czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:126/190)

Pieczone ziemniaczki 164

użyłam sporo ziół aby były bardziej aromatyczne. Oliwka  stwierdziła, że są lepsze od frytek. Tak więc następnym razem upieczemy je sobie jako przekąskę z keczupem lub sosem czosnkowym. I na pewno są zdrowsze od frytek ;) Wam też polecam :) Talerz "Antonio" od Porcelany Bogucice . Ilość składników wg upodobania i potrzeb: ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany tymianek

Smakołyki Asi
Suszone pomidory w zalewie oliwnej. 206

ósemki, przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry, 3-4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory, pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie. SKŁADNIKI: suszone pomidory , 250ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku liść laurowy

Kuchnia Beaty
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 151

szczypta suszonego czosnku pieprz do smaku 2 plastry sera Gorgonzola lub innego pleśniowego parę kromek chleba tostowego pełnoziarnistego świeża bazylia lub natka pietruszki W blenderze mieszamy oliwki, kapary, suszone pomidory. Gotową pastę smarujemy tosty upieczone w tosterze. Na posmarowane tosty kładziemy po plasterku sera i zapiekamy chwilę w piekarniku aż ser się rozpuści. Tosty dekorujemy świeżymi ziołami. Tosty

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 219

dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu

Bon Appetit Małgorzaty
ziołowa sól - toskańska przyprawa 151

mnie w tym roku obrodziła, i rozmaryn - zróbcie tę przyprawę koniecznie. Zapach unoszący się w kuchni kiedy zioła schną jest fantastyczny, a zapach zamknięty w słoiczku.... Takie zioła możemy właściwie dodawać do wszystkiego, zresztą sami się przekonacie, pachną i smakują tak obłędnie, że chce się  je dodawać dosłownie do wszystkiego. Przepis zawdzięczam  Marghe  , a wypatrzyła(...)niej Agata z Kulinarnych Przygód Gatity A tutaj możecie zobaczyć   film   składniki 1 szklanka po połowie liście szałwii i igiełki rozmarynu 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka grubej soli morskiej Przygotowanie: Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego

Stare Gary
Chicken burger - bułka z kurczakiem na szybko 239

ziołach * bułka ciabatta  * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek * czerwona cebula * dowolny sos  * ketchup Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę , kurczaka , pomidora , ogórka i cebulę. Można bułkę posmarować ketchupem i sosem. Polewamy sosem także kurczaka i cebulę. U mnie sos był na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Dodałam jeszcze czosnek

Magiczne Życie Marty
Kopytka z fasolką szparagową 143

odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej oregano sól, pieprz papryka słodka 1/2 ząbek czosnku jogurt naturalny 100ml

FITBUuK
Chili Con Carne 173

czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami

Aromatyczne Podróże
Konfitura z czerwonej cebuli 149

posiekany czosnek na karmel. Posolić. Porządnie wymieszać, by obtoczyć cebulę w karmelu. Po kilku minutach cebula puści sok. Trzymać na małym ogniu bez przykrywania. Gdy cebula zmięknie, wlać miód pitny. Myślę, że może być również wino czerwone albo wytrawne, albo półwytrawne, czy nawet półsłodkie. Mieszać od czasu do czasu. Gdy miód prawie odparuje, dodać ocet balsamiczny, zioła i pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 334

ziołach Ten grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kością do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego ¾ szklanki liści świeżej mięty ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z jednej cytryny 3 łyżki świeżego rozmarynu 1 duża szalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki

naRuszcie
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 201

aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.   pojedynczy filet z kurczaka 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu otręby (dowolne, ja użyłam pszennych) papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz

Szefowa kuchni
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 284

łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu mielonego 2 zmielone liście laurowe (zmielone w młynku do kawy bądź ugniecione w moździerzu) 1 łyżeczka cebuli granulowanej  1 łyżeczka ziaren kolendry (zmielone w młynku do kawy bądź ugniecione w moździerzu) Wszystko ładnie razem mieszamy i BACH do słoiczka! ;-) Jeżeli będziecie mieli jakiś problem z dostaniem jakiegoś "zioła" dajcie

Restauracyjka Literacka
Pasta! 236

zanim czosnek zdąży się przypalić. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Tuńczyka odcedzamy, ale nie odciskamy za bardzo. Bazylię/natkę pietruszki siekamy nie za drobno. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Staramy się by pozostał al dente. Następnie go odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron

Ratunku obiad
Schab pieczony w ziołach 232

Niedziela, więc czas  na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze

Gosia gotuje
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 224

sera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie - z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na przykład tu: http://www.ser-korycinski.pl .  A ja z tym rewelacyjnie świeżym serem zrobiłam sobie dziś sałatkę. Ze świeżą(...)bardzo dokładnie, po czym kroimy na pół. Ser koryciński kroimy w drobna kostkę.  Na talerzu układamy sałatę, kiełki, jajo pokrojone w plasterki, dookoła posypujemy pokrojonym serem i przyozdabiamy ziołami. Polewamy dresingiem. Smacznego

Sajkofanka smaku
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 209

czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem. W tym czasie obieraczką do warzyw kroimy w długie, cienkie paski cukinię. Dodajemy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dolać niewielką ilość wody, żeby zapobiec przypalaniu. Kiedy cukinia będzie miękka, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy ziołami i dusimy

wcinaj to
Calzone 353

papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy

Słodka Strona
Pstrąg pieczony w piekarniku. 262

ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi  1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku

Kuchnia Łukasza
MASŁO CZOSNKOWE 278

soli Czosnek zmiażdżyć , dodać sól, miękkie masło i natkę pietruszki. Wszystko rozdusić łyżeczką i dokładnie wymieszać. Na papier do pieczenia lub folię spożywczą wyłożyć całe masło i uformować wałeczek dokładnie zawijając. Formujemy rulon. schładzamy w lodówce lub w zamrażarce. Przed podaniem wyjmujemy i kroimy w plastry. Można w ten sam sposób przygotować masło ziołowe, dodając swoje ulubione zioła. Smacznego

Smaczne Zdrowe