gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:112/258)

Czekoladowe marzenie 195

szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 pełna łyżka żelatyny Mus: czekolada ( czyt. wyżej) 5 białek 1 szklanka śmietany kremówki 36% Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie(...)Upieczony wyjmuję i studzę. Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewam do połączenia się składników. Do gorącej masy czekoladowej dosypuję żelatynę i mieszam, aż się rozpuści.. Odstawiam by wystygła. Białka ubijam na pianę,  śmietanę kremówkę również ubijam na sztywno.  Do wystudzonej czekolady najpierw dodaję ubitą śmietanę, mieszam rózgą , a następnie dodaję ubite białka.  Delikatnie mieszam łopatką

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto kawowo - bananowe 256

śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki dostaniecie tutaj  Przygotowanie: spód Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Herbatniki kruszymy i łączymy je z migdałami oraz miękkim masłem, ciastem wykładamy spód blachy, dobrze dociskając.  masa serowo - kawowa  Kawę rozpuszczamy z gorącej wodzie i łączymy z żelatyną, odstawiamy do ostygnięcia. Banany blendujemy, mieszamy(...)ubijamy na sztywna pianę i mączymy z mieszanką serową, cały czas mieszając dodajemy mieszankę kawową. Jak krem zacznie powoli tężeć wykładamy na spód ciasta, wyrównując. krem  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, delikatnie ostudzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i cukier puder, dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy. Układamy polewę na krem. Całe ciasto wstawiamy do lodówki

Niezły Młynek
Trufle fasolowe 177

ugotować fasolę do miękkości (bez soli!). Mi to zajęło nieco ponad godzinę. Gorącą fasolę obrać ze skórek i przemielić przez maszynkę (jeśli tak jak ja nie macie maszynki, możecie rozdrobnić fasolę za pomocą widelca). Do fasoli dodać cukier puder, aromat i kakao i dokładnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na drobnej jarzynówce i dodać do masy. Dobrze jest wcześniej włożyć czekoladę

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik bananowy z limonką 212

serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki   Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy(...)piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce schłodzic przez całą noc w lodówce przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 141

słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na kawałki gorzką czekoladą, cały czas mieszając, do momentu aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Oddzielamy żółtka

MyCookBook.pl
Otręby, miód, jabłka i serek czyli kakaowe babeczki bez tłuszczu. 104

wielkości) 1,5 łyżeczki sody łyżka soku z cytryny łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao 2 jabłka szczypta soli łyżeczka przyprawy korzennej Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka masła łyżka oleju 2 łyżki mleka łyżeczka kawy Żółtka, kakao, miód, serek, sok mieszamy razem. Otręby wrzucamy do malaksera i miksujemy aby były drobniejsze. Dodajemy sodę, przyprawę(...)ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 25 - 30 min. Olej, mleko i masło podgrzewamy razem, dodajemy kawę, a gdy ta się rozpuści dodajemy połamaną czekoladę.  Mieszamy aż powstanie jednolita masa. W takiej polewie maczamy zimne babeczki i dekorujemy jak tam kto lubi

Dieta moja pasja
Katarzynka 154

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodawać(...)Ugotować budyń. Zdjąć z ognia, owinąć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto 3 bit 521

budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki. 3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Smacznego Post Ciasto

UgotujmyTo.pl
Jaglane brownie na niepogodę 213

niż wiosny... Brrr! Wieść niesie, że wczoraj był Dzień Czekolady. Nie sprawdzałam tej informacji zbyt uważnie - tego typu słowa biorę na wiarę. Głęboką. Szczególnie, że przy takiej pogodzie, tylko czekolada może sytuację uratować. A skoro ma być naprawdę obłędnie czekoladowo, zostaje tylko brownie... W lodówce miałam pudełeczko obłędnie pachnących truskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym(...)Jaglane brownie z musem truskawkowo-balsamicznym Składniki: (na blachę 22x30 cm) 160 g suchej kaszy jaglanej 400 ml gorącej wody 50 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 125 ml śmietany kremówki (38%) 45 g kakao 100 g ciemnej czekolady (80%) 1 łyżeczka sody oczyszczonej mus: 300 g truskawek 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami 183

jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około(...)uzyskujemy krem o konsystencji budyniu. Gorącą masę budyniową wlewamy na wcześniej przygotowane herbatniki. Wygładzamy i szybko przykrywamy gorącą masę kolejną warstwą herbatników. Kolejną warstwą jest kajmak, który delikatnie smarujemy całe ciasto. Kolejno na kajmak sypiemy posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Ciasto musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami

Kocham Czekoladę
Tarta bananowa 170

żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód:  Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką(...)kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Deser Cini Minis z malinami 189

pokruszyłam, a do tego wszystkiego ubiłam troszkę kremówki z mascarpone i powstał pyszny deserek! Gorąco polecam wypróbować ;) Przypominam również, że jeszcze tylko dzisiaj do północy czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe. Po tym czasie wybiorę czwórkę szczęśliwców ;) Składniki: (na 2 porcje) Krem z białej czekolady: 150 g serka mascarpone 150 g śmietany kremówki 30% 80 g białej czekolady

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki z kawałkami czekolady 150

świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 180 g czekolady 4 łyżki rodzynek 50 g mąki pszennej i około 50 ml wody. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu(...)będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać do ciasta posiekaną czekoladę i rodzynki i zagnieść. Z ciasta rozwałkować koło o grubości około 0,5 cm i podzielić go na cztery części, a potem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć

O kuchni z uczuciem
Fondant - czekoladowy wulkan 173

Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna(...)płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady.  Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach

Jemy Pijemy
Rabarbarowy deser wiosenny 118

obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać(...)rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia

królestwo garów