czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:114/190)

Falafel z hummusem w picie 202

soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Po pierwsze przygotowałem hummus. Jest to banalnie proste. Do blendera wrzuciłem zawartość jednej puszki ciecierzycy wraz z zalewą, 2 obrane ząbki czosnku i 4 łyżki ziaren sezamu. Dodałem sok z połowy cytryny, szczyptę soli, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobinę pieprzu kajeńskiego i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Całość bardzo dokładnie zmiksowałem(...)sałatki. Całość dokładnie wymieszałem. Sałatkę można wzbogacić dodając do niej cebulę, albo inne zioła, ale moim zdaniem ta prosta wersja najlepiej komponuje się z przygotowywanym daniem. Po trzecie przygotowałem falafel. Do blendera dodałem ciecierzycę z dwóch puszek po odsączeniu zalewy. Do ciecierzycy dodałem 2 ząbki czosnku, pokrojoną w grube piórka cebulę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka mięty

Wyprawy kulinarne
Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 187

danie z indyka. Postanowiłam go zapiec w kapuście, dodałam pieczarki i wszystko otuliłam aromatem ziół i przypraw. Wyszło pyszne danie Składniki: filet z indyka (około 800 g) 1 średnia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz i 2 łyżki oleju. W tej mieszance obtoczyłam pokrojone kawałki mięsa. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin

Kuchnia u Krysi
Frytki z Warzyw 164

może być miód zioła prowansalskie, estragon , oregano, tymianek lub inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem z cytryny Najbardziej lubię maczać warzywa z sosie jogurtowym, choć to tak naprawdę jogurt naturalny, do którego dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany świeży koperek, sól, biały pieprz, odrobina cukru i czasami jak mnie(...)tworzy się coś w klimatach glazury, są błyszczące i lekko słodkawe. Marynatę robię w dwóch miseczkach: w jednej do batatów (cynamon, chili), a w drugiej do marchewki, pietruszki (imbir, zioła). Burak u mnie zawsze z estragonem. Zwykle piekę 3 rodzaje warzyw na raz. Marchewka i pietruszka jako stały element i tu albo leci burak, albo batat. To teraz

Blondynka Gotuje
Roladki pomidorowe z czosnkiem 143

Aromatyczny pomysł na obiad Składniki 4 plastry schabu pasta z suszonych pomidorów czosnek w zalewie sól, pieprz listki bazylii do panierowania jajko bułka tarta Sposób przygotowania

czarrna od kuchni
Włoskie bułeczki ziołowe 136

Dzień dobry, Dziś chciałam namówić Was do upieczenia własnych bułeczek . To naprawdę nie jest takie trudne. Te nieduże bułeczki przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i pachnących

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa- krem z dyni 184

Zupa w sam raz na jesienne wieczory. Idealna kombinacja ziół, przypraw i świeżego imbiru doskonale nas rozgrzeje, a słoneczny kolor trochę przypomni nam lato w te ponure dni. Każdy pewnie pamięta z dzieciństwa zupę dyniową jako bezsmakową i mdłą papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI(...)układamy na blaszce na nią kładziemy czosnek, cebulę, jabłka, imbir i świeży majeranek oraz tymianek. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 °C do momentu, aż się zarumienią. W garnku w 1 litrze wody rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę

Zainspiruj się kuchnią
"Zioła w domu, czyli jak dbać o zdrowie w zgodzie z naturą" - recenzja 132

unikać (np. stosując pewne leki). Znajdziemy również podstawowe informacje o hodowli ziół np. na balkonie, jakie rośliny najlepiej się do tego nadają, a także jak konserwować i przechowywać zioła. A także parę "przepisów" na naturalne kosmetyki. Opisane rośliny są również zaprezentowane na ilustracjach i zdjęciach, a sama książka jest naprawdę pięknie wydana i dobrze przetłumaczona. Znajdziecie tu zarówno rośliny(...)więcej owoców, a drobne przeziębienie wolę wyleczyć miodem, cytryną i czosnkiem. Producenci leków próbują nas przekonać, że bez ich tabletek nie damy sobie rady (czasami nawet starając się, aby skutki uboczne nie były zbyt nagłaśniane). Wiadomo, że czasami trzeba, ale warto pamiętać też o innych alternatywach! Tytuł: "Zioła w domu, czyli jak dbać o zdrowie w zgodzie z naturą

Kraina Tysiąca Smaków
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 270

kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary.    Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły(...)przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować pasta. Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone

Sajkofanka smaku
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 195

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 219

zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów  50 g mozzarelli (opcjonalnie(...)porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem, solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko do połączenia się smaków. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz na bok. Jeśli nie jesteście akurat na diecie to możecie do niego dodać

Cooking Monster
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 124

kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej

Lubię to gotuję
Pasta z soczewicy i oliwek 113

Tak jak Marta pisze u której przepis znalazłam przepisy na takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką

Moje Małe Czarowanie
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 203

czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany

Kulinarne Inspiracje
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 184

razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej

Wyprawy kulinarne
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 178

mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania