czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:143/190)

Zielona zupa z pieczoną gęsią 174

tymianku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.      Przygotowanie: Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie). Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut.  W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski. Do zupy dodać porwane lisie(...)pieprzem, zagotować.  Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych warzyw i pieczonej gęsi. Można też posypać natką pietruszki lub świeżymi ziołami. Smacznego

SzczyptaSmaQ
SOS PAPRYKOWY Z POMIDORAMI 129

Lato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to

Z Majeczką w kuchni
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 156

godzin.  Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy(...)przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.  marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka nie po bretońsku ;) 138

Zdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami. Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą(...)wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól

Kraina Miodem Płynąca
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 183

Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden(...)Omega-6.  Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska  Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać

kolorowotorcikowo
Sos pomidorowy z fetą i chili 169

Bardzo aromatyczny, pomidorowy o wyczuwalnym ostrym smaku chili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach. Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy(...)zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory  Jamar:   Składniki: 2 szklanki passaty 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki pokruszonej fety 1 mała cebula sól, pieprz do smaku łyżeczka cukru łyżeczka oleju z suszonych pomidorów połowa chili lubczyk, oregano do smaku opcjonalnie: ok. 1/3 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) 278

prost ą , szybk ą  w przygotowaniu i smaczn ą  przegryzk ą . Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje  si ę  bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno gustoso, molto facile e veloce(...)acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g cukinii 100 g ricotty 70 g bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 listków mięty 5 listków bazylii 2 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di zucchine 100 g di ricotta 70 g di pangrattato 1 uovo

La grande e la piccola cuoca
16 dań z zielonymi warzywami 176

Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego(...)morską i oregano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami

Moja smaczna kuchnia
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 151

Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 259

tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę

OstryKęs
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 126

wody, liście winogron lub dębu, Naczynie (gliniany garnek, słoik wyłożyć liśćmi winogron lub dębu) wsypać oczyszczony dereń. Zalać solanką (sól rozpuścić w letniej wodzie), przykryć liśćmi. Można dodać trochę czosnku, tymianek. Dereń kisi się od kilku tygodni do kilku miesięcy. Po prostu trzeba sprawdzać co jakiś czas jego smak. Ukiszony dereń wyjąć i wrzucić na chwilę do wrzątku. Następnie ułożyć(...)rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa  w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze

królestwo garów
Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu 168

Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy puree. Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W niewielkim garnuszku rozgrzać olej i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pietruszkę i gałązki rozmarynu. Całość udusić razem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody podczas duszenia. Wyjąć gałązki rozmarynu (pojedyncze "igiełki" mogą zostać), dodać masło i wszystko razem(...)lekkiego zagęszczenia sosu. Jak Wam się podoba to danie?  Nie jest ani czasochłonne, ani trudne.  Mięso wymaga tylko podpieczenia, nie trzeba go przyprawiać już, chyba że ulubionymi ziołami.  Jest bardzo soczyste, aromatyczne i delikatne.  Warto podkreślić, że mięsa przygotowywane metoda sous vide nie zawierają konserwantów. Jest to idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobrej

Codzienna kuchnia niecodzienna
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I SERA KOZIEGO 137

fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI : - 3 duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera  - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 50 ml oliwy z oliwek - sól do smaku - łyżeczka pasty chili - pół łyżeczki kminu rzymskiego NASTAW PIEKARNIK NA 200 STOPNI , włóż papryki, piecz około pół godziny. Kiedy będą mocno spieczone(...)zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta jest za rzadka dodaj kilka pokruszonych bezglutenowych krakersów i znowu zmiksuj. MOŻESZ DO TEJ PASTY Z PIECZONEJ PAPRYKI dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, może to być baza do wielu nowych smaków. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 174

wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem(...)godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziela angielskie ½ łyżeczki cukru chlust octu z białego wina Przygotowanie: Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę

karmelowy
Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie :) 13748

wszystko na ten temat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony  Kwestia Smaku . Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka(...)czasie rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej mięso. Po około 3 minuty na każdą stronę. Zgrillowane mięso układamy na talerzu. Ja podałam z Zapiekanymi Młodymi Ziemniaczkami z Ziołami i Cytryną oraz Balkonową Sałatką . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa Granitium firmy Ballarini

Blondynka Gotuje