czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:131/190)

Kokosowa potrawka z bakłażanem, cukinią i kardamonem 137

Przepis znalazłam w magazynie Jamie - Pysznie i zdrowo wydawanego przez Jamiego Olivera. Pod daniem napisano "zdrowe i sycące" i ja to potwierdzam, to jest

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 204

Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe

karmelowy
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 159

noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką

SzczyptaSmaQ
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 97

aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego  kminku

Moniki Smakołyki
Kotlety z kaszy jaglanej na płatkach owsianych! 177

czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rigati tricolore z sosem bolognase. 171

będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny,  dodać pokrojone pomidory pellati  i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kukurydzy 180

zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia. Zupa krem z kukurydzy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 244

pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz(...)cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej)  szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz  szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano)   Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego

Symfonia Smaków
Krokiety z czerwonej soczewicy 124

drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki  stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania 9 pierwszych

Apetyczna babeczka
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 215

Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1

Bon Appetit Małgorzaty
Schab pieczony z ziołami 161

Schab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki sosu

Kuchnia domowa Ani
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 214

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z topinambura i cykorii 116

cytryny 2 ząbki czosnku starte sól, pieprz przygotowanie Topinambur umyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny. Cykorię pokroić w poprzek w paski ok 2-3 cm szerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię, cebulę, cykorię, pomidorki i zioła włożyć do miski, delikatnie wymieszać

Stare Gary
FODMAP leczo 496

można jeść m.in. czosnku i cebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne(...)dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego

pyszne zdrowości
Zupa serowa z brokułami 130

ząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki     Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę można delikatnie zblenderować.   Podawać z upieczona z ziołami grzanką.   Smacznego

MarciochaKucharzy