małe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu. Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna. Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy? Polecam gorąco i ciekawa jestem co inni uczestnicy wydarzenia zaserwują. Mus czekoladowy po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKrem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony spód. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Czereśnie
My simple kitchenpolać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenkubka lub filiżanki dajemy kawę i przyprawę do piernika. 2. Do wrzątku dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. 3. Czek oladowym wrzątkiem zalewamy kawę z przyprawą, całość mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 4. Popijamy gorący na pój. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzechowywać szczelnie zawiniętą w folię. Z Polski przyjechały ze mną nowe książki ( jej! ) i moje cudne nagrody - książka o czekoladzie i urocza filiżanka. Teraz, kiedy już się wyspałam i jako tako ogarnęłam powycieczkowy bałagan, mam zamiar usiąść z kubkiem gorącej herbaty i oddać się lekturze. Mmm, idealny ostatni dzień urlopu
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny nasionka z 1 laski wanilii 100 g czekolady (70%) Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem z cytryny na gładką masę. Odstawić. Kremówkę z mlekiem i wanilią zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące mleko. Przelać wszystko z powrotem do garnka, podgrzewać(...)nieco zgęstnieje. Nie gotować! Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec mieszania dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić. Smacznego! Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatek czekolady - nie mogłam się powstrzymać... W sklepach nie ma lodów truskawkowych z czekoladą
Pożeraczka, czyli raz adobrzedosc szybko zostalo zjedzone. Bezmaczne ciasto czekoladowo-orzechoweskladniki: 35g kakao 80ml goracej wody 150g roztopionego masla 150g roztopionej gorzkiej czekolady 100g zmielonych orzechow laskowych 230g ciemnego cukru brazowego 4 jajka 1 lyzka kakao do dekoracji wykonanie:Kakao wymieszac z goraca woda do gladkosci. Dodac stopione maslo, czekolade, cukier, orzechy i zoltka. Calosc zmiksowac.Bialka ubic na sztywna piane i dodac delikatnie
Przysmaki Karolkimaślanki 1/4 szklanki kakao 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Ponadto: około 450 g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz(...)wierzchu rozsmarować odłożone wcześniej powidła. Pozostawić do zastygnięcia powideł. UWAGA : Powidła do przekładania muszą być naprawdę bardzo gorące. Dzięki temu ładnie zastygną i nie będą wypływać. Polewa czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś
Opowieści z piekarnikaCzekolada z bananem to bardzo wyborne połączenie i zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt(...)łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich obrotach. Dodatkowo: 3 banany; dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy); czekolada gorzka; 250 ml śmietany 30% lub 36%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka cukru pudru; Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć
In my kitchenwiórków kokosowych 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (osobiście używam olej z Olini.pl ) 2 tabliczki czekolady Sposób przygotowania Wiórki zalać mleczkiem kokosowym, wymieszać dokładnie i odstawić na około godzinę. Gdy ładnie nasiąkną mleczkiem dodać miód i roztopiony (ale nie gorący) olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest stały, więc pomoże nam trzymać całość(...)krojąc w poprzek otrzymuję ładne i równe batoniki. Głównym problemem batoników będzie to, że licho trzymają swoją konsystencję, więc uformowane warto odstawić do lodówki na godzinkę aby stężały. Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę) Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka
Mr. Tasteprzygotowaniu - zawsze się udaje i długo utrzymuje świeżość :) Gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, sodę, czekoladę
Chocolate Muffin Blogukładamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele
Podróż w kulinariaokrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną(...)Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną (wolę ją od bułki tartej, bo jest drobniejsza). Rozpuszczamy czekoladę. My robimy to w metalowej misce na małym ogniu, możecie zrobić to też w mikrofalówce albo jak należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy jajka, cukier i olej. Stopniowo dodajemy
les mirabellesminut. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 4 Składniki: 60 g białej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 60 ml wody, 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha, 1 płaska łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczka Likieru Malibu, owoce do przybrania. Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuścić herbatę i wystudzić. Do zimnej dodać Malibu i rozpuścić w niej(...)jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym i przestudzić. Domieszać śmietanę i żelatynę, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut). Przybrać przed podaniem
SzczyptaSmaQwiększego napracowania się. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki) 4 łyżki wody lub soku z cytryny Dodatkowo: 1-2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady, do namalowania oczu(...)pudru, gorącej wody lub soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim ciasteczka, po czym odstawić na bok, by lukier zastygł. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego lub tutki z papieru do pieczenia, uciąć róg, by powstała mała dziurka. Wycisnąć lukier na ciasteczka w postaci nieregularnych linii. Na koniec, gdy lukier zaschnął, z roztopionej i przestudzone czekolady zrobić ciasteczkowym
Nastoletnie Wypiekanie