czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:126/190)

Wegańska zupa fasolowa z warzywami 122

marchewki 4 ziemniaki 1 pasternak seler naciowy por 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól kminek ziele angielskie 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) przełożyłam do garnka. Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do fasoli. Dodałam oliwę, przyprawy, zioła i wszystko gotowałam do miękkości

nietadieta
Leczo do słoików 279

odmierzałam czas  po dodaniu każdego składnika. Całość doprawiłam świeżymi ziołami z wyjątkiem bazylii, która już przekwitła i zmuszona byłam dodać suszoną. Składniki: 0,4kg cebuli 1,1kg kolorowej papryki 1,8kg cukinii 1kg pomidorów- użyłam odmiany lima olej Przyprawy: sól pieprz bazylia tymianek oregano 2 ząbki czosnku mięta Cebulę rumienimy przez 10 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy

Wrzosowa Polana
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 182

soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii

Kuchcik gotuje
Pasztet z fasoli 117

kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam! Pasztet z fasoli Składniki: ½ kg fasoli, u mnie fasola pinto 50 ml oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 nasiona jałowca 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 1 jajko

codojedzenia
Roladki z papryką otulone boczkiem 161

Pyszne i soczyste mięso z kurczaka otulone chrupiącym i pachnącym ziołami boczkiem. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaczków i surówki.  Talerz "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 2 duże filety z kurczaka kawałek papryki czerwonej kawałek papryki jasnej 1/2 kulki mozzarelli 12 cieniutkich plasterków boczku sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany rozmaryn 2 łyżki oleju Filety umyć, osuszyć, pozbawić błonek

Smakołyki Asi
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 347

woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziołowy kurczak na parze z sałatką szparagową 178

przepis na pysznego , soczystego kurczaka w ziołach ugotowanego na parze i smaczną sałatkę z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów. SKŁADNIKI : * filet z kurczaka – 150 g * sól * pieprz * wędzona papryka mielona * estragon * oregano * fasolka szparagowa zielona – 100 g * suszone pomidory w oleju – 50 g * czosnek – 1 ząbek   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , delikatnie

Ostra na Słodko
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 156

st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg łososiowy 185

tymiankiem  lub pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem.  Przygotowanie:     Filety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą green tea. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Po usmażeniu posypujemy suszonymi kolorowymi ziołami

Aga w kuchni
Współpraca SKWORCU. 109

ofercie znajdują się produkty wyróżnione różnymi nagrodami np. kompozycja przyprawowa Zioła Małgorzatki zdobyła nagrodę na XXIV Targach „Bliżej zdrowia bliżej natury” ." Z czym absolutnie mogę się zgodzić. Ogromny asortyment oczaruje każdego i nie pozwoli poprzestać na jednym zamówieniu. W mojej paczuszce znalazłam: pieprz cytrynowy pistacje podprażane łuskane czosnek niedźwiedzi pieprz pomarańczowy papryka wędzona ostra papryka wędzona słodka pomidory płatki

Brzuszki Łakomczuszki
Focaccia 233

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia(...)wody ok 70 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 lyżeczka rozmarynu- suchy lub świeży 1 lyżeczka tymianeku- suchy lub świeży sól morska Wykonanie: Drożdże wsypujemy do ciepłej wody - odstawiamy na 10-15 min . Szykujemy oliwkę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwy 60ml, dodajemy wyciśnięty czosnek, rozmaryn ( ja miałam suchy) I tymianek - dodałam świeży. Odstawiamy. Wyrabiamy ciasto

Smaki Edyty
Policzki wołowe w winie 229

duża porcja  - ważyły ok 1 kg. Przepis znalazłam w książce  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning.  składniki marynata 330 ml czerwonego wina 6 ząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 200 g boczku pokrojonego(...)Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością

Stare Gary
Spahetti aglio e olio 137

patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć chwilę i dodać chilli. Na patelnię dodać odcedzony makaron, trochę wody z gotowania makaronu (makaron lepiej się wtedy połączy z oliwą) i prawie cały parmezan. Doprawić do smaku, wymieszać i podawać posypany odrobiną parmezanu i świeżymi ziołami. SMACZNEGO!!! * produkty Deluxe dostępne w sieci sklepów Lidl

Malinowo w kuchni
Karmelizowany korzeń lotosu 134

Korzeń lotosu zakupiłam w Fusion Gusto i postanowiłam zrobić go na sposób azjatycki. Tak podany korzeń lotosu jest słodkawy i przepyszny, polecam gorąco. Jest to danie

Moje Małe Czarowanie
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 303

Zapraszam na piersi z kurczaka zawijane z mieszanką ziół "Bruschetta" i parmezanem. Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka faszerowana 2169

siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie

Czerwona Porzeczka
Brak tytułu 123

układamy na cebulkę. Tymianek - obrywamy listki, posypujemy danie, doprawiamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy. Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny w 200 stopniach C. Upieczone kartofelki podajemy z sosem jogurtowym. SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny * szczypta soli * zioła prowansalskie Wszystko łączymy. SMACZNEGO

kolorowotorcikowo
Zapiekanka chłopska 217

powierzchni ziemniaków.  Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły się z suszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa

Wyprawy kulinarne
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 144

brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania : Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był płat o kształcie prostokąta. Kruszymy przyprawy w ziarnach w moździerzu. Mieszamy sól , sól peklową, brązowy cukier z przyprawami, ziołami i wcieramy w boczek. Boczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię