czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:98/190)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 246

znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej (1 saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki  ser corregio do posypania Przygotowanie: Cukinię(...)kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka. Dusimy

ChilliJemy
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 167

dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki ziół prowansalskich 400 ml krojonych pomidorów około 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki(...)Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i smażymy przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni

Mania Gotowania
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 153

chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy(...)wkładamy po jednym surowym żółtku. Całość posypujemy odrobiną boczku i ziół, świeżo mielonym, ziarnistym grubym kolorowym pieprzem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 3 łyżki oliwy z oliwek 90g peklowanego na sucho i wędzonego na zimno boczku 80-90g startego sera Pecorino Romano lub Grana Padano 1 duży ząbek czosnku 3 jajka M – potrzebne nam 2 żółtka i 1 całe

Karo in the Kitchen
Dynia faszerowana z boczkiem 193

dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo) przygotowanie Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia,  do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć  posiekany czosnek i łyżkę(...)miąższ, razem z maślanym sokiem  i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę  ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć  cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący.  Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem,  ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą

Stare Gary
Bruschetta z blanszowanym bobem 150

tostujemy – ja robię to w elektrycznym grillu, ale można to też zrobić na grillowej patelni czy w tosterze. Ząbek czosnku przecinamy na pół i mocno nacieramy nim gorące grzanki. Na każdej rozkładamy po łyżce serka z ziołami i po równej porcji bobu. Pieprzymy grubo mielonym pieprzem, posypujemy starannie serem Pecorino i delikatnie – płatkami chili. Podajemy od razu(...)listków mięty 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skórki startej z cytryny 2 łyżki płatków startego sera Pecorino Romano 1 duży ząbek czosnku sól pieprz płatki chili

Karo in the Kitchen
Marchewka w sosie śmietanowym 202

sosu sojowego ciemnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie  Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla, dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie

pieprzny smaczek
Zupa jarzynowa 146

szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew i pietruszkę(...)półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie.  Śmietanę łączymy z m ą k ą  i odrobin ą  zimnej wody. Mieszamy  mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku

kulinarne odsłony pati
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 191

papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam! składniki 12  średnich papryk  - podłużnych  farsz ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie udziec) 4 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 1 szklanka ryżu(...)Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.  W trakcie gotowania podlewać  bulionem. Dodać zioła.  Zdjąć patelnię z ognia

Stare Gary
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 183

cieście: 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych) 2 jajka 40-50 g mąki kokosowej opcjonalnie dodatkowo wiórki kokosowe czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony słodka papryka ostra papryka opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Należy pamiętać

Ola la LCHF
Zimowa zupa 92

false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku

R'n'G Kitchen
Wegańska zupa ogórkowa. Szybka i smaczna :) 124

można zastąpić pietruszką) 5 ogórków kiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam

nietadieta
Słodkie spaghetti z batatem 141

drobno siekamy.  Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę.  Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią. Wszystko mieszamy ze sobą.  Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy.  Po chwili dodajemy przecier pomidorowy

Bananowe Pole
Zapiekanka warzywna z serem feta 163

same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Purée z cieciorki i potrawką 146

drugi dzień gotujemy 1,5 godz wymieniając 2 razy wodę po ugotowaniu, odlewamy nadmiar wody dodajemy oliwę posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem. Fileta kroimy na grubsze kawałki przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami smażymy na gęsim smalcu parę minut, wrzucamy warzywa mrożone dusimy pod przykryciem 15 minut, dodajemy serek topiony, mieszamy delikatnie aby się rozpuścił na koniec wlewamy

kgwjanczewo
Razowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 285

danie ... SKŁADNIKI 250g razowego makaronu(u mnie świderki)3-4 ząbki czosnku1 średnia cukinia (ok.350g)słoiczek suszonych pomidoróww oleju z ziołami (270g z zalewą)sól,pieprzoregano    PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Czosnek drobno siekamy. Cukinię (bez obierania) kroimy w "ćwierć plasterki". Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki z rybami 210

umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos:  zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego

SzczyptaSmaQ
sałatka z kurczakiem i nadziewana papryka 325

Kochani moja propozycja na lekkie śniadanie...to sałatka z grillowanym kurczakiem w ziołach oraz nadziana papryka... Składniki: pierś  z kurczaka obtoczona ziołami usmażona lub grillowana 1/2 pomidora 3/4 ogórka 2 liście kapusty pekinskiej 1/2 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka octu balsamicznego   szczypta przyprawy warzywko 3 jajka ugotowane na twardo kawałek

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania