czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:154/190)

Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach 154

Moje porównanie w tytule pewnie dla niektórych jest dość odważne, ale biorąc pod uwagę konsystencję sera halloumi, jego słonawy smak i to, że zdarza mu się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne(...)uroczo? Dolmades ( ντολµάδες)   i gigantes plaki ( γίγαντες πλακί) Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki . Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry 244

Dziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł

karmelowy
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 158

Dzień dobry, Świąteczny nastrój małymi krokami wkracza do mojej kuchni, na razie w postaci tego uroczego pilawu z kurczakiem, przystrojonego pestkami granatu niczym drogimi kamieniami. Nie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią 197

Znalazłam je całkiem niedawno w spisie potraw, które miały być przygotowywane na warsztatach kulinarnych. W warsztatach nie uczestniczyłam, ale czy to przeszkadza w przygotowaniu tego specjału

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ogórki małosolne - niezawodny przepis 193

W sezonie ogórkowym nie może zabraknąć przepisu na ogórki małosolne. W moim rodzinnym domu działały jak kalendarz. Uwielbialiśmy je (może poza moim Tatą). Gdy tylko pojawiały

Pełny talerz
Krem z dyni i pomidorów 180

Schyłek lata wcale nie jest taki zły. Choć minione dni bardziej przypominały listopadową jesień, to wciąż mamy lato. Mocno kapryśne w tym roku, jednak nadal lato

Przysmaki Karolki
Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami 129

Na dworze zima, jak się patrzy. Śnieg pada kolejną godzinę usypując coraz to wyższe zaspy. Przedzieram się do domu przez śnieg do kostek z psem, który

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 194

zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym, z dodatkiem białego wina i świeżych ziół. Przygotowanie ośmiornicy naprawdę nie jest trudne(...)około ¼ swojej objętości.   Oczyszczamy ośmiornicę (w sposób zależny od tego jaką kupiliśmy). Na dno dużego garnka wlewamy 0,5cm warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi

Karo in the Kitchen
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

prestiżowej Global Gastronomy Award. Przygotowując  Krem Batatowy  w Limie, gdzie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, sięgnęłabym po fioletowo-czarną galaretkę z chicha morady, pisco i tamtejsze zioła. Jednak jesteśmy w Polsce, kraju z równie bogatą tradycją kulinarną i różnorodnością roślin jadalnych, więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika(...)młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp. Carpaccio z gęsi owsianej: Pierś gęsi, podwójna bez kości, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, 4 plastry prosciutto, 50 ml cydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym   z solą (1:1), odstawić do marynowania

SzczyptaSmaQ
Mega Burak-burgery 174

Przebudziłam się dziś około 4 nad ranem. W domu cisza, za oknem jakieś szemrania. Wytężam słuch i oto niewyraźne odgłosy zmieniają się w najprawdziwszy, wczesnowiosenny ptasi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 112

Dzień dobry, Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym 149

Kolejny szybki makaron - w takim kształcie jeszcze go nie jadłam, więc postanowiłam wypróbować. Do tego sos pomidorowo-paprykowy z bazylią. Polecam. Normal 0 21 false false

Pasja Smaku
Chlebki pita - historia i przepis 232

Dzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza

Chilli Czosnek i Oliwa
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 155

które stosujemy w codziennej kuchni , ale taka odmiana np. na niedzielnym czy okazjonalnym stole zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI(...)pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami! Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko