przygotować zupę szczawiową, ale według francuskiej receptury , którą znalazłam w książce Kulinarny ogród Jeanne Kelley. O książce wspominałam Was już przy okazji przepisu na tabbouleh z wiosennymi ziołami. Myślę, że jeszcze Was trochę pomęczę tą książką w najbliższym czasie, bo naprawdę zakochałam się w niej:) Zupa szczawiowa z Francji Szczaw to roślina popularna we Francji , jadana(...)garnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i listkami natki. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i OliwaPrzystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C. Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram(...)pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny ząbek czosnku sól do smaku łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik
AZgotuj!pozostało. SKŁADNIKI: /FARSZ: - indyk, 25 dag /pierś. - papryka czerwona, 1/2 - papryka żółta, 1/2 - cebula, 2-3, - kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi" - papryka zielona suszona , - chili, - pomidor, czosnek, bazylia, - pieprz ziołowy, - pieprz czarny, - domowa przyprawa z suszonych warzyw, - ser żółty, wystarczy niewiele. /CIASTO: - 125 g mąki bezglutenowej chlebowej, - 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel, - 75 ml wody(...)przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się z solą – ziarna i zioła znakomicie i zdrowo Wam ją zastąpią. " (Opis: Ziarenkowo ) Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ . Kolejna propozycja od Ziarenkowa, w której jesteśmy totalnie zakochane! Przepyszna mieszanka, która łączy smaki, zapachy i... wspomnienia
Wypisz Wymalujolejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem(...)150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodkotymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym(...)Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;) Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto będzie jeszcze bardziej kremowe. W razie potrzeby doprawić solą, ale uważajcie
Zgrabne Gotowaniesię papkowaty! Paluszki krabowe rozmrozić ( my po prostu zalałyśmy wrzątkiem i po chwili były już mięciutkie), pokroić na kawałeczki ok 1cm. Do wcześniej odsączonego makaronu wsypać kukurydzę , posiekany koperek, czosnek ( posiekany lub przeciśnięty przez praskę) , paluszki krabowe, oliwę . Wymieszać , dodać jogurt, majonez i przyprawić solą i pieprzem. Nie zapomnijcie o oliwie bez tego makaron "wypije" cały jogurt(...)gotowe! Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:)) A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:) Buziaki Kasia
Cukier&Pudertymianku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi. Przygotowanie: Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie). Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski. Do zupy dodać porwane lisie(...)pieprzem, zagotować. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych warzyw i pieczonej gęsi. Można też posypać natką pietruszki lub świeżymi ziołami. Smacznego
SzczyptaSmaQLato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to
Z Majeczką w kuchnigodzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy(...)przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy
Bon Appetit MałgorzatyZdrowa i smaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami. Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą(...)wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól
Kraina Miodem PłynącaMarynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden(...)Omega-6. Składniki: 0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni ) około 400 ml oleju rzepakowego 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku gałązki świeżego tymianku liście świeżej bazylii sól morska Wykonanie: Twaróg pokroić w kostkę wielkości około 1x1 cm. Ułożyć w niedużych słoiczkach. Olej rzepakowy wymieszać
kolorowotorcikowoBardzo aromatyczny, pomidorowy o wyczuwalnym ostrym smaku chili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach. Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy(...)zimno jak i ciepło, w zależności do jakiego dania ma nam posłużyć. Głównym składnikiem sosu jest passata - przetarte pomidory Jamar: Składniki: 2 szklanki passaty 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki pokruszonej fety 1 mała cebula sól, pieprz do smaku łyżeczka cukru łyżeczka oleju z suszonych pomidorów połowa chili lubczyk, oregano do smaku opcjonalnie: ok. 1/3 szklanki
Zasmakuj Kuchniprost ą , szybk ą w przygotowaniu i smaczn ą przegryzk ą . Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje si ę bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno gustoso, molto facile e veloce(...)acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo aromatico. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g cukinii 100 g ricotty 70 g bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 listków mięty 5 listków bazylii 2 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di zucchine 100 g di ricotta 70 g di pangrattato 1 uovo
La grande e la piccola cuocaBukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego(...)morską i oregano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami
Moja smaczna kuchniaDzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne
Chilli Czosnek i Oliwatortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy(...)łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę
OstryKęs