osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej
Bon Appetit Małgorzatypokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki - w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając - podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku
Basia w kuchnizjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie
Z miłości do słodkościząbek czosnku sól i pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek siekamy. Cukinie i czosnek podsmażamy przez chwilę na 1 łyżce oleju. Jajka miksujemy z serkiem. Dodajemy zioła i podsmażoną wcześniej cukinie, którą odsączamy z oleju. Na końcu dodajemy białka ubite na piane. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wylewamy
Przysmaki KarolkiSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi
Czerwona Porzeczkatylko dodatkiem do niego) Należy przygotować: 2 czerwone papryki 1 cukinię 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 g dobrej jakości przecieru pomidorowego lub passaty 1 łyżka oleju przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie, płaską łyżeczkę cukru Cebulę kroimy wzdłuż na pół, później jeszcze raz na pół, a na koniec(...)plasterki (nie bardzo cienko). Wychodzą z tego takie półpiórka. Czosnek siekamy. Papryki i cukinię kroimy w paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim najpierw cebulę. Kiedy się zrumieni dodajemy czosnek i paprykę. Pozostawiamy na ok. 2-3 min., a gdy leciutko zmięknie, dodajemy cukinię. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy też przecier pomidorowy
Ratunku obiadłyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia, tymianek (lub inne ulubione zioła), świeża natka pietruszki, 15 dag startego sera żółtego, Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory
Delicious Titbitsspód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka 200 g zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g kurek, umytych, posiekanych z grubsza 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki(...)cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy do miękkości. Dodajemy czosnek, kurki, kurczaka
My Culinary Artwyraziste ziemniaki raz! 2 nogi kurczaka olej rzepakowy 1 cebula ok. 600g młodych ziemniaków 2 nieduże pomidory 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej suszonej szałwii 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo mielona kilka gałązek świeżego koperku(...)górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę. W moździerzu na proszek rozdrabniamy suszony rozmaryn oraz szałwię. Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany lub starty na tareczce/przeciśnięty przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała
Kuchenna KontrrewolucyaZdrowe masło? oczywiście że tak, awokado nam pomoże. Awokado samo w sobie jest "maślanej" konsystencji natomiast po dodaniu ziół jest mega pyszne. Polecam serdecznie
Moje Małe Czarowaniesię znakomicie! Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek – 2 ząbki * Ogórek kiszony – 2 szt * Natka(...)cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną kiełbasę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka
Ostra na Słodkocebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka bazylia - 1 łyżeczka 2 liście laurowe "Rama smaż jak szef kuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego - saszetka zioła prowansalskie - 1 łyżka bułka tarta olej do smażenia ok. 1/3 szklanki startego(...)patelni rozgrzej 2 łyżki Ramy - dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i paprykę, dopraw czosnkiem i bazylią - całość smaż ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki. Bułkę tartą
Alutka-Gotujecukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około 4 łyżki - sól, mieszanka ziół włoskich Jak przygotować makaron po włosku? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką
SMYKWKUCHNIUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym(...)ząbek czosnku 5 czarnych oliwek Do dzieła: Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy przekładamy go na patelnię, dodajemy oliwę i pomidory pokrojone w kostkę razem z sokiem. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę
Spektrum Smakukartoniku trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały
W kuchni bez szafek