Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach(...)szklanki ugotowanej soczewicy (1 szklanka suchej), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 suchej), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 cukinii, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżeczki czarnuszki, kilka listków natki pietruszki (do dekoracji). Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie
Jeść, by żyć w zdrowiusolą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Biały sos: Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym(...)przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie! http://www.bellabis.pl
Wanilia i Kardamoninną odsłonę ryżu. Będzie to odsłona kolorowa, bo zielona i inspirowana kuchnią meksykańską. Odsłona bardzo aromatyczna, która cudownie pachnie już od momentu wrzucenia ziół na patelnię. Gwarantuję, że Wasi domownicy od razu pojawią się w kuchni. Zielony ryż to fajna odmiana klasycznego ryżu, która pasuje do prawie każdego dania. Ja podałam(...)chili. Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! . Arroz vedre, czyli zielony ryż Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz * Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek
Kulinarne przygody Gatityłyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania: Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą(...)podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki: 2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekgodzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej(...)zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony
OstryKęsmarynaty na całą noc. trzymałam w lodówce. Przed grillowaniem odstawiłam w pokojową temperaturę na około kwadrans. ZIOŁOWE ŻEBERKA Z GRILLA. (auotrski;) 1/3 szklanka oliwy 2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonej mięty kilka kropel soku z cytryny łyżeczka soli łyżeczka pieprzu Wszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą, zostawiłam(...)SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ. (autorski;) 1 średnia kapusta pekińska 5 średnich marchewek 1 por (biała część) 1 szklanka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek suszone zioła (u mnie kolendra i szczypta lubczyku) Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach. Por drobno pokroiłam. Dodałam natkę. Suszone zioła wymieszałam z oliwą i solą oraz pieprzem. Dokładnie
W kuchni Karmel-itkisię je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp. Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się(...)godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory
SzczyptaSmaQefektowna. Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy(...)masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach (lub drobno pokrojone) pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem (po ok. 1/2 łyżeczki) oraz ziołami (po ok. szczypcie). Na rozwałkowane ciasto francuskie wykładamy niezbyt grubą warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie
Słodka Stronawhiskey (u nas klasyczny Jim Beam) 20 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry(...)zamykanym pojemniku, do którego ścieramy skórkę z pomarańczy sparzonej wcześniej wrzątkiem. Do szklanki dodajemy whiskey, olej, sok z pomarańczy oraz sól, pieprz i wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika z kurczakiem. Wszystkie mieszamy i dokładnie obtaczamy kurczaka w marynacie. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 h, a najlepiej na całą
Cooking Monstermulticooker* 5. Zalewamy bulionem warzywnym, a gdy go nie mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. 8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko(...)dobre wychodzą przygotowane w multicookerze, ich smak jest wtedy bardziej nasycony i wyrazisty . Nie przejmujmy się gdy np zostanie nam farsz do papryczek - możemy dodać trochę ziół, koncentrat i już mamy smaczne risotto
Kulinarnie z Polką na Kresachrozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć – małe i średnie cukinie możemy pokroić w całości). Dodajemy(...)jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym – najlepiej do poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post Zupa
Poezja smakutymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce(...)stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak
Kulinarny karnet Christopheraswojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo może służyć za piękną ozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina. Na taki gadżet znajdzie się miejsce w każdym domu(...)steka, ugrillować kurczaka czy warzywa. To dobra i zdrowa alternatywa dla grilla. Są tu fani placuszków? Dzięki takiej mini patelni przygotujecie idealnie równe, dobrze wypieczone pancakes. Stylowy wyciskacz do czosnku ze stali nierdzewnej. Posiada unikalny kształt, jest łatwy w użyciu oraz pielęgnacji. Praktyczna i zajmująca minimum miejsca waga kuchenna. Stylowy młynek do soli i pieprzu 2 w 1. Posiada dwie
Kuchnia Bazyliisobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże(...)zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;( Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu
Codzienne Gotowanieprzepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu. Zapraszamy na przepyszny przepis poniżej: Składniki: Karp cały patroszony oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek(...)ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji: plastry cytryny świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek
KreatywnePinygotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie(...)zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik jak go zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru 225 ml wody gorącej sól, świeżo zmielony pieprz do smaku starty parmezan SPOSÓB WYKONANIA : - chleb kroimy
Basia w kuchnileśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na druga patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki obgotowane wczesniej grzyby( jesli(...)cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnirondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso obsmażając je z każdej strony, wyjąć. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek, poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około(...)odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Smaczego!:) *wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajeden z moich cenniejszych skarbów. Właśnie tam, był kurczak w curry z cukinią - genialny w swej prostocie. Ten poniżej ma kilka ekstra dodatków, czyli świeży imbir, pomidory, świeże zioła i samodzielnie zrobioną mieszankę curry, ale to tamtemu z przeszłości zawdzięczam swoje odkrycie, że mieszanka curry to fajna rzecz. Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km(...)ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego
W kuchni wieczoremsmakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym(...)leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku
SzczyptaSmaQPrzepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiadu Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kg cukinii 2 szklanki makaronu rurki 2 ząbki czosnku po łyżeczce bazylii i tymianku Kamis sól,pieprz mielony Kamis kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu sos beszamel: łyzka masła(...)Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano. W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu
Z Majeczką w kuchni