czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:143/190)

Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 169

Usuniecie ją z łatwością. W momencie wyłączenia piekarnika nastawcie warzywny bulion. Do około 4-5 litrów wody powinny trafić wszystkie warzywa, cebula lekko przypalona jak do rosołu, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość gotujcie aż warzywa zmiękną. Pozostawcie w garnku wyłącznie czysty bulion i dołóżcie do niego pokrojone buraki, jabłka pokrojone w ćwiartki(...)smakiem. W końcu to burak ma grać pierwsze skrzypce. Gotujcie to wszystko na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dolejcie ocet i gotujcie następne 10 minut. Na koniec dodajcie zioła, pieprz i sól, najlepiej lekko utarte. Po 2 minutach zdejmijcie z palnika. Przykryjcie barszcz, pozwólcie mu przestygnąć i odstawcie na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedźcie barszcz, podgrzejcie

Pichceniomania
Pieczone kotlety z karkówki 281

odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy oliwą. Dodajemy przyprawę do wieprzowiny, sprasowany czosnek (na 1kg mięsa dodaję pół główki czosnku), posiekany świeży rozmaryn i majeranek. Polewamy oliwą i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane mięso rozkładamy na blaszkę do pieczenia, może spokojnie na siebie nachodzić. Jeśli mamy mniej porcji, możemy użyć(...)miały jednakową wielkość. Możemy przekroić, gdy część jest zbyt duża. Ziemniaki na drugiej blaszce lub w drugim naczyniu polewamy oliwą i doprawiamy solą. Można użyć przyprawy do ziemniaków lub ziół prowansalskich, ale wtedy uważajmy z solą. Nasze mięso miało być w piecu niecałą godzinę. Po połowie tego czasu zdejmujemy folię aluminiową, na wyższy poziom wkładamy ziemniaki. Pieczemy jeszcze pół godziny

MarcinChef
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 225

cienko kroimy. Białą część można pokroić w talarki, a liście w paseczki. Czosnek ciekamy drobno, a dymki kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Kiedy(...)dodajemy zawartość patelni i gotujemy jeszcze ok. 4 min. Doprawiamy solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem, a na koniec wlewamy 100 ml płynnej śmietanki lub mleka. Podajemy posypaną świeżymi ziołami (np. kolendrą) lub szczypiorkiem, o czym ja oczywiście zapomniałam ;) Smacznego

Ratunku obiad
Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach. 303

odstawiamy na co najmniej 20 minut (z bakłażana "wyjdzie" ewentualna goryczka). W tym czasie kroimy w kostkę pomidora (sparzonego i pozbawionego skórki) oraz czosnek w plastry. Oliwę rozgrzewamy. Podsmażamy czosnek (tak by go nie przypalić). Dodajemy bakłażana. Często mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy(...)być nasza kolacja to najlepiej z makaronu zrezygnować i ewentualnie tylko parmezanem posypać i świeżą rukolą. Zapewniam, że w tym daniu braku mięsa nie odczujesz. Pełnia smaku i aromat ziół. Mniam. A nie jeden "laik" moze wziąc paski bakłażana za mięsko ;) Pychota po prostu

Kuchnia po mojemu
Łopatkowe spaghetti wg Buni 172

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami   w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest(...)duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody

Buniabaje w kuchni
Ratatuj 193

Smaczne i proste danie pachnące ziołami prowansalskimi. Na oleju podsmażamy poszatkowane cebule. Gdy zmiękną dodajemy pokrojone w

prawdziwe jedzenie
Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ! 182

smak.  Zapraszam! Czas na dynię! Składniki na placki dyniowo - ziemniaczane - 1 cebula mała - 500 g dyni (ścieramy na tarce) - 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kolendra - łyżeczka cukru - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują(...)minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy świeże zioła. Na talerzu układamy placek, polewamy sosem, na to kolejny placek i ponownie sos, dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! Zapraszam na FB (Lubię to!) pozdrawiam cieplutko ;-) ! CZAS NA DYNIĘ! Akcja kulinarna

SMYKWKUCHNI
Sałatka Cezar na szpinaku 379

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 158

chilli PRZYGOTOWANIE: FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki. MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami(...)piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem pieczenia posyp tartę startym serem, najlepiej parmezanem. Po upieczeniu całość możesz posypać ziołami, np. natką pietruszki, bądź posiekana bazylią. Smacznego :) Jeśli spodobał ci się ten przepis, polub go lub podziel się nim ze znajomymi :) Dzięki

Calzonella.com
Kurczak z rozmarynem i cytryną 246

Kurczak z rozmarynem, miodem i cytryną Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste

Pełny talerz
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 268

były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie(...)łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania  do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać

Basia w kuchni
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 212

rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka. Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego. Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny(...)Składniki: 4 świeże przegrzebki w muszlach, 4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%),  3 łyżki posiekanej dymki,  1-2 łyżeczki posiekanego estragonu,  3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,  ½ papryczki chili (drobno posiekane), 100 ml wytrawnego białego wina,  sól, pieprz i cytryna do smaku, 3 łyżki masła do smażenia. Przygotowanie: Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Gęsta zupa z prawdziwków bez mąki 242

Hej! Dzisiejszy przepis jest typowo sezonowy i idealnie wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym

Kuchnia PROzdrowotna
Łosoś pieczony z pomidorkami cherry 147

Uwielbiam łososia i pomidorki cherry też - zwłaszcza te z mojego ogródka. Niestety na razie jeszcze są zielone, więc musiały mi wystarczyć te ze sklepu. Pyszne, trochę

Pasja Smaku
Barszcz na zakwasie 248

rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę(...)wrzenia i zmniejszamy gaz. Po ok 30 minutach dodajemy przyprawy: sporo ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci

MarcinChef
Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana 178

bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia kasza gryczana 1 szkl Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli w 2 szkl wody. Kiedy kasza wchłonie płyn, zestawić z ognia pod przykryciem. Cukinię pokroić na kawałeczki(...)obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki) Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.  Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna przyprawa do dań

Gotowanie jest łatwe