około 5 listków) sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki Piersi z kaczki: Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy(...)kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem. Prażoki - kluseczki ziemniaczane. Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (s uszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii ). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Obiad podał a m z zasmażaną kiszoną kapustą z soczewicą i pomidorami. Rada: jeśli
Bon Appetit Małgorzatydodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy pomidory, a gdy sos zgęstnieje, wtedy dorzucamy szpinak. Dusimy całość chwilę(...)przecieramy przez drobne sitko. Większość tymianku powinna się na nim zatrzymać. Jeśli tego nie zrobimy, to później sos nie będzie taki kremowy, a poza tym taka ilość suszonego zioła może być denerwująca (i wchodzić w zęby ;). Sos odstawiamy i przykrywamy. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość dobrze osolonej wody z dodatkiem ok. 2 łyżek oliwy/oleju. Płaty lazanii podgotowujemy
Ratunku obiadMam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo
karmelowyDziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości
karmelowysposób podania! SKŁADNIKI: - makaron świderki – 300 g - ser mozzarella – 150 g - pomidory koktajlowe – 150 g - bułka tarta – 2 łyżki PESTO: - świeża bazylia – 3 garście - czosnek – 1 ząbek - prażone pestki dyni – 30 g - tarty parmezan – 10 g - olej kujawski czosnkowo-bazyliowy – 70 ml - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta(...)przy uchylonych drzwiczkach – sprawi to,że keks zastygnie i nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam niezwykle szybki i łatwy przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami. Generalnie wkładamy jabłka, kurczaka i trochę ziółek do piekarnika i obiad robi się sam
karmelowyDziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z
karmelowyDzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy . Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i
Chilli Czosnek i Oliwatrochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek - odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku(...)smaku) - wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy - do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę - mozzarellę kroje w plastry - gdy ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka razy jeszcze wyrobię pozbywając się
Basia w kuchniDzień dobry, Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje dużych państw kontynentalnych, takich jak Włochy, Hiszpania czy Turcja. To także przysmaki wielu większych i mniejszych wysp rozsianych
Chilli Czosnek i OliwaPeperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu
Kulinarna Pokusawłoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej(...)cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaDziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z
karmelowyDziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie
karmelowyChrupiące, ciepłe, złociste i pełne słońca ;) Potrzebujesz: 200g cukinii 600g ziemniaków ( najlepiej dużych młodych) 1/2 średniej cebuli 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki
Kuchnia w Słońcu Skąpanacontent=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami. Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy(...)naruszyć skóry. Tak przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien
Poezja smakubardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 4 duże piersi(...)zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz. Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cukinię, następnie
karmelowy