czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:152/190)

Placki z pomidorami z wyspy Santorini 176

Dzień dobry, Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje dużych państw kontynentalnych, takich jak Włochy, Hiszpania czy Turcja. To także przysmaki wielu większych i mniejszych wysp rozsianych

Chilli Czosnek i Oliwa
Udka z kurczaka a la peperonata 296

Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu

Kulinarna Pokusa
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1461

włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej(...)cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin 250

Dziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z

karmelowy
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 195

Dziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie

karmelowy
Cukiniowo-ziemniaczane placuszki z nutą tymianku 112

 Chrupiące, ciepłe, złociste i pełne słońca ;) Potrzebujesz: 200g cukinii 600g ziemniaków ( najlepiej dużych młodych) 1/2 średniej cebuli 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 192

content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy(...)naruszyć skóry. Tak przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien

Poezja smaku
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 309

bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 4 duże piersi(...)zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz. Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię, następnie

karmelowy
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 146

całkowicie surowego :) Bardzo wysmażona wołowina traci już swoją szlachetność smaku jaką ma wołowina.  Wołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy. Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum(...)grubości 4 cm)  sól, pieprz olej rzepakowy (albo smalec) łyżką  masła składniki na sos:  4 łyżki musztardy 6 łyżek gęstego jogurtu   1 ząbek czosnku.  Wykonanie: Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie  kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube tak jak moje (4 cm) smażymy je  z obu stron

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z dzika / Wild boar stew 241

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna

karmelowy
Gulasz z dzika / Wild boar stew 193

Dziś przedstawiam wyjątkowy przepis, którym zachwycicie całą rodzinę. Rozpływająca się w ustach dziczyzna, długo duszona w winie z grzybami i suszonymi śliwkami – po prostu przepyszna

karmelowy
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 220

Dzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem  pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki  strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)nadzieniem. Mam rację? ;) W zrobieniu są łatwiejsze niż myślicie. Jeżeli po raz pierwszy macie styczność z ciastem filo, zajrzyjcie do przepisu na te  pyszne cygara z fetą i ziołami ,  gdzie znajdziecie porady, jak się z nim obchodzić. Na dole zamieściłam również obrazkową instrukcję zwijania ślimaków, która mam nadzieję będzie dla Was pomocna.    Ślimaki z ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Klasyczne zielone pesto z bazylii 121

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek

PatiGotuje
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 183

Przepyszne :) Roladki nektarynkowe Składniki na około 12 szt: filet piersi kurczaka 500 g musztarda słodka brązowa 2 łyżki miód 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki olej lub oliwa 1 łyżka 1 nektarynka Przygotowanie: Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać(...)promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii.  W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki. Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję

głodny alergik
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 176

dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni.  Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo(...)wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie.  Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego!  !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można to naprawić - dodając 1 łyżkę mielonego lnu lub 1 łyżkę mąki kukurydzianej rozrobioną

Symfonia Smaków