czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:97/190)

Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Szaszłyki hawajskie. 175

Składniki: 250 g fileta drobiowego czerwona papryka pół świeżego ananasa Marynata: imbir 2cm ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyzka sosu sojowego łyżeczka miodu łyżeczka pieprzu łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka sezamu Wykonanie: Filmik instruktażowy

Atlas Smaków
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 199

niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie do wymieszanego ciasta przed pierwszym wyrastaniem garstkę pokrojonych czarnych lub zielonych oliwek, świeże drobno posiekane zioła, np. tymianek czy rozmaryn, suszoną czarnuszkę, kminek, albo nawet przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Swoje chleby zrobiłam z liofilizowaną szalotką i czarnuszką, którą w domu uwielbiamy. SKŁADNIKI 750g mąki pszennej, użyłam mąki typ 650 – bułkowa mąka

Karo in the Kitchen
Zapiekany chleb w kratkę 1022

cayenne, papryka wędzona tymianek Przygotowanie Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, nie przecinając dolnej skórki. W nacięcia wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wiórki masła, a następnie ser pokrojony w plasterki. Chleb oprószamy ziołami i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni

e-PrzepisyKulinarne
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 159

oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2698

Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką

Moja smaczna kuchnia
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 167

sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć,  można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości. 3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon

Apetyczna babeczka
17 dań jednogarnkowych! 400

Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką

Moja smaczna kuchnia
1567.Kotlety schabowe 173

razem z dodatkiem przyprawy  Szeherezada , którą można kupić  tutaj.  Przyprawa nadała kotletom specyficznego smaku..w skład tej przyprawą wchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka  bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab

Moje domowe kucharzenie
Soczysta grillowana karkówka 175

tymianku i bazylii Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami. Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce. Zamarynowane kotlety grillować

Sto kolorów kuchni
Chrupiąca panierka do kurczaka 190

lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych) pieprz ziołowy papryka słodka przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła) czosnek granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie:  Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor

Czerwona Porzeczka
Sos czosnkowy 11742

Post Sos czosnkowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Pstrąg po Hiszpańsku 146

plasterków ostrego hiszpańskiego chorizo 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Olej aromatyzowany papryczkami habanero lub chilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego z nich to zwykły olej rzepakowy lub oliwa – 50 ml ,mieszamy z 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne i też da radę ) 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Pstrągi oczyszczamy z łusek , patroszymy(...)solimy i układamy na wysmarowanej blaszce . Skrapiamy olejem habanero , posypujemy ziołami prowansalskimi ( nie za mocno ,żeby nie dominowały ) lekko nacieramy palcami ,żeby równo rozprowadzić składniki . Do środka ryb wkładamy plasterki chorizo ( jak na zdjęciu ) . W rogach blaszki kładziemy, kiście pomidorków , delikatnie je skrapiamy olejem , solimy . Całość posypujemy granulowanym czosnkiem – delikatnie , bez szaleństw – pamiętając że nie wykonujemy broni

Ogrodnik w podróży
ZUPA Z KUKURYDZY Z KURCZAKIEM 145

szklanek wody  kawałek słoniny - ok. 10 dag pokrojonej w kostkę 3 cebule  6 ząbków czosnku  1 łyżka masła  3 łyżki posiekanej pietruszki  2 ziemniaki pokrojone w małą kostkę sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie  Sposób przyrządzenia:   Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie(...)talerz.  Słoninę, 1,5 puszki odsączonej kukurydzy zalać wodą i zagotować.Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu 15-20 minut.  Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do zupy. Gorącą zupę zmiksować , doprowadzić do smaku, wrzucić mięso i odłożoną kukurydzę. Posypać natką pietruszki

pieprzny smaczek
Peklowanie golonki 218

przepisem na opakowaniu kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznania łyżeczka zwykłej soli łyżka stołowa Magi 3 l wody przygotowanie Golonki myjemy. Gotujemy 3 litry wody do której wrzucamy przyprawy, posiekane warzywa i czosnek. Gotujemy około pół  godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową, łyżeczkę soli + Magi. W naczyniu

Stare Gary
Krem z pieczonej papryki. 196

średnią marchew 1 średni korzeń pietruszki 1 cebulę  2 ząbki czosnku  pół papryczki chili  2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól do smaku  pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku  4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła,  opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść(...)minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już

Basia w kuchni
POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 132

każdej strony kilka minut. Na patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 249

znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej (1 saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki  ser corregio do posypania Przygotowanie: Cukinię(...)kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka. Dusimy

ChilliJemy
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 170

dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki(...)Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i smażymy przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni

Mania Gotowania