Niedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze
Gosia gotujesera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie - z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na przykład tu: http://www.ser-korycinski.pl . A ja z tym rewelacyjnie świeżym serem zrobiłam sobie dziś sałatkę. Ze świeżą(...)bardzo dokładnie, po czym kroimy na pół. Ser koryciński kroimy w drobna kostkę. Na talerzu układamy sałatę, kiełki, jajo pokrojone w plasterki, dookoła posypujemy pokrojonym serem i przyozdabiamy ziołami. Polewamy dresingiem. Smacznego
Sajkofanka smakuczosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem. W tym czasie obieraczką do warzyw kroimy w długie, cienkie paski cukinię. Dodajemy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dolać niewielką ilość wody, żeby zapobiec przypalaniu. Kiedy cukinia będzie miękka, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy ziołami i dusimy
wcinaj topapryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy. Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami. Pieczemy
Słodka Stronaziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego przepisu wybrałem pstrąga, ale także dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi 1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku
Kuchnia Łukaszasoli Czosnek zmiażdżyć , dodać sól, miękkie masło i natkę pietruszki. Wszystko rozdusić łyżeczką i dokładnie wymieszać. Na papier do pieczenia lub folię spożywczą wyłożyć całe masło i uformować wałeczek dokładnie zawijając. Formujemy rulon. schładzamy w lodówce lub w zamrażarce. Przed podaniem wyjmujemy i kroimy w plastry. Można w ten sam sposób przygotować masło ziołowe, dodając swoje ulubione zioła. Smacznego
Smaczne ZdroweLidlu i Biedronce 6 sztuk serów tak zwanych włoskich Capreggio. Przywiozłam do domu, 2 godziny przed wędzeniem wyjęłam je z pudełeczek i pozwoliłam na papierze ręcznikowym obeschnąć. Potem użyłam ziół. 1 – pieprz młotkowany z kolendrą Kamisa 1 – ostra i słodka papryka razem wymieszane 4 – zostawiłam nie posypane 1 ser feta obsypałam mieszanką oregano, tymianku(...)powtórzyć :) Tu lepsze zdjęcie serów z kolejnego wędzenia, żęby lepiej je było widać. Tu są obsypane mieszanką oregano, tymianku z dodatkiem pieprzu i ostrej papryczki. Kolejne są w czosnku niedźwiedzim. Dwa całkiem białe nie zostały niczym potraktowane. A kawałeczek takiego sera do wina .. uwierzcie to jest to ! Jak uwędzić
Kuchnia na wzgórzukoprem włoskim i jałowcem 2015-02-06 11:24:39 Oryginalny sposób na przyrządzenie kotletów schabowych zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Połączenie schabu wieprzowego z koprem włoskim, cytrusami i ziołami o cytrusowym aromacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 nieduże kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g), 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 1 płaska łyżeczka startej skórki(...)łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość 2-3 mm, ukośnie „w kratkę
Kulinarna PokusaCzosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażącej się cebuli. 3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron. 4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle
two broke sistersCzosnek - polski :-). Oraz przegotowana woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie jest woda Żywiec Zdrój. Woda kranowa bywa często twarda, więc zdecydowanie lepiej jest użyć takiej sklepowej. Co do dodatku soli - znam przepisy z nią jak i bez niej, w obu przypadkach zakwas wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak
Pora coś zjeśćPatelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut. Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody(...)niczego ;) Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie. Smacznego! Dzisiejszym przepisem chciałabym rozpocząć cykl postów pod tytułem "Odchudzamy nasze dania czyli zdrowiej jemy - zdrowiej chudniemy" . Myślę, że zainteresuje on wiele osób
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnek, chilli, łyżkę masła i wszystko smażymy na wolnym ogniu. Gdy krewetki są już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu. Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy. Smacznego! Możemy też urozmaicić przepis, dodając do niego oliwki, pomidory w puszce i zioła (bazylia
Taste Of My DayDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele
Chilli Czosnek i Oliwaporcji jest dana przyprawa i ile czasu zajmuje wykonanie przepisu . Dla początkujących kucharzy taki zestaw ziół jest znakomitym ułatwieniem w łączeniu przypraw i ziół , i nadaniu potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku . Niewygórowana cena około 5 zł jest kolejnym plusem na to , że na pewno w przyszłości(...)przepisach kulinarnych . Przygotowałam danie obiadowe według przepisu z Kulinarnych Inspiracji jednocześnie zmieniając je trochę według swoich upodobań . Zdecydowałam się na Rozmarynowego kurczaka z warzywami . Dodatek rozmarynu , oregano, tymianku, czosnku i słodkiej papryki sprawił , że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy . składniki na 4 porcje 8 pałek kurczaka (około
Smakowite Daniaoknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła(...)Składniki: 3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki 200 g bobu natka pietruszki parmezan lub inny starty ser Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić
pieprzny smaczek