gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:117/258)

Torcik z pianką 166

okrągłych biszkoptów  - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 650 ml mleka - 2 galaretki truskawkowe - 200 g masła  - 330 ml mleka skondensowanego - 500 ml wody - 2 galaretki cytrynowe - mleczka czekolada Przygotowanie: W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałą część mleka gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszany budyń w mleku cały czas mieszając do zgęstnienia. Przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy(...)warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane przelewamy do miski i miksujemy, dodajemy ostudzone i lekko gęstniejące galaretki cytrynowe i dokładnie miksujemy do powstania jednolitej masy. Piankę przekładamy na wierzch biszkoptów, wyrównujemy i posypujemy tartą mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Tartaletki z musem czekoladowym 180

wiśni i migdałów? Tartaletki z musem czekoladowym są kruche, delikatne, są idealne! Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche tartaletki, wypełniłam je delikatnym musem przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia.   Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru(...)temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym. Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami i 100 g gorzkiej czekolady. Doprowadzamy do wrzenia wszystkie składniki, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA GOTOWANA 151

szkl mąki pszennej tortowej 2/3 szkl skrobi ziemniaczanej skórka otarta z cytryny sok z połówki cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2-3 łyżki mleka 30 g masła opcjonalnie jajka czekoladowe do dekoracji Mąkę tortową wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości formy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 70 minut (od momentu zagotowania się wody). Ugotowaną babkę wyciągnąć od razu z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady z pozostałymi dodatkami. Polać babkę i udekorować wedle uznania

Pieguskowa Kuchnia
Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią 201

galaretek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Aby wyjąć deser, salaterki zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl To też może Cię zainteresować: Deser „dżdżownica w ogródku” Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym Udawany naleśnik Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym

Oryginalny smak
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 173

owoce się rozpadną, około 1 godziny. Miękkie jabłka przestudzić, zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać posiekaną czekoladę, cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładki krem. Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W tajemnicy się Wam przyznam, że nieśmiało zaczynam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekośliwka do słoików na zimę 100

śliwki puszczą sok (nie nakrywać garnka pokrywką). Gdy śliwki zaczną bulgotać dodać cynamon, kakao i czekoladę połamaną na kawałki oraz orzechy/migdały posiekane na kawałki. Od tego momentu gotować ok. pół godziny mieszając drewnianą łyżką. Słoiki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć gorącą czekośliwkę do słoików i zakręć. Postawić do góry nogami (zakrętką w dół) na minimum 15 minut lub nawet

Mania Wypiekania
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 183

dodawać po jednym żółtku oraz cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią w rulon .Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem

Monia miesza i gotuje
Domowe ptasie mleczko 1573

połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki wody Przygotowanie: Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały

Niezły Młynek
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 154

się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim. Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny  4 jajka(...)miałam co z nim zrobić) 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody Śmietanę ubiłam, dodałam cukier puder, na koniec rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczęła tężeć, wyłożyłam na ciasto i wstawiłam do lodówki. Udekorować dowolnie. Ja pokroiłam tabliczkę gorzkiej czekolady i posypałam nią ciasto

bistro mama
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 221

przełożenia: ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej) Polewa czekoladowa- Ganache: - 150g gorzkiej czekolady - 180g śmietany kremówki 30% Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco) W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, porcjami dodajemy miód, syrop(...)blaty. Powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy, można je podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć

Smaczne Zdrowe
Sernik z truskawkową pianką w pucharkach 221

jogurtu naturalnego Wierzchnia warstwa: 300ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1. Żelatynę rozpuszczamy w 40ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy(...)rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową.  3. Śmietankę ubijamy aż zesztywnieje. Wykładamy na wierzch pucharków. Posypujemy posiekaną czekoladą. Desery chłodzimy w lodówce przez całą

Szefowa kuchni
Porzeczkowy pucharek - łatwy, tani i smaczny deserek! 231

owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę przez kilka minut - aż się zacznie gotować. Dolej resztę wody (najlepiej gorącej). Duś 2-3 minutki, często mieszając. Zdejmij(...)miejsce, np. na parapet przy uchylonym oknie i odczekaj kilkanaście minut, aby galaretka ładnie zgęstniała i ostygła. Od czasu do czasu zamieszaj. Przygotuj 4 pucharki na lody lub salaterki. Czekoladę rozpuść w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Lekko stężałą galaretkę rozdziel łyżką do pucharków. Nakładaj 2-3 łyżki do każdego. Resztę wstaw do lodówki. Na środek galaretki wlej około

Anioszek w kuchni
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 288

takie zaspokajanie potrzeb po jakimś czasie staje się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze , wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie pachnącą świeżym praniem(...)wiem, czy to ta pogoda, czy może nieco stresująca ostatnio praca sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka , pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh ... Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W domu: babeczki z kawałkami czekolady 271

proszku do pieczenia 3 paski gorzkiej czekolady szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło topimy na małym ogniu (najlepiej pokroić je w małe kawałeczki, wtedy idzie szybko). W kolejnej misce łączymy jogurt naturalny z 2 jajkami i roztopionym masłem (nie może być gorące). Kolejne 2 jajka rozbijamy osobno żółtka(...)powoli roztarty twaróg i delikatnie mieszamy. Jogurt z jajkami i masłem dodajemy do suchych składników i powoli mieszamy dokładnie. Na koniec do ciasta dodajemy masę twarogową oraz drobno posiekaną czekoladę, robimy to partiami i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Masę przekładamy łyżką do papilotek włożonych do blachy na muffinki – ok. 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni

Kuchnia w biegu
Sernik gotowany 9873

pomarańczy 1 łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią(...)stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty - gorącą gotową  masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia - czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać - ponownie schłodzić

Smakołyki Bereniki