Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek(...)szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski, 4 ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej do smażenia Wykonanie : Zrobić marynatę: sos sojowy
Kulinarny karnet Christopherajednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy w cienkie półplasterki, podsmażamy na maśle, na małym ogniu, do zeszklenia. Całość razem z roztopionym masłem dodajemy do twarogu. Pietruszkę jak najdrobniej siekamy, dodajemy do miski. Mieszamy, mocno solimy(...)plasterki lekko zachodziły na siebie. Rant ciasta zaginamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub słodką śmietanką, żeby był zrumieniony i błyszczący po upieczeniu. Cukinię smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach
Karo in the Kitchenniedużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Następnie dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie(...)się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego
kuchnia doskiUniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakrewetkami, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. A czy wiecie, że kuchnia tajska należy, do jednej z najzdrowszych kuchni świata? Opiera się ona na naturalnym bogactwie przypraw i ziół a przy tym jest szybka i prosta w przyrządzaniu. Zaraz się o tym przekonacie Przygotowanie tej zupy, zajęło mi dosłownie 25min a jej oryginalny, niezastąpiony smak powala na kolana ZUPA(...)KREWETKAMI: 300ml wody (lub bulionu warzywnego) 1 puszka mleczka kokosowego ok 2cm imbiru 1 limonka 1 papryczka chilli ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowe 2 łyżki past Tom Yum 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy ok 10-15 krewetek 1/2 opakowania makaronu ryżowego
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiUżyłam przyprawy Galeo do indyka po staropolsku,którą jakiś czas temu dostałam w ramach współpracy. Powiem Wam,że mi osobiście przypadła do gustu gdyż znalazłam tam mieszankę moich ulubionych ziół tj. cząber,majeranek,rozmaryn,tymianek - mieszanka jest bardzo aromatyczna.Jedyny minus,który zauważam to sól,która znajduje się na pierwszym miejscu - dlatego osobo soli już nie używałam. Mimo wszystko mięsko(...)rozpływało się ustach,szybko znikało z talerzy. Także polecam. Składniki: 1/2 kg medalionów z indyka ( u mnie wyszło ich 6 sztuk) 12 średnich pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% pieprz przyprawa do indyka - u mnie Galeo Medaliony myjemy,osuszamy i posypujemy przyprawą do indyka,lekko skrapiamy oliwą - odstawiamy na parę godzin
Niespełnione zdolności kulinarnechleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonej bazylii 60 ml oliwy woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej
Miód i pieprzniezbyt wyczuwalny -masło -szpinak-najlepiej świeży * miałam akurat zamrożony -sól, pieprz Gotujemy wodę na makaron fusilli . Do garnka wkładamy pokrojone w kosteczkę aromatyczne dwa rodzaje kabanosów, dokładamy czosnek, ja dałam pół dużej główki. Następnie dokładamy łyżkę masła i dusimy dotąd, aż czosenk zmięnie. Solimy,pieprzymy. Dolewamy soku pomidorowego tyle ile nam potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości(...)osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi ! A kabanosy... dodają charakterku potrawie. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniużyciem ekologicznych zbóż, mieszanek ziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko(...)postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody mineralnej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić) szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście(...)marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewający posiłek Halloweenowy:) Wiadomo, Halloween kojarzy się niezaprzeczalnie z dynią, proponuję więc pyszny makaron pełnoziarnisty Lubella w sosie z pieczonej dyni
karmelowyPOLSKA szklanka passaty pomidorowej Przygotowanie; Cebulę posiekać w kostkę, paprykę oczyścić także pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę , starty czosnek a także pokrojoną papryką, Smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Bagietkę dodać do warzyw a następnie(...)około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami. Podawać z grzankami. Ja wybrałam grzanki z oregano i pomidorami Z LIDL POLSKA. Otwieram torebkę i gotowe! A to zawartość paczki od LIDL POLSKA. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak(...)rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół. Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120°C. Po tym czasie mięso z łatwością
Kocham Czekoladęherbs. So simple yet so good:-) Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-) For 2 portions we will need: 2 portions of salmon 1 lemon Lemon zest Few thyme springs Small handful of parsley leafs 1 garlic clove(...)tablespoon of butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven to 170°C. To prepare the salmon, place it in the ovenproof dish covered with the baking paper
Smaki Przyprawy i KolorySuszony schab. Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych
Kulinarny karnet Christophera