czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:99/190)

Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro 115

Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro Tak długiej przerwy blogowej jeszcze nie miałam. Wakacje rozleniwiły mnie i pozwoliły wypocząć. Pora jednak powoli wrócić do normalności

Pełny talerz
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 164

takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów

naRuszcie
PLACKI Z CUKINII I BROKUŁA 145

dziś tak sobie nucę "...Zielono mi i spokojnie, zielono mi..." SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1/2 brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie olej A jak to zrobić: Cukinię umyć, przekroić na ćwiartki i wykroić z niej pestki. Zetrzeć na tarce z grubymi

Kuchnia w opałach
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8717

super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej  Skworcu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Fileta umyłam i osuszyłam ręcznikiem

Blondynka Gotuje
KOTLETY MIELONE W WERSJI LIGHT Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 1215

chwila-dla-zdrowia.blogspot.com/2014/08/dietetyczne-spaghetti-z-mozzarella-400.html) To teraz już konkrety. Porcję mięsa (zależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która

All My Fit Life
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 379

Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier   i gotować 10 minut. Podawać z ryżem

Buniabaje w kuchni
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 315

minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę

Fabryka pomysłów
NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI 275

czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia(...)bardzo polecam!  SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób): 250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych) 4 łyzki oliwy z oliwek 4 łyżki masła 5 ząbków czosnku 2 gałązki rozmarynu 1 cm papryczki chili papryczka chili w płatkach DODATKOWO: 1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek) WYKONANIE: Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Lasagne bolognese 133

passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy cebulkę i smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki(...)wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. W tym czasie możemy przygotować

Cooking Monster
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 251

około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek P esto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej(...)bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki   przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę.   Makaron

Mania Gotowania
Ladenia, czyli pizza z Grecji 231

zrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
76 przepisów na jesienne obiady 152

Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki

Moja smaczna kuchnia
Włoska sałatka z makaronem 190

makaronu 10 sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej Sos: 2 łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości 2-3 cm i podsmażyć na patelni na łyżce(...)suszone pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cukinia zmięknie i zarumieni się dodać do niej sos, pomidory, oliwki i makaron. Wszystko razem wymieszać, dodać ziół i gotowe. Przepis na domowe Pesto pomidorowe: http://kuchniawedwoje.pl/pesto-z-suszonych-pomidorow/ Krok po kroku: 1. Podsmażyć plasterki cukinii 2. Wymieszać składniki na sos 3. Wymieszać wszystkie składniki Pobierz

KuchniaWeDwoje.pl
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 711

Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach(...)ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki

Kolizje Smaków
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 208

wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych(...)minut). Paprykę pokroić w niedużą kostkę lub paseczki, szalotki na ósemki, czosnek w cienkie plasterki; warzywa przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Kawałki bakłażana przy pomocy papierowego ręcznika osuszyć z wody i nadmiaru soli, dodać do naczynia. Całość polać olejem, posypać mielonymi przyprawami/suszonymi ziołami i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 20 – 25 minut

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania