stopni. Formę 21 cm wysmarować, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę. W 120 ml ciepłej wody rozpuścić kawę i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia. Masa czekoladowa nie może być gorąca, powinna przestygnąć lekko - ma być ciepła. W osobnej misce, roztrzepać jajka z jogurtem - nie ubijać tylko wymieszać(...)wanilią. Schłodzić. Do schłodzonej masy dodać mascarpone i cukier puder - ubić aż uzyskamy konsystencję stabilnego kremu. Przełożyć ciasto kremem, oraz posmarować wierzch torciku. Udekorować według uznania. Udekorowałam rozpuszczoną czekoladą, białą i ciemną. Przelałam osobno każdą do rękawa cukierniczego (użyłam jednorazowych plastykowych woreczków) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody masa cukrowa kolorowa (barwniki do koloryzacji białej) Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier stale(...)pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyjmujemy z tortownicy. Kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka
Malinowe Pocałunkiproszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem(...)układamy banany, następnie smarujemy je sokiem z cytryny by nie ściemniały. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna. śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami. Wstawiamy do lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuproszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem(...)układamy banany, następnie smarujemy je sokiem z cytryny by nie ściemniały. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna. śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami. Wstawiamy do lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubudyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji jeżyny do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa(...)piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonłyżeczki amoniaku • 1 duża puszka masy makowej Masa kremowa • 1 litr mleka • 125 g masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche • Zagnieść wszystkie składniki ciasta. • Ciasto podzielić na 6 części. • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki (u mnie(...)użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem. • Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej. • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą. • Ciasto odstawić do wystygnięcia. • Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej
To co kochamBardzo prosta i szybka w wykonaniu rolada.Moja jest czekoladowa z kremem na bazie maskarpone i białej czekolady. Pieczemy? Składniki: 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao lub 3 Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę dodając po łyżce cukru.Następnie po jednym żółtku i nadal ubijamy.Teraz olej(...)blaszkę znajdującą się w piekarniku. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach .Zaraz po upieczeniu zwijamy ją ,jeszcze gorącą w rulon ,razem z papierem. Odkładamy na 0,5 godziny. Krem: 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek sera mascarpone 100 g białej czekolady,rozpuścić ,przestudzić Śmietanę ubijamy na sztywną pianę,ale nie za długo . Dodajemy po łyżce serek mascarpone i ubijamy
Ladylaura.jajka * 10 dag cukru * 1 cukier wanilinowy * 7 łyżek maki ziemniaczanej * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka gotowej masy makowej * 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej * 6 dag cukru pudru * 15 dag masła lub margaryny Sposób wykonania Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier wanilinowy.Następnie(...)wymieszać i rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp.200 stopni ok. 12 min. Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać
Mix smakuwodnej. A następnie lekko ją ostudzić. Ubić na sztywno śmietankę 30% i stopniowo dolewać do niej czekoladę. Wymieszać i odstawić do schłodzenia. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać wody tyle, by ją przykryła. Energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia. Wlać trochę gorącej wody i ponownie wymieszać. Śmietankę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek homogenizowany i miksować(...)wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Na stężony serek wyłożyć mus czekoladowy. I znów wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe czekolady rozpuścić lub zetrzeć obieraczka do warzyw. Udekorować listkami świeżej mięty
Pasja Smakufiliżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una torta p er addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale da gustare con una tazzina di tè o caffè. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła
La grande e la piccola cuocaodkładamy 5-6 łyżek kremu (do dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone czekolady. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą całość. Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy na sicie. Kroimy na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę. Przełożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 ponczu(...)przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki, tą samą tylką literkę "W", którą przyozdobiłam jeszcze perełkami z białej czekolady. Ozdobne "kleksy" zrobiłam tylką 1M, na nich są cukrowe kolorowe piegi (gotowa posypka). Do tego dołożyłam czekoladowe gwiazdki i oprószyłam płatkami czekoladowymi (gotowa posypka). Moje sugestie: Jeśli chodzi o nasączanie
Kolorowy Przepisowniknilin owego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru). Składniki na sos: - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki śmietanki 30% - łyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier(...)stać w lodówce, aż całkiem stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy
Kraina Tysiąca Smakówłyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę(...)łyżki cukru pudru. W czasie, w którym kasza się gotowała zajęłam się ganache. Do rondelka wlałam kremówkę, doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, włożyłam do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstawiłam na kilka minut po czym wymieszałam, aby dokładnie się rozpuściła w śmietance. Dosypałam cukier puder i wlałam likier czekoladowy. Ponownie wymieszałam. Na końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki
Blondynka Gotujeszklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki(...)piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę. Ponownie ubić. Masę podzielić na dwie części. Masa maślana: Wykonanie
Domowa Cookierenka Agiwiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 300g słodkiej 30% śmietanki 3 kostki czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru Owoce: Ok 10 truskawek 50g borówek ⅕ granatu Dodatkowo: Listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuszczamy w ½l gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Na spód każdego pucharku dajemy po 2 pełne łyżki (15mlx2) galaretki(...)każdą następną galaretką. Najpierw po 2 łyżki zwykłej, a następnie po tyle samo galaretki ze śmietanką. Na ostatniej warstwie układamy pokrojone cząstki owoców. Resztę śmietany ubijamy z cukrem. Czekoladę topimy i przestudzoną dodajemy do połowy śmietany. Umieszczamy w rękawie cukierniczym po jednej stronie zwykłą, po drugiej czekoladową i okrężnym ruchem z końcówką np. gwiazdki wyciskamy na każdy pucharek. Dekorujemy
Kuchnia w czekoladzie