czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:123/190)

Spaghetti siciliana czyli alla Norma 149

Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 179

Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 157

cebule 20 dag mielonego mięsa 10 dag kiełbasy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka) 1 cukinia 1 szklanka śmietany  3 jajka  sól, pieprz  ser żółty szczypta ostrej papryki   zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę

Gotuj z Agnes
Bakłażan faszerowany kuskusem 172

Bakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć

Moje Małe Czarowanie
Domowy sos czosnkowy 1284

ząbki czosnku koperek sól, pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sos przygotowujemy pół godziny przed spożyciem aby zdążył się "przejść", choć taki przygotowany na bieżąco też jest smaczny. Zamiast kopru możemy dodać pietruszkę, szczypiorek lub inne zioła które lubimy

Pelusiowa Kuchnia
Wegetariański pasztet z soczewicy 172

O właściwościach soczewicy nie muszę chyba opowiadać, jest wszędzie pełno wiadomości. Napiszę tylko że może być jednym z wielu zamienników białka zwierzęcego, dlatego jest tak kochana

Moje Małe Czarowanie
Kociołek sytości 145

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 148

patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 196

papryka, 2 papryczki chili, sok i skórka z 1 limonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku, 1 łyżeczka brązowego cukru, oliwa, sól i pieprz do smaku, cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.  Papier do pieczenia

SzczyptaSmaQ
OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI 83

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest

Moja Książka Kucharska
Spaghetti z sosem neapolitańskim 148

Sól, pieprz 150 gram startego żółtego ser Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 133

Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.   Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam

Di gotuje
Ośmiorniczki w czerwonym winie z pomidorami i pietruszką 144

Aromatyczne i proste w przygotowaniu danie z owocami morza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z książki podróży kulinarnych greckich z Małgosią Puzio. Składniki: 2 kg małych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu winnego

Zasmakuj Kuchni
18 najlepszych dodatków do makaronów 184

kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem

Moja smaczna kuchnia