czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:98/190)

Pstrąg po żydowsku 232

pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną(...)obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier i wyciśnięty jeden ząbek czosnku. Pstrąga przekładamy delikatnie na talerz, sos doprawiamy do smaku i podajemy razem z pstrągiem

Gotuj z Misiem
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 229

Przygotowana w ten sposób jest bardziej soczysta niż smażona tradycyjnie. Do oleju można dodać ulubione suszone przyprawy i świeże zioła. 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g) 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej papryki 1 łyżka suszonego czosnku kilka liści świeżej bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli(...)suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać

Bullio
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 178

prewencyjny na jesienne i zimowe chłody. Dla tych, którzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom,  jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm.  W trakcie(...)mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć

SzczyptaSmaQ
Gulasz - kurczak i dodatki 470

strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz,  ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany 18% mąka (2 łyżki) siekany koperek do posypania przed podaniem zioła prowansalskie Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.  W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie

Kuchnia moimi oczami
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 125

mała cukinia 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki bazylii lub świeże liście 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 10 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3 łyżeczki soli 120 ml octu Po zioła zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę(...)Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować.  2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny

Apetyczna babeczka
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 158

pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka słodkiej mielonej papryki , 1 łyżka majeranku , 3-4 łyżki oleju . Mięso i wątrobę opłukać(...)rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić. Resztę cebuli i czosnku posiekać drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 268

teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron(...)minut;) Składniki: 250 g pieczarek (wybieram świeże, duże i białe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z kurczaka, pieczona figa, dynia i chipsy z buraka! Dietetyczny obiad! 216

Krótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś

SMYKWKUCHNI
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 192

bazylii - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Doprowadzamy wodę do wrzenia. Stopniowo dodajemy kaszkę, ciągle mieszając (najlepiej by nie było grudek, w razie problemów możemy posłużyć się blenderem). Masa nie może być zbyt gęsta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), ani zbyt płynna. Kiedy woda się wchłonie, dodajemy oliwę, zioła, sól i pieprz. Na papierze do pieczenia(...)krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju - 1 łyżeczka masła/margaryny - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1/2 łyżeczka cukru - sól, pieprz Cebulę drobno kroimy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na łyżeczce oleju. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, wraz z wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy

Be Fit Be Strong
Grecka sałatka z cukinii 204

ogrodowych ziół. Da się jeść lekko i świeżo, ale do syta. Za sprawą niewielkiego dodatku słonego sera i surowej, pełnej błonnika cukinii, taka sałatka może zastąpić cały posiłek. Zioła drobno siekamy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Kruszymy ser. Oliwki kroimy na plasterki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne jest, żeby używane warzywa czy owoce były(...)kawałki. Do miski lub kubeczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku i zielone pesto. Mieszamy całość dokładnie i cienkim strumieniem wlewamy oliwę, ubijając sos.   Mieszamy sos z cukinią, dodajemy 2/3 sera, oliwek i ziół. Mieszamy, dopieprzamy do smaku, posypujemy i dekorujemy resztą pokruszonego sera, ziół, pokrojonych oliwek i pomidorkami. Wstawiamy sałatkę

Karo in the Kitchen
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

woda) około 2 szklanki siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka  500 g czosnek cukier  2 ząbki 2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros) olej(...)mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm.    Nakryć folią i pozostawić na około

głodny alergik
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 114

wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki(...)smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dodajemy resztę cebuli, a gdy się ona zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody

Rozpustne gotowanie
Tureckie pizzerki z mięsem. 285

momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na około 6 równych części. Każdą należy cienko rozwałkować. Ser pokroić na podłużne cienkie

Radość kipiąca uśmiechem.
Aromatyczny gulasz . 156

pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki  3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka  około 9 pieczarek ja miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku  około 600 ml  bulionu mięsnego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekany chleb pro body z oscypkiem 208

SKŁADNIKI: 1 chleb pro body (400 g) 200 g oscypka 1 pomidor malinowy kolendra rozmaryn czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Chleb ponacinaj tak jak na zdjęciu. W szparki powkładaj oscypka i pomidora. Dopraw ziołami i przyprawami. Zawiń w folię aluminiową i piecz 35 minut 220 stopni (góra i dół

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania