gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:108/258)

Cuszima 693

truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy(...)krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 143

Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy. Odstawiamy z gazu i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy. W szklance dodajemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Czekamy aż zrobi się bryła, a następnie zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Dodajemy żelatynę do masy. Chłodzimy aż temperatura spadnie do około(...)ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Straciatella miętowa 150

kilka kostek startej gorzkiej czekolady Pianka -150 ml jogurtu naturalnego -0,5 l śmietanki kremówki 36 % -2 łyżki cukru pudru -2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy Oddziel białka od żółtek- białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier. A następnie powoli po jednym żółtku, n ie przerywając miksowania. Dodać powoli wszystkie(...)powoli cały czas mieszając. Osobno przygotuj budyń z 3 łyżkami cukru i do gorącego budyniu wlej gorący syrop miętowy.Wymieszaj dokładnie i odstaw aż całkowicie przestygnie. Masło utrzyj na puch i stopniowo dodawaj budyń. Do gotowej zimnej masy zetrzyj gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksować. Następnie dodaj jogurt

Z Kuchni Do Kuchni
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3237

Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady(...)schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście :) Na drugi dzień ciasto odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować :) Ciasto przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej

Moja Delicja
Banoffee ciasto bez pieczenia 353

układamy warstwę pokrojonych w plasterki bananów. Puszkę kajmaku lekko ogrzać w gorącej wodzie, dzięki czemu będzie bardziej płynny i łatwiej będzie można nim smarować. Banany przykryć warstwą kajmaku. Śmietanę mocno schłodzoną ubić  wraz z cukrem pudrem na sztywno. I wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Smacznego banoffee

O kuchni z uczuciem
Ciasto JAMAJKA 784

startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych(...)czasie żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (nie zagotować żelatyny).  Schłodzoną śmietankę ubić. W połowie ubijania dodać cukier. Do sztywnej śmietany dodać startą czekoladę lub posypkę, wymieszać lekko. Łyżkę kremu dodać do rozpuszczonej żelatyny , wymieszać i od razu wlać do reszty

Maślane ciasteczko
Tort Kinder 1343

ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy na 3 spody. Można poukładać(...)będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody

Ciastkozercy
Deser z kremem z serka mascarpone i czarną porzeczką 212

orzechowo-czekoladowy: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru, 20 ml wody, 60 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, cukier, 4 g żelatyny, Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram(...)orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobnioną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą). Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z płatkami kukurydzianymi. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć

królestwo garów
Tort traktor 190

nasączenia: mocna herbata sok z cytryny - masa cukrowa : 9 g żelatyny 45 ml wody 75 g glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼  szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku(...)cytryny i wszystko wymieszać. Przygotować czekoladę plastyczną : Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić. Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać. Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym

Mama Gotuje
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 175

Chocolate risotto Składniki-2 porcje. 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki ryżu arborio 1 łyżka masła 5 dag czekolady gorzkiej 1 gruszka 2 łyżki cukru 1 szkl. wody 1 łyżka soku z cytryny cynamon goździki 2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki Wykonanie. W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu. Zagotować mleko(...)się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste. Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około30-40  minut. Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 160

kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After Eight! Składniki na 12 sztuk: 275 g mąki 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju(...)mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy krótko, żeby się połączyły. Wykładamy ciasto do papilotków, pieczemy 30 minut.  3. Wyciągamy blaszkę z upieczonymi muffinkami i zostawiamy je w gorącej blasze jeszcze 5 minut, następnie wyciągamy na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, odcinamy górną część na mniej więcej 2/3 wysokości.  4. Do rękawa cukierniczego zakładamy końcówkę z większym otworkiem

Kuchnia Prezydentowej
Babka czekoladowa z Karmi 225

misy miksera i utrzeć razem ze śmietaną. Ciągle ubijając wlać jeszcze ciepłą, niegorącą mieszankę piwną. Na końcu wsypać suche składniki i wszystko dokładnie połączyć. Przelać do formy na babkę i piec przez około 50minut w 180*C. Po wystudzeniu przykleić perełki dekoracyjne na rozpuszczonej czekoladzie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Wielkanoc Tagged

https:KKuchniaMniam
KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 125

dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia(...)pół, wypełniamy nimi cały wydrążony środek ciasta. Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem.  Gdy będzie sztywna wlać do niej żelatynę.  Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do śmietany.  Całość lekko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć

Kuchnia w opałach
Bawarski krem czekoladowy z ciasteczkami i pistacjami 142

ciasteczka z marmoladą i słomka ptysiowa Brześć   Wykonanie :   Laskę wanilii rozciąć i zagotować w mleku razem z czekoladą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W dużej misce rozmieszać żółtka z cukrem, wlewać stopniowo do gorącego mleka,następnie dodać napęczniałą żelatynę. Masę wstawić do zimnej wody z lodem i mieszać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili