musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi ziołami (bazylia? oregano? tymianek?), to danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje(...)pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku pieprz kolorowy w młynku sól morska ziołowa oliwa z oliwek olej do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić
Ze smakiem i z pasjąsałatkę z jarmużu: kilka liści jarmużu 1 garść botwiny sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy(...)Posypujemy je solą morską, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Dodatkowo skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18 minut. Gotowego łososia dekorujemy plasterkami cytryny i ewentualnie świeżymi ziołami. Podajemy z pieczonymi batatami i sałatką z jarmużu i botwiny skropioną sokiem z cytryny i oliwą czosnkową
Bon Appetit Małgorzatycebula - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy(...)miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami. Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Kroimy w kostkę, posypujemy zupę, na wierzch wykładamy kiełki i posypujemy posiekanymi ziołami. Zupę możecie skropić oliwą z oliwek! Smacznie!!! Buuuziak! ps. Zupy na jesienne obiady są najlepsze, rozgrzewają, są mało kaloryczne i łatwostrawne, idealne! Macie swój numer jeden
SMYKWKUCHNIlubimy, aczkolwiek bazylia i oregano to pierwsze dwa zioła, które do pomidorów pasują mi idealnie. Pomidory przecinamy na połówki, układamy w przygotowanych foremkach, posypujemy niewielką ilości soli oraz ziołami. Nie powinno się zbyt mocno przesuszyć pomidorów, miąższ powinien być miękki i w miarę jędrny, a boki twardsze i suche. W ten sposób pomidory są gotowe do dalszego przechowywania(...)marynowania w słojach. Jeśli chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa: oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków
Apetyczna babeczkaniej pastę w połączeniu z suszonymi pomidorami i kaparami. Pyszna kompozycja smaków... 💙💙 Spróbujcie 😊 Składniki: kasza jaglana pół szklanki, pomidory suszone w zalewie pół małego słoika, kapary 2 łyżki, zioła prowansalskie do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kaszę opłukać, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i nastawić na palnik. Gotujemy do momentu aż kasza pochłonie całą wodę(...)pastę lub lekko udusić widelcem. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Do pasty dodajemy kapary i przyprawiamy do smaku. Dodatkowo możemy również dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pastę podajemy z pieczywem
kulinarne odsłony patichociaż ja nie dolewam zawsze wystarcza 600 ml. W tym czasie gdy gotuje się kapusta przygotuję pozostałe składniki do bigosu. Na roztopionym maśle razem z olejem podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut tak aby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do miseczki. Teraz(...)kurczaka do miękkości mięsa – około 15 minut. Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej podsmażone pieczarki z cebulą, usmażoną pierś z kurczaka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam przyprawami i ziołami. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej
Uwaga Babcia Gotujesobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała(...)świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½ łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka soli, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ser parmezan, gorgonzola, mąka
Moniki Smakołykipory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie właśnie kuleczki mam od kilku dni w lodówce :) Kuleczki idealnie pasują jako dodatek do świeżego pieczywa :) Składniki: 1 łyżeczka soli(...)pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki oliwki Do obtoczenia: oregano papryka wędzona tymianek pieprz kolorowy posiekane oliwki Do zamarynowania: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Serek wymieszać z solą i przyprawami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka można włożyć oliwkę. Obtaczać w tymianku, oregano, papryce i pieprzu kolorowym. Do słoika nalać oliwę
Chocolate Muffin Bloggarnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu, gdy nie będzie widać już surowego mięsa. Wtedy dodajemy posiekany drobniutko czosnek, obie puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz trochę wody. Ja robię po prostu tak, że po wygarnięciu koncentratu ze słoiczka, wlewam do niego ok. 100 ml wody, zakręcam go, potrząsam(...)jeszcze raz i dzięki temu wypłukuję cały koncentrat ze słoiczka. W sumie dodaję ok. 200 ml wody. Po dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami
Ratunku obiadDzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak
Chilli Czosnek i OliwaSyty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach(...)szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 cukinii, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki czarnuszki, kilka listków natki pietruszki (do dekoracji). Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie
Jeść, by żyć w zdrowiusolą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Biały sos: Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym(...)przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie! http://www.bellabis.pl
Wanilia i Kardamoninną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje do prawie każdego dania. Ja podałam(...)chili. Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! . Arroz vedre, czyli zielony ryż Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz * Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek
Kulinarne przygody Gatityłyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania: Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą(...)podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki: 2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekgodzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej(...)zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony
OstryKęs