paczki gotowej mieszanki sałat - mały pomidor - pół opakowania serka wiejskiego 200 g - kilka cebulek marynowanych OLE - kilka oliwek z czosnkiem OLE - pomidory suszone OLE - olej sezamowy Biolevita (ok. 1 płaska łyżka) - 1 łyżka jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami Przygotowania nie ma :) Bo każdy chyba wie, jak się sałatkę robi :) Można ją od razu wymieszać lub tak jak ja układać
Zdrowie na języku :Pdynią w roli głównej, dwa pozostałe to: Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Składniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia 2 ząbki czosnku czerstwy chleb 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku plaster ulubionego sera, np. gouda sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik
Moja smaczna kuchniaminut Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek oregano 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki białego octu winnego różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Zioła myjemy, osuszamy. Papryczkę kroimy na mniejsze części. Jeśli wolicie ostrzejszy sos możecie dodać papryczkę razem z nasionkami. Do moździerza
Kulinarne przygody Gatitygarnuszka z fasolą dodać pomidory - zagotować około 10 min. razem Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dokładamy pokrojony czosnek - szklimy razem Przekładamy to do fasoli i gotujemy razem około 10 min. Doprawiamy do smaku solą i ziołami, jeśli trzeba dodajemy cukier, kilka kropel maggi - mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej by postało tak razem 30 min. A dodanie kilku
Proste Potrawybulionu warzywnego Przygotowanie : Umytą cukinię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie Do bulionu dodać przeciśnięty czosnek oraz przesmażoną cukinię i cebulę- ugotować do miękkości Po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą i ziołami Zupę podałam z makaronem, przez to była bardziej syta
Proste Potrawyoraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą. Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościGrillowane panini... SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina ser żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe
Zainspiruj się kuchniąsmaku (ok.1/3 łyżeczki) - 1/2-1 łyżeczki czarnuszki - 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika - 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu - mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego) - 1 łyżeczka kurkumy - 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek - chili z młynka (kilka obrotów) - mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki) + dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypania
Smaczne ZdroweJeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie
Sajkofanka smakuwersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda bez marchewki, bo jakoś mi ona umknęła, ale nadrobię z marchewką(...)kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny Dodatkowo: - gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej. Można także dodać sok z cytryny, posiekane listki mięty i odrobinę oliwy z oliwek Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Cukinie umyć
Smaczne Zdrowepomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz, mielony kminek, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich chili w płatkach do posypania wierzchu Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę pozbawiam dodatkowych błonek i żyłek i smażę razem z cebulą na dużym
Mango Papajałososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki(...)skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Solimy-odstawiamy na 15-20 minut. Następnie mocno odsączamy z soku-pozostawiając 1/2 szklanki (soku). Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy
Kopystką po garachminut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku
Kulinarny karnet Christopherapapryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, groszek mrożony pół szklanki, czosnek 2 ząbki, natka pietruszki 3 łyżki, śmietana 18% 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kurkuma mielona szczypta, zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku Sposob przygotowania: Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta
kulinarne odsłony pati