Dzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni . No
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley
Chilli Czosnek i Oliwapolentę ze wszystkim, do wszystkiego i popijają winem. Kochają polentę, kochają wino, dynie, sery- słynny ser o nazwie TOMA, nie ma sobie równych! Kochają kasztany, warzywa i kapustę oraz czosnek! I kochają się u siebie spotykać, obowiązkowo! Na kolacjach! Mieszkając w Condove prov.Turyn miałam okazję jeść polentę przynajmniej raz w tygodniu. Condove leży pod granicą z Francją. Na zdjęciu(...)szklanki wody -1 łyżeczka soli morskiej -2-3 łyżki masła -gruby świeżo mielony pieprz -200 g twardego żółtego sera, u mnie tarty parmezan -dodatkowo użyłam suszonych włoskich ziół, które miały w swoim składzie rozmaryn, szałwię itd Zagotowałam wodę z solą, gdy zaczęła się gotować, przełożyłam na najmniejszy palnik dając gaz na minimum. I zaczęłam bardzo powoli , niczym deszcz, wsypywać kaszkę
Z Kuchni Do Kuchnimęskiej opoki gardzącej rurkami. Gra. Co gorsza gra w Diablo. Znaczy morduje demony, smoki, rusałki i co tam jeszcze zwyrolska wyobraźnia twórcom gier podpowiedziała. Morduje, handluje magicznymi przedmiotami, mieczami, ziołami i zaklęciami. Taki krwa Druid z Salwatora. No dobra. On morduje, ja mogę w spokoju oglądać roboty kuchenne i realizować swoje zapędy grafomańskie. Ale dziś gra wkroczyła w nasze(...)jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik
ladykitchenurodziła się moja córka Sara. Miejscowośc ta jest przepięknie położona w Dolinie Susy, otoczona górami, przepiękną zielenią i niesamowitą skarbnicą...do lodówki ! Winnice, kasztany, dynie, sery, warzywa, zioła, miody...ileż bym mogła wymieniać. Dolina Susy bogata jest w okresie jesiennym ,kiedy to ziemia rodzi prawdziwe smakowitości, które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę(...)puszka z powodzeniem wystarczy- można będzie dolać wody takie są gęste -bakłażan -czerwona papryka-faszerowana-toskania-test.html-cebula biala i czerwona -suszone pomidory -przyprawy od Skworcu- użyłam mieszanki czarnuszka,suszony pomidor i czosnek niedzwiedzi oraz mieszanki Kuchmistrz -biała i fioletowa cebula -powinna być marchewka starta na dużych oczkach i..jej nie dalam bo zabrałam się za robotę i zapomnialam na śmierć
Z Kuchni Do Kuchniświata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera onzdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze." (Opis: Skworcu) Kawa Marcepanowa: "Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. To wyjątkowa, aromatyzowana kawa rozpuszczalna o smaku marcepanowym. Doskonałe połączenie wyśmienitego aromatu i subtelnego smaku prawdziwej kawy(...)tutaj: Kliknij . Kardamon: "używany jest w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. Kardamon brany razem z czosnkiem pomaga w zmniejszeniu silnego zapachu czosnku. Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak. Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piątnica) Kupisz
Wypisz Wymalujcebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem. Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem z tarasu, na którym zazwyczaj jadaliśmy śniadania i kolację, rozciągał się piękny widok na miasto Zakynthos. Widok z tarasu hotelu(...)się tylko i wyłącznie drogą morską. Wracając zatrzymaliśmy się nie tylko we wspomnianej już przeze mnie restauracji ale i okolicznym straganie, gdzie kupiliśmy prawdziwą, grecką oliwę z oliwek, wino, zioła oraz przyprawy dla naszych Najbliższych i dla Nas samych. W drodze do Zatoki Wraku - niesamowita roślinność na wyspie, mimo palącego słońca. Zatoka Wraku (Navagio). Zatoka Wraku (Navagio) Prawa strona
MintTasteżadnych reguł, które określałyby ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia było umieszczenie wielu odżywczych, różnorodnych(...)kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli i ostrej papryczki (opcjonalnie) dressing jogurtowy: 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego, spora garść listków kolendry, skórka otarta z 1 limonki, 1/3 ząbku czosnku (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku Batata obrać, pokroić na niedużą kostkę, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu
Even Better FoodŹródło piramidy: http://oldwayspt.org Witam Was po Świętach:) Mam nadzieję, że odpoczęliście i miło spędziliście czas z rodziną. Jeżeli czujecie się przejedzeni i rozglądacie się
Chilli Czosnek i Oliwachleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność(...)nadal miękkie w środku. Uwagi Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba Wspólnie piekli i zabawę
Stare GaryMarchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowydelikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego znanego nam w Europie. Bardzo często w restauracjach i w przydrożnych stoiskach, podaje się tajski czosnek do przegryzania w tkacie jedzenia potrawy. G GALANGAL- Podobnie jak imbir, jest kłączem rosnącym pod ziemią i jest to jedyne podobieństwo między tymi roślinami. Z racji tego, że nie jest(...)czym wstawić do lodówki. Korzenie można zamrażać. Nasiona dobrze „trzymają” aromat przez długi czas, zaś proszek szybko traci tę właściwość. KRACHAI- Krachai znany także jako chiński imbir, to zioło kulinarne z południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Kłącza przypominają palce wyrastające z kawałka środkowej części. Jest on powszechnie stosowany w kuchni jawajskiej w kuchni kambodżańskiej i znany w kuchni
ClauditteMissCookingczasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi(...)obierz i pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i pora posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka
Chilli Czosnek i OliwaDegustacja oliwy z oliwek, czyli jej ocena organoleptyczna to świetny sposób na stwierdzenie, czy produkt kupiony przez nas w sklepie jest dobrej jakości. Nie musicie być
Chilli Czosnek i Oliwa