czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:140/190)

Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 135

Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej  z puszki dokładnie odsączyć ją zalewy i wypłukać  w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej(...)nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 165

dekoracja: natka pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Wołowinę kroimy w kostkę w poprzek włókien, i dodajemy do cebuli - podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy wodą albo bulionem (jeśli mamy). Dodajemy liście laurowe, pieprz i dusimy przez 2 h. Po tym czasie kroimy dynię oraz ziemniaki w kostkę, dodajemy do gulaszu(...)oraz rozmaryn. (Całość gotujemy około 3 h). Dekorujemy natką pietruszki.  Przy okazji zachęcam do zakupów internetowych na stronie:  Edmir-Pol  w asortymencie mają naturalne przyprawy i zioła, bez sztucznych dodatków, sama natura! http://edmir-pol.com.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z cukinii z szynka 197

wystarczy zwykły ketchup.  Składniki: 600 g cukinii  300 g szynki wieprzowej  15 dag żółtego sera 2 małe jajka  5 łyżek mąki  sól,pieprz, zioła prowansalskie  olej rzepakowy do smażenia  Sposób przyrządzenia: Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Odcisnąć nadmiar soku. Szynkę i ser również zetrzeć na tarce o grubych(...)Smażyć na małej ilości oleju. Każdy placuszek robiłam z 2 łyżek masy. Wyszły tak pyszne, że musiałam robić drugą porcję dla starszych dzieci i tym razem dołożyłam jeszcze ząbek czosnku

pieprzny smaczek
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 221

całość z ognia.   Formę do tarty wyścielamy ciastem francuskim dokładnie wylepiając brzegi. Całą powierzchnię ciasta reguralnie nakuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie(...)rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy funkcję grilla - od góry, aby osiągnąć chrupiącą skórkę na powierzchni. Tartę dekorujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi świeżymi ziołami. Smacznego! (: W przepisie wykorzystałyśmy przyprawy Kamis - Życie Ze Smakiem! Polecamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
Lekka zupa pomidorowa 160

łyżeczka tymianku, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku natka pietruszki, szczypiorek do posypania 1. W garnku zeszklić posiekany czosnek, następnie cebulę. Lekko posolić, wrzucić pomidory, 2 łyżeczki cukru i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W drugim garnku zagotować bulion, wrzucić okrę, gotować(...)warzywa (można użyć gotowej mrożonki wielowarzywnej, ok. szklanki) z dodatkiem oliwy i łyżeczki cukru, ugotować w  na półtwardo i wlać do pomidorów razem z bulionem.  3. Doprawić ziołami, zmiksować i gotować 5 min.,następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać

Kuchnia Prezydentowej
Co do gara? Może carbonara! 149

domowym cieście 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek (plus oliwa do skropienia) 1 łyżeczka cukru 3 łyżki letniego mleka sól, zioła W małej misce połączyłam drożdże, cukier, sól, oliwę i mleko. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15min.  W dużej misce połączyłam mąkę z wodą oraz delikatnie wlałam zaczyn drożdżowy(...)zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.).  Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem. Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie. Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory. Wierzch polałam resztą beszamelu i zapiekłam w 200st. przez 15min

bastalena
Spaghetti Łukasza (ostre!!!) 104

drobno posiekaną cebulę białą oraz tak samo posiekany czosnek. Smażyć mięso cały czas rozdrabniając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko(...)wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie wcześniej makaron zalać sosem, posypać startym serem i świeżymi liśćmi bazylii. Poniżej zdjęcia kolejnych etapów przygotowania makaronu: Mmmm..... P.S. Moja miłość <3 Zioła! Tymianek, majeranek, cząber, oregano i duża duża ilość bazylii posadzone

Karola gotuje
Sprytny sposób na pyszne żeberka 101

części, tak, aby każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około 1,5 h w lekko osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, dwoma ząbkami czosnku, niewielką cebulą. Gdy żeberka przestały być mocno sprężyste i stały się miękkie, ale nie rozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam je z wywaru(...)fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek, około 2 łyżek 3/4 łyżki startego pieprzu połowy łyżki soli połowy łyżki tabasco, oczywiście ilość zależy od stopnia ostrości jaki chcecie

Pichceniomania
Krewetki z jogurtem i ziołami 130

Pisałam Wam wczoraj o miłości do owoców morza. Dzisiejsza propozycja, to takie nasze rozpieszczanie - wszystko co uwielbiamy - wyraźne smaki, piękny aromat, świeżość ziół - czego można chcieć więcej? Aż ślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :) Składniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić w miseczce(...)przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę. Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. natka pietruszki, sok z limonki, świeża kolendra, sól, pieprz, mały ząbek czosnku, oliwa z oliwek Natkę pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć.  Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę. dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra

Plate of Joy
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 156

Ośmiornica w naszym domu gości dość często, czy to w postaci smażonych kąsków czy sałatki a dziś zagościła z bitą śmietaną. Bita śmietana jest tutaj z

Moje Małe Czarowanie
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 164

lubię gotować lekko. Bezmięsne potrawy jak dzisiejsze kotleciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i batata wymyśliłam na poczekaniu. Dosyć delikatne w smaku jarskie kotleciki polecam z jogurtem na ostro. Wybór ziół zależy tylko od tego co ma się pod ręką. U mnie balkonowy szczypiorek, który rośnie jak zwariowany. Mówiąc szczerze takie jarskie danie podane na talerzu pełnym zieleniny zaspokoi głód(...)wielkości 1 mały kalafior 100 g czerwonej soczewicy, ugotowanej 2 łyżki zmielonych migdałów + 5 łyżek do obtoczenia 2 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej kolendry 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Podziel kalafiora na różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut

codojedzenia
Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym 171

łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oleju tymianek Przygotowanie: Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Można doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pozostawimy je jeszcze(...)dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.  Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.  Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi.  Pychota

Lawendowe Niebo
Makaron z sosem śmietanowo - serowym 293

czosnku - margaryna do smażenia - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę, ciągle mieszając trzymamy na ogniu kilka minut, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)stanowią dość mdłą mieszankę - nie żałujmy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Ja dodałam również szczyptę chilli, by całość stała się bardziej wyrazista Można wzbogacić sos natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa gulaszowa 179

kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki - cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę - rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem - gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę - gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę ) - wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony - dolewam ok 3 szklanek wody i tak duszę na średnim ogniu(...)paprykę, pomidorki koktajlowe podsmażam 3-4 minuty - jeżeli widzimy, że jest za mało wywaru dolewamy jeszcze szklankę wody  - wrzucam całość do garnka dodaję ziemniaki  mieszam - dorzucam zioła i przyprawy, solę i pieprzę do smaku - gdy wszystko już będzie miękkie możemy podawać :) Smacznego

Basia w kuchni
KHYAR BI LABAN - libańska mizeria 305

W ciepłych krajach wiedzą, jak się ochłodzić. Kyar bi laban jest idealnym dodatkiem do ostrych dań w upalne dni. Polecam zrobić tę arabską mizerię ze świeżą

Przepisy Aleksandry