy w czekoladzie to prezent od bliskiej osoby. Lubię je rozgryzać i popijać dobrą kawą lub dodawać do deserów jako mały, ale wyrafinowany dodatek. Teraz pora na kino. Czeskie kino, które uwielbiam(...)dobrego alkoholu - ja wybrałam brandy 120 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości kakao do posypania deseru Cukier przesypać do rondelka z grubym dnem i ustawić na średnim ogniu. Nie mieszać. Cukier zacznie się topić i zamieniać w karmel. Kiedy się rozpuści i uzyska ładny, bursztynowy kolor, rondelek zdjąć z ognia i gorący karmel przelać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem

KUCHARNIA
pijana zakonnica 154

duża łyżka cukru pudru (jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję śmietany można dodać 2 opakowania śmietan-fixu; ja z tego zrezygnowałam) 1 szkl świeżych malin ponadto: 1/2 tabliczki ulubionej czekolady Jajka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zaraz po wyjęciu(...)tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolita, gładka masa. Zdjąć z ognia, dolać alkohol. Gorący poncz za pomocą łyżeczki wlać w zrobione uprzednio dziurki. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Na cieście rozłożyć oczyszczone maliny. Wyłożyć bitą śmietanę, wierzch wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, obficie posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki, stężeje i wówczas będzie

6niebo
Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym 159

minut. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać gorący sos na stekach. Marynowany stek w Whiskey z sosem czekoladowym Składniki: do marynaty: ¼ szklanki Whiskey ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cebuli w proszku do sosu: 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki gorzkiej czekolady drobno posiekanej 1 łyżka brązowego cukru pozostałe składniki: ulubione

naRuszcie
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 144

kiedy to gorący krem wręcz wylewa się z nich po przełamaniu … SKŁADNIKI: CIASTO : * mąka pszenna – 100 g * mąka krupczatka – 100 g * masło – 100 g * cukier puder – 50 gr * duże żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło

Ostra na Słodko
Krem czekoladowo-orzechowy 121

spalić skórek z orzechów (mogą być wtedy gorzkie!).  Gorące orzechy obrać ze skórki. Najlepiej przełożyć je na czysty papierowy ręcznik, zawinąć i całość dosyć mocno przesuwać po blacie. Dzięki temu skórki same odejdą od orzechów.  Do rondelka wlać mleko skondensowane, dodać połamaną czekoladę i miód. Całość wstawić na mały ogień i trzymać tak długo (cały czas

Ugotować
BABKA W KROPKI 163

równie smaczna.  Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy.  Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek. Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA Składniki(...)łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Ciasto Barbórkowe 209

pieczenia   Warstwy galaretkowe: 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2x900 ml gorącej wody   Warstwa kakaowa: 1 litr śmietanki kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny+1/4 szkl zimnej wody 2 kopiaste łyżki kakao     Dodatkowo: 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, startej kilka winogron przekrojonych na połówki     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu(...)ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Oddzielić od papieru do pieczenia.   Warstwy galaretkowe: Galaretki zielone rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Po ostudzeniu umieścić w lodówce, by przyśpieszyć proces tężenia. Dopiero po około godzince rozpuścić w 900 ml gorącej wody galaretki czerwone. Pozostawić je na kuchennym blacie

Nastoletnie Wypiekanie
Churros 123

wody 50g masła 190g mąki pszennej 4 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale może być również biały) łyżeczka ekstraktu z wanilii Do dekoracji: cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić(...)kształcie gwiazdki.  W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Na gorący olej wyciskamy paski ciasta o długości kilkunastu centymetrów. Smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor. Churros odsączamy na ręczniku papierowym. Po odsączeniu oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z czekoladą z orzechami. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Owsiane fit ciasteczka bez cukru 123

minut płatki owsiane, tylko nie zostawiaj ich na gorącej patelni a od razu przełóż do dużej miski! Zblenduj daktyle razem z wodą w której się moczyły Połącz wodę a masłem razem z daktylową papką Połącz wszystkie składniki razem najlepiej dłonią i odczekaj około 15 minut(jeżeli dodasz czekoladę od razu to duże prawdopodobieństwo, że się rozpuści, ale jeżeli zrobisz

greenscarf