czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:111/190)

Solić? Nie solić? 116

serca, a nawet raka żołądka. Zalecenia to jedno, smak potraw to drugie. Co zamiast soli? Zioła. Jakie? To zależy. Zależy od potrawy. Wołowina dobrze czuje się w towarzystwie liścia laurowego, majeranki, gałki muszkatołowej, cebuli, szałwii, pieprzu i tymianku. Cielęcina smakować będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon(...)idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków. Liść laurowy pasuje

Kucharzyca
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 137

Moje kwiaty i zioła szaleją, bo wypuszczają nowe pęta i listki.  Dlatego postanowiłam iść za ciosem i ugotować zupkę w wiosennym - zielonym kolorze.  Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;) Składniki: 2 duże brokuły 1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion) 2 średnie ziemniaki(...)mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek 1 szklanka kaszy Quinna Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagowe śniadanie 105

razie konieczności obieramy je. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażymy na niej 2-3 ząbki czosnku, gdy lekko się zrumieni, dokładamy szparagi i całe pomidorki koktajlowe. Dokładam na patelnię łyżkę masła, wszystko lekko solę, pieprzę i dodaję ulubione zioło. Najbardziej lubię wykorzystać tymianek lub cząber, oczywiście może być suszony. Warzywa smażę około 5 minut, w dość wysokiej temperaturze

Pichceniomania
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 180

nasienne i pokroić w 2-3 cm paski pomidory pokroić w ćwiartki cukinie pokroić w grube słupki czosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dołożyć przygotowane warzywa,skropić całość oliwą lub olejem,sola,pieprzem dołożyć zioła piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut,az sie Ladnie zrumienią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 213

Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił

Mania Gotowania
Ziemniaczki Hasselback 217

przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie) - 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków) - kilka ząbków czosnku - kilka gałązek rozmarynu - sól

Cook&Love
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 314

plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania  dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo(...)śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy i zalewamy nią tartę. Całość zapiekamy od 25 do 30 minut na środkowej półce piekarnika aż do ścięcia

Symfonia Smaków
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 367

mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę(...)bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy ze skóry

Kulinarne zapędy Kokosa
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 139

mały-wielki przysmak. Pasztet cukiniowo-mięsny wzbogacony ziarnami, ziołami i naszym szaleństwem. Idealny na gorąco i na zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie. SKŁADNIKI: - duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion) - mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane) - pół bułki bezglutenowej - cebula 4 - czosnek 1-2 główki (Nasz polski) - jajka kurze(...)Razem łączą się w coś genialnego, ale i ich osobne podrygi mamy "na widelcu". Ziarna genialnie przełamują delikatną konsystencję, przyjemnie chrupią w ustach i uwodzą towarzyszącymi im przyprawami i ziołami.  My jak zwykle nie żałowałyśmy przypraw ani tym bardziej Ziarenek. Pasztet wyszedł więc mocno pikantny i genialnie ziołowy! :)  ZIARENKA! :)  Tym razem (jakby to jakaś nowość była

Wypisz Wymaluj
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 239

patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać(...)się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 161

Dzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko , aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła . Potrawa miała być dowolna, byle zawierała wspomniane składniki, dlatego wszystko zależało od mojej inwencji:) Postawiłam na jajka zapiekane z botwinką i odrobiną pietruszki, jakby powiedzieli Francuzi - Oeufs en Cocotte  - jajka w kokilkach, czyli małych(...)kiełbasą. Czemu nie?:) Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem  przepis własny na 4 porcje c zas przygotowania: 25 min. Składniki: 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli łyżka posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa 4 duże jajka parmezan Przygotowanie: Odetnij liście botwinki od buraczków. Dokładnie je umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowe spaghetti z warzywami 133

Kolejne szybkie i smakowite danie na talerzu, którym się tutaj dzielę. Spaghetti to mój ulubiony makaron i chętnie po niego sięgam, dziś z warzywami, doskonały i

Moje Małe Czarowanie
Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym 119

Nie wyrzucajcie liści rzodkiewek bo cenne mikro i makro elementy, witaminy i cenny potas wskakują do kosza a po co? skoro można z niej wyczarować pesto

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka hamburgerowa 201

czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając

PatiGotuje
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 107

Obiad z jednego naczynia z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode  ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia  z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól

wesoła kuchnia