czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:128/190)

Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 133

łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Domowa bulionetka warzywna. 180

warzywna. Składniki: 600 g marchewki 200 g pietruszki pęczek natki 200 g selera 50 g selera naciowego 100 g pora 200 g obranych pomidorów 200 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek lubczyku 1/3 pęczka koperku 4 listki laurowe 3 gałązki rozmaryny 10 ziaren ziela angielskiego 2 suszone borowiki 20 ziaren czarnego pieprzu 200 g gruboziarnistej soli 20 g oleju rzepakowego(...)wody                  Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zioła drobno siekamy. Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszone grzyby ucieramy w moździerzu. Do garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy

Miksturownik
Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem. 186

kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie

Malinowe Pocałunki
Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami 530

Post Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Prowansalska zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem. 156

niewielkim ogniu (około 15 minut). Dodać czosnek roztarty z łyżeczką soli i wymieszać. Zwiększyć ogień i dodać obrane i pokrojone w 1.5 cm kostkę bakłażany oraz paprykę. Smażyć około 10 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać.  Bułkę tartą wymieszać

zadanie-gotowanie
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek 137

Składniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1

Gospodyni Miejska
Pasztet z cukinii dla alergika 151

kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i cukinię wymieszać razem, dodać olej, żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić, można dodać więcej bułki, aby pasztet zagęścić, dosmakować. Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Pasztet przed pieczeniem posypać bułką tartą, albo ulubionymi ziołami. Po pieczeniu schłodzić w lodówce najlepiej przez

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kasza z warzywami – Zdrowy lunch do pracy w lecie 351

podgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek z cebulą, po chwili dodajemy warzywa, podlewamy wodą i zakrywamy patelnią, po jakiś 8-10 minutach – warzywa winny być jeszcze jędrne, nierozgotowane, doprawiamy je chilli i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i gotowe.  Możesz dodać pomidory czy to świeże czy suszone. Doprawić jeszcze ulubionym ziołami.  Prawda, że robi się szybko

Kuchnia na wzgórzu
AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 341

paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię  ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być  około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i  gotujemy

Walijskie Pichcenie
Spaghetti pieczone w pomidorach 336

aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru

https:KKuchniaMniam
Zupa z czerwonej soczewicy 137

pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy

kuchnia doski
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 175

Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek. Po chwili dodać szpinak i suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, a serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić.  W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę, zmiksuj dokładnie

Corner With Recipes
Chłodnik ogórkowy 187

jeszcze kombinować  w przyszłości z ziołami, może dodam mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
PIECZONY CZOSNEK. 196

niską temp. dymienia ) Czosnek przekrawam w pół, całą główkę, nie obierają. Nacieram oleję i wstawiam do piekarnika na około 15-20 minut. Piekę w 220 stopniach, aż pięknie się zrumieni. Podaję na gorąco  lub zimno, jako dodatek do potraw lub wykorzystuję dalej w kuchni  Można urozmaicić smak, dodając zioła. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 246

naszych kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę(...)drugim, czystych, dorodnych i pięknie pachnących liści aż po brzegi zdających się nie mieć dna toreb - i słowa, ciepłe i dające ogromną radość - "pamiętam jak pani mówiła, że lubi czosnek niedźwiedzi. Pomyślałam, że to panią ucieszy, poszłam do lasu i trochę pani nazbierałam. Czy tyle wystarczy?"  Trochę?! Wystarczy?! Mój Boże, dawno w moim domu nie było tak zielono! Mogę

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania