przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie) - 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków) - kilka ząbków czosnku - kilka gałązek rozmarynu - sól
Cook&Loveplasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo(...)śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy i zalewamy nią tartę. Całość zapiekamy od 25 do 30 minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia
Symfonia Smakówmięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę(...)bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy ze skóry
Kulinarne zapędy Kokosamały-wielki przysmak. Pasztet cukiniowo-mięsny wzbogacony ziarnami, ziołami i naszym szaleństwem. Idealny na gorąco i na zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie. SKŁADNIKI: - duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion) - mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane) - pół bułki bezglutenowej - cebula 4 - czosnek 1-2 główki (Nasz polski) - jajka kurze(...)Razem łączą się w coś genialnego, ale i ich osobne podrygi mamy "na widelcu". Ziarna genialnie przełamują delikatną konsystencję, przyjemnie chrupią w ustach i uwodzą towarzyszącymi im przyprawami i ziołami. My jak zwykle nie żałowałyśmy przypraw ani tym bardziej Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :) ZIARENKA! :) Tym razem (jakby to jakaś nowość była
Wypisz Wymalujpatent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać(...)się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko , aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła . Potrawa miała być dowolna, byle zawierała wspomniane składniki, dlatego wszystko zależało od mojej inwencji:) Postawiłam na jajka zapiekane z botwinką i odrobiną pietruszki, jakby powiedzieli Francuzi - Oeufs en Cocotte - jajka w kokilkach, czyli małych(...)kiełbasą. Czemu nie?:) Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem przepis własny na 4 porcje c zas przygotowania: 25 min. Składniki: 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli łyżka posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa 4 duże jajka parmezan Przygotowanie: Odetnij liście botwinki od buraczków. Dokładnie je umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek
Chilli Czosnek i OliwaKolejne szybkie i smakowite danie na talerzu, którym się tutaj dzielę. Spaghetti to mój ulubiony makaron i chętnie po niego sięgam, dziś z warzywami, doskonały i
Moje Małe CzarowanieNie wyrzucajcie liści rzodkiewek bo cenne mikro i makro elementy, witaminy i cenny potas wskakują do kosza a po co? skoro można z niej wyczarować pesto
Moje Małe Czarowanieczasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając
PatiGotujeObiad z jednego naczynia z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól
wesoła kuchniaLubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko
Moje Małe CzarowanieDzisiejsze danie to czysta eksplozja smaku i aromatu. Delikatny szpinak z czekoladowym makaronem i do tego dwa sery, idealne połączenie i godne spróbowania. Polecam każdemu wielbicielowi
Moje Małe CzarowanieJest to danie kuchni portugalskiej, przepis pochodzi z ulotki Biedronki. Mimo swojej nazwy, przepis ten nie pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve
Moje Małe CzarowanieTaki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i
Moje Małe Czarowaniegniazd nasiennych. 5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów; 114 g węglowodanów
Powiedz dietom nie