Grzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro Tak długiej przerwy blogowej jeszcze nie miałam. Wakacje rozleniwiły mnie i pozwoliły wypocząć. Pora jednak powoli wrócić do normalności
Pełny talerztakiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów
naRuszciedziś tak sobie nucę "...Zielono mi i spokojnie, zielono mi..." SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1/2 brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie olej A jak to zrobić: Cukinię umyć, przekroić na ćwiartki i wykroić z niej pestki. Zetrzeć na tarce z grubymi
Kuchnia w opałachsuper sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej Skworcu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Fileta umyłam i osuszyłam ręcznikiem
Blondynka Gotujechwila-dla-zdrowia.blogspot.com/2014/08/dietetyczne-spaghetti-z-mozzarella-400.html) To teraz już konkrety. Porcję mięsa (zależy od Ciebie - ja przykładowo wezmę 500g) należy doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która
All My Fit LifePomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem
Buniabaje w kuchniminut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę
Fabryka pomysłówczosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia(...)bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób): 250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych) 4 łyzki oliwy z oliwek 4 łyżki masła 5 ząbków czosnku 2 gałązki rozmarynu 1 cm papryczki chili papryczka chili w płatkach DODATKOWO: 1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek) WYKONANIE: Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka
Słodko-Słony Świat Ilonypassaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dużego rozgrzanego rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy cebulkę i smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki(...)wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. W tym czasie możemy przygotować
Cooking Monsterokoło 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych oliwek P esto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej(...)bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę. Makaron
Mania Gotowaniazrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaPieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki
Moja smaczna kuchniamakaronu 10 sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej Sos: 2 łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości 2-3 cm i podsmażyć na patelni na łyżce(...)suszone pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cukinia zmięknie i zarumieni się dodać do niej sos, pomidory, oliwki i makaron. Wszystko razem wymieszać, dodać ziół i gotowe. Przepis na domowe Pesto pomidorowe: http://kuchniawedwoje.pl/pesto-z-suszonych-pomidorow/ Krok po kroku: 1. Podsmażyć plasterki cukinii 2. Wymieszać składniki na sos 3. Wymieszać wszystkie składniki Pobierz
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach(...)ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy razem. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ogórek. Zioła płuczemy, siekamy i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy. Jeśli wywar nam ostygł dolewamy do powstałej zupy. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek wprost do garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki
Kolizje Smakówwegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych(...)minut). Paprykę pokroić w niedużą kostkę lub paseczki, szalotki na ósemki, czosnek w cienkie plasterki; warzywa przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Kawałki bakłażana przy pomocy papierowego ręcznika osuszyć z wody i nadmiaru soli, dodać do naczynia. Całość polać olejem, posypać mielonymi przyprawami/suszonymi ziołami i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 20 – 25 minut
Even Better Food