znać w komentarzu! Składniki: 1 kurczak (1,5 - 2kg) 100g wątróbki drobiowej kilka bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej / boczku - to co lubicie 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku suszone oregano sól i pieprz mielone chilli wędzona papryka folia do pieczenia mrożone maliny pistacje niesolone + garść do serwowania konfitura jagodowa lub mrożone jagody Do dzieła: Kurczaka trzeba wyluzować (wyjąć(...)jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej 1 dużą łyżkę oregano (mogą być też zioła prowansalskie, to co lubicie), po 1 łyżeczce soli, pieprzu, szczypta chilli i odrobina wędzonej papryki. Na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane pistacje (połowa posiekana, połowa w całości). Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie do lodówki na ok. pół godziny
Spektrum Smakuszynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej · ½ czerwonej cebuli · 1 ząbek czosnku · około 1,5 litra wody spod suszonych grzybów · 1 bulion grzybowy · 10 dag startego parmezanu(...)około 7 suszonych borowików lub innych grzybów · 4 pieczarki · 4 suszone pomidory · zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować, dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić
Mania Gotowaniasmaku Sposób przygotowania: Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu, następnie wsypujemy ryż arborio, zalewamy połową rosołu, mieszamy
Wanilia i Kardamonrazem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie(...)czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z odsączonymi kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami
Z miłości do słodkościzostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki(...)mieszamy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy. Cukinię miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu
Moniki Smakołykiłyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek Dodatkowo: 2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki garść rukoli 65g mozzarelli (około 1/2 kulki) Przygotowanie: Tortille(...)podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Viol à , pasta gotowa ! Frytki z batatów: Batata dokładnie myjemy i kroimy na kształt frytek. Rozkładamy na papierze
Moja Michałyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko(...)zakładamy białko na żółtko tak aby całe białko obkleiło nam żółtko. Gotujemy 2-3 minuty. Teraz robimy grzanki. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy ziołami prowansalskimi, następnie opiekamy je na suchej, teflonowej patelni, z obu stron. Gdy mamy już wszystko gotowe, to układamy jajka na warzywach posypujemy pieprzem i solą, dodajemy grzanki. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąmałym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Sos: 3 mięsiste pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie
Z miłości do słodkościziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku(...)Sposób przyrządzania: Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego(...)koniec dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy. Wsypujemy podprażoną kaszę, zalewamy całość bulionem (lub wodą), mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy pod przykryciem na ok.15-20 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekane zioła, sól i świeżo mielony
Smaczne Zdrowepowstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule 2-3 ząbki czosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego(...)oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy
potrawyregionalnePorcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy(...)Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150g serka Almette z ziołami, 1 średni seler ok. 6 00 g, 2 steki wołowe ( antrykot lub rostbef), 4 łyżki masła, 4 gałązki macierzanki lub tymianku, 1 limonka, 3 ząbki czosnku, kilka kaparów, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku i macierzankę, smażyć
SzczyptaSmaQśrednie marchewki – 1 szklanka bulionu warzywnego – 1 czerwona papryka – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli (opcjonalnie) – słodka i ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić
I LOVE LIFEwypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli Wszystkie warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.Pomidory, paprykę, cukinię, cebulę kroimy na małe kawałki
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej
Smak mojego domu