można jeść m.in. czosnku i cebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne(...)dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego
pyszne zdrowościząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę można delikatnie zblenderować. Podawać z upieczona z ziołami grzanką. Smacznego
MarciochaKucharzyszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) Dodatki do ciasta: wiązanka szparagów (u mnie białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis pochodzi z książki "Smaki świata Grecja" Susanny Tee. Zupa szybka do zrobienia, smaczna, dla mnie bardziej cytrynowa niż kolendrowa - wyrazisty smak kolendry podczas gotowania
Stare Garybazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto: Z mąki
Słodka Stronapól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem, ziołami i orzeszkami pinii. Polecam
Mia Cucina Sofietadodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
Mia Cucina Sofietacytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej dorady oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Bez Cebulipomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki
Szefowa kuchnisól, czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej, zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka, to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy
chleba naszegoCebulę, pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy. Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy. Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami! Smacznego! Wpis powstał
Ostra na Słodkododajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy. Cebulę, papryczki kroimy w kostkę nie zbyt dużą i wszystko wrzucamy na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą. Smażymy chwile i dolewamy 300 ml. słodkiej śmietanki, którą doprowadzamy do wrzenia i teraz dodajemy zmiksowane brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy
vegetaniepieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka
Bon Appetit Małgorzatyzrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczk i naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej! Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do obradowania w kuchni. Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje(...)MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn ) * miód lipowy – 1 łyżka * cebula – 1 szt SMAŻONE ZIEMNIAKI: * ziemniaki – 2 szt * tłuszcz gęsi – ok. 50 g * sól – do smaku CHUTNEY FIGOWY: * świeże figi
Ostra na Słodkocukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą
Moja smaczna kuchnia