czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:135/190)

Shakshuka obiadowa z makaronem i szpinakiem 114

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażącej się cebuli. 3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron. 4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle

two broke sisters
Zakwas na barszcz czerwony 555

Czosnek - polski :-). Oraz przegotowana woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie jest woda Żywiec Zdrój. Woda kranowa bywa często twarda, więc zdecydowanie lepiej jest użyć takiej sklepowej. Co do dodatku soli - znam przepisy z nią jak i bez niej, w obu przypadkach zakwas wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak

Pora coś zjeść
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 138

Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut.  Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut. Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody(...)niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie. Smacznego! Dzisiejszym przepisem chciałabym rozpocząć cykl postów pod tytułem "Odchudzamy nasze dania czyli zdrowiej jemy - zdrowiej chudniemy" . Myślę, że zainteresuje on wiele osób

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czarny makaron z krewetkami 158

czosnek, chilli, łyżkę masła i wszystko smażymy na wolnym ogniu. Gdy krewetki są już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu. Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy. Smacznego! Możemy też urozmaicić przepis, dodając do niego oliwki, pomidory w puszce i zioła (bazylia

Taste Of My Day
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 247

Dzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele

Chilli Czosnek i Oliwa
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 155

porcji jest dana przyprawa  i ile czasu zajmuje wykonanie przepisu . Dla  początkujących kucharzy taki  zestaw ziół jest  znakomitym ułatwieniem w łączeniu  przypraw i  ziół , i nadaniu  potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku . Niewygórowana  cena  około 5 zł  jest kolejnym  plusem na to , że na pewno  w przyszłości(...)przepisach kulinarnych . Przygotowałam danie obiadowe według przepisu z Kulinarnych Inspiracji jednocześnie zmieniając je trochę według swoich upodobań . Zdecydowałam się na Rozmarynowego kurczaka z warzywami . Dodatek rozmarynu , oregano, tymianku, czosnku i słodkiej papryki sprawił  , że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy . składniki na 4 porcje 8 pałek kurczaka (około

Smakowite Dania
Krem z kalarepy z bobem 129

oknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła(...)Składniki: 3 kalarepy  1 marchewka  1 mała pietruszka  4 małe ziemniaki  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżka masła  1 litr bulionu  sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki 200 g bobu  natka pietruszki  parmezan lub inny starty ser  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić

pieprzny smaczek
Szynka w miodzie i musztardzie 185

czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami

Czerwona Porzeczka
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 176

Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich

karmelowy
Gulasz wołowy po polsku 209

Dziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe POLSKIE pesto 266

Hej! Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe

Kuchnia PROzdrowotna
Stroganoff z kiełbasą – przepis 3 134

przypominająca polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt(...)zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma. Stroganoff z kiełbasą Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv 250 pieczarek 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki pomidorowego przecieru 1 mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

codojedzenia
Pyszniasta ciecierzyca 169

czosnku oraz kolndrę, imbir i gałkę muszkatałową Dodaj troszeczkę wody i podduszaj około 5 minut (w razie potrzeby dolewaj wody, by się nie przypaliło) Dodaj ugotowaną ciecorkę oraz, w razie koniecznośc, wodę - całość podduszaj 5 minut Dodaj posiekane liście kapusty (najpierw trzeba wyciąć twarde części) i podgrzewaj całość aż liście zmiękną Wyłącz palnik Dodaj sok z cytryny oraz posiekane zioła

pyszne zdrowości
Lasagna mięsna z pieczarkami 193

czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji. olej do smażenia 2 czubate łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki bez zawijania 230

czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami

Kuchnia domowa Ani