przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny
Moje Kuchenne Rewelacjekrążki lub plastry. Do małej miseczki wlać oliwę a następnie wycisnąć do niej ząbek czosnku. Umoczyć pędzelek w oliwie i rozsmarować ją na warzywach.Rozgrzać patelnie do grilla i kolejno grilować kurczaka a następnie warzywa. Całość wyłożyć na talerz i udekorować ziołami, bazylią, pietruszkę a następnie zajadać
Kulinarna rozmowałyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka płatków papryki 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
Ewa w kuchniteż dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1 batat 1 cebula 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 marchewka 3 łyżki oliwy 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyCebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską. SMACZNEGO
pieprzny smaczekMięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :) Składniki ; 2, 3 piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona Skworcu Pieprz zielony Skworcu Czosnek granulowany Mozzarella bułka tarta jajka do smażenia masło klarowane lub oliwa
Sama słodycz i szczypta chiliwyjąć przyprawy. 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera
Apetyczna babeczkaSól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i przekroić
Fabryka pomysłówaromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina(...)wody. Po godzinie moczenia, przełożyć grzyby do garnka z kapustą i dodać wodę, w której się moczyły. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przełożyć wraz z olejem do gotującej się kapusty. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew
Codziennik Kuchennysuszone zioła, sól *opcjonalnie dodatki: ser piórko 3%, olej kokosowy/masło Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy. Oliwę z oliwek mieszamy z solą i ulubionymi suszonymi ziołami, tą mieszanką nacieramy ziemniaki i pojedynczo zawijamy je w folię aluminiową (pamiętajmy, że matową stroną na zewnątrz!). Pieczemy całą godzinę w 180 stopniach. W trakcie pieczenia przygotować gzik(...)Składniki na gzik: - 250g twarogu - 150-200g jogurtu naturalnego (lub mniej jeśli wolimy gęstsze) - pęczek rzodkiewki - pół pęczka szczypiorku - pół pęczka koperku - sól, pieprz *opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku (ja pominęłam) Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy. Rzodkiewki płuczemy pod bieżącą woda, odcinamy końcówki, drobno kroimy lub rozdrabniamy w malakserze lub innym urządzeniu. Pozbywamy się nadmiaru
Be Fit Be Strongmożna skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki(...)minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę
My Chcemy JeśćSkładniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin rzymski 1 łyżka, kolendra mielona 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz(...)cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, sol ą i pieprzem
kulinarne odsłony patilekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa(...)kromki kroimy czerstwe pieczywo. Smarujemy je z jednej strony oliwą z oliwek. Opiekamy na rumiano i chrupiąco w piekarniku, na patelni lub w tosterze. Przecinamy na pół ostatni ząbek czosnku i smarujemy nim, mocno wcierając czosnek, gorące grzanki. Wkładamy po jednej, dwie grzanki na dno talerza, wlewamy gorącą zupę, kładziemy jeszcze jedną grzankę i posypujemy ją odrobiną parmezanu, posiekanej pietruszki
Karo in the Kitchentradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej
Sama słodycz i szczypta chiliSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone
Moje Małe Czarowanie