łyżki mąki kokosowej Składniki na czekoladę*: 40 g oleju kokosowego 4 łyżeczki kakao 2 łyżki zmielonego ksylitolu lub innej substancji słodzącej *Można użyć gotowej czekolady deserowej lub gorzkiej. :) Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie. Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj masło orzechowe(...)sól. Zblenduj. Dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotuj czekoladę z roztopionego oleju kokosowego, kakao i ksylitolu lub rozpuść gotową czekoladę. Po 30 minutach wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki. Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki. Pozostaw
wegujemygorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa lub wiśniowa Połowę mleka rozpuszczamy z czekoladą w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy ostygnie dolewamy resztę mleka. Żółtka ucieramy na puszysto, dodajemy ser twarogowy, czekoladę i żelatynę. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno
Pasje Jolkiwymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką. Każdą z czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi). Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części . Do każdej dodaj jeden rodzaj czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką
Słodko-Słony Świat Ilonymascarpone : (ok.13 sztuk) Składniki: 130 g gorzkiej czekolady 130 g serka mascarpone napar z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek gorącej wody 1 łyżka amaretto (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia trufelków Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy ją w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia
Symfonia Smakówmascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 minutę, a następnie dokładnie mieszamy. Masa powinna stać się gładka i jednolita, wtedy dodajemy likier (oraz otartą skórkę pomarańczową
Ratunku obiadmnie pomarańczowa) 1/2 szkl musu owocowego (u mnie zblendowane maliny, borówki i nektarynka) A jak to zrobić: Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawić aby lekko stężała. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Foremki silikonowe bardzo dokładnie wysmarować wewnątrz czekoladą, odstawić na 5 minut do lodówki. Jeśli patrząc pod światło zauważymy "prześwity", nałożyć jeszcze jedną
Kuchnia w opałachtwarogu 400 g słodkiej śmietany 36% 3 łyżki żelatyny ½ szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Każdą czekoladę osobno roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Chłodną żelatynę dodać do twarogu, i podzielić go na 3 równe części. Do każdej
RAROSSAjogurtu naturalnego bez laktozy -3 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody (lub ok 13g agaru)* -ksylitol - Pasta orzechowa A.F.P -pasta marchewkowa Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (do ozdoby) SPÓD ORZECHOWY Morele zalać gorącą wodą na 15-20 minut. Następnie je odsączyć i zmiksować na gładko. Morelową masę mikserem rozmieszać razem z pastą orzechową, dodać ekspandowane ziarno i płatki, całość wymieszać(...)orzechowej (uwaga masa z agarem szybciej zastyga). Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Na końcu pokroić całość w trójkąciki, udekorować zieleninką tworząc „nać” oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą. *Masa z agarem wymaga gotowania gdzie czasem ser może się trochę zważyć. Żelatyna pod tym względem jest bezpieczniejsza ;) Chyba była bardzo śpiąca... albo to była jej ulubiona poza
Candy PandasOczywiście co jakiś czas mieszałam. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Póki polewa była ciepła, ale nie gorąca, poprzecinałam suche eklerki i maczałam wierzchnie części w polewie, poukładałam
Blondynka Gotujeprzegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier(...)masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Pianka czekoladowa: Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej
Wanilia i Kardamonwymieszać z cukrem i kokosem. Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę z kaszą i mieszając gotować kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej czekolady - cukier do smaku (u mnie dwie łyżeczki) - cynamon do posypania (można pominąć) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy kawę. 2. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy czekoladę i podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Ma być gorące, ale nie dopuszczamy, żeby zawrzało. 3. Przelewamy do butelki lub słoika. Dolewamy kawę, dosypujemy cukier. Zakręcamy i mocno mieszamy, żeby powstała pianka (która u mnie(...)zdjęciach już opadła ;D). 4. Na koniec wlewamy do filiżanek i posypujemy cynamonem. A teraz delektujemy się zapachem kawy, czekolady i cynamonu... Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta
Apetyczna babeczka