wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i deserowa, można użyć tylko deserowej) 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki gorzkiego kakao Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy(...)przygotowania masy serowej. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem i budyniem. W osobnej misce ubijamy jajka przez 1 minutę. Jajka dodajemy do sera i miksujemy tylko do połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy kremówkę (nie ubitą) i mieszamy całość. Masę serową przelewamy na spód
Smak mojej kuchniwyszedł mi tort około 3 kg, w sam raz na 20 porcji. Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed podaniem, wówczas warto upiec biszkopt i przygotować krem z białej czekolady. Składniki na biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem(...)blaty, po około 2 cm grubości. Składniki na krem z białej czekolady: 500 g czekolady białej (najlepiej sprawdza się kuwertura z Lidla, słabo sprawdza się czekolada Magnetic z Biedronki) 660 g śmietany 30% (u mnie z Biedronki) Śmietanę podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszać na gładką masę, ostudzić
moj przepis naszklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapełne łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 płaskich łyżeczek sody 2 pełne łyżki kakao Przełożenie: 2 słoiczki powideł śliwkowych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 8 – 9 łyżek kremówki Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą(...)przekrawamy na pół. Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy je kilka minut. Gorące nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy resztę powideł. Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej do roztopienia. Następnie umieszczamy ją w szprycy, zakładamy końcówkę
Smaki Na Talerzuprzecież charakterystyczna cecha tego wypieku :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą, do ich pokrycia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie(...)sitku i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać. Mało umieścić w rondelku i podgrzać do roztopienia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania jednolitego, gładkiego sosu czekoladowego. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w temperaturze pokojowej ) wbić do naczynia, dodać
Opowieści z piekarnikapuszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej 200 g gorzkiej czekolady z 70 % zawartością kakao dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 100 g rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie(...)żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 x 23). Do rozwałkowanego
Kuchcik gotujecukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości
Kuchnia w opałachProste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru(...)dodanym. Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości
Słodko-Słony Świat Ilonymigdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki : 1,5 szklanka(...)więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce
Mania Gotowaniaoddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy(...)dusimy do momentu aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Bita Śmietana: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan fiks oraz cukrem pudrem, wykładamy na jabłka, posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonłyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć(...)jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką. Ciasto przed krojeniem schłodzić przez
Ze smakiem i z pasjąmakowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki :) Składniki(...)blenderze) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie Mak zalać wrzątkiem do przykrycia. Wystudzić i dokładnie odcedzić z nadmiaru wody
Chocolate Muffin Blognagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną
Pora na poranagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną
Pora na porakarpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu(...)lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję oraz łyżkę lub dwie cukru pudru. Na śmietanę wykładamy kolejną warstwę petitków. Na koniec ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na parę godzin przed podaniem
upichcic