Źródło piramidy: http://oldwayspt.org Witam Was po Świętach:) Mam nadzieję, że odpoczęliście i miło spędziliście czas z rodziną. Jeżeli czujecie się przejedzeni i rozglądacie się
Chilli Czosnek i Oliwachleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność(...)nadal miękkie w środku. Uwagi Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba Wspólnie piekli i zabawę
Stare GaryMarchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowydelikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego znanego nam w Europie. Bardzo często w restauracjach i w przydrożnych stoiskach, podaje się tajski czosnek do przegryzania w tkacie jedzenia potrawy. G GALANGAL- Podobnie jak imbir, jest kłączem rosnącym pod ziemią i jest to jedyne podobieństwo między tymi roślinami. Z racji tego, że nie jest(...)czym wstawić do lodówki. Korzenie można zamrażać. Nasiona dobrze „trzymają” aromat przez długi czas, zaś proszek szybko traci tę właściwość. KRACHAI- Krachai znany także jako chiński imbir, to zioło kulinarne z południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Kłącza przypominają palce wyrastające z kawałka środkowej części. Jest on powszechnie stosowany w kuchni jawajskiej w kuchni kambodżańskiej i znany w kuchni
ClauditteMissCookingczasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi(...)obierz i pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i pora posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka
Chilli Czosnek i OliwaDegustacja oliwy z oliwek, czyli jej ocena organoleptyczna to świetny sposób na stwierdzenie, czy produkt kupiony przez nas w sklepie jest dobrej jakości. Nie musicie być
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam Was na kolejny wpis gościnny z serii Kulisy fotografii kulinarnej , w której zdolni blogerzy dzielą się swoimi tajemnicami z backstagu. Do dzisiejszego posta zaprosiłam Małgosię
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Zaczął się maj, przyroda pięknie rozkwitła i buchnęła zielenią. Mimo, że mieszkam w mieście, to każdy skrawek trawników porośnięty jest tu bujną roślinnością - mleczami
Chilli Czosnek i Oliwa