czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:131/190)

Makaron muszle nadziewany warzywami w sosie pomidorowym 356

zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz 1/4 łyżeczki soli. Doprawić do smaku pieprzem. Muszle wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia. W rondlu podgrzać sos pomidorowy (passatę) i dodać pozostałe zioła, cukier i sól. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego

Pełna Lodówka
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku), sól , świeżo zmielony pieprz (do smaku), opcjonalnie można dodać trochę majonezu , ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły". Można dodać do sosu łyżkę keczupu, posiekany koperek lub inne zioła. Bawmy się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron chow mein po tajsku 151

mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :) Składniki (na 4 porcje) : 300 g makaronu chow mein 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie) 250 g groszku cukrowego 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki) 2-3 papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Food Square
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 325

oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni 198

patelni dusimy cebulkę, paprykę, peperoni, czosnek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, dalej dusimy, jak mięso będzie już gotowe, dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 164

kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 214

dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso.   Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak(...)rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero na noc. Dzięki temu wieprzowina kruszeje jeszcze przed pieczeniem i dużo mocniej przechodzi aromatem przypraw i ziół.   Kawałki o łącznej wadze 800g-1,5kg pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą przez około 7-10 godzin w 110-120⁰C. Po tym czasie mięso z łatwością

Karo in the Kitchen
Kokosowa potrawka z bakłażanem, cukinią i kardamonem 128

Przepis znalazłam w magazynie Jamie - Pysznie i zdrowo wydawanego przez Jamiego Olivera. Pod daniem napisano "zdrowe i sycące" i ja to potwierdzam, to jest

Moje Małe Czarowanie
Zapiekane bataty / Sweet potato gratin 200

Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe

karmelowy
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 147

noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką

SzczyptaSmaQ
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 82

aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego  kminku

Moniki Smakołyki
Kotlety z kaszy jaglanej na płatkach owsianych! 166

czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rigati tricolore z sosem bolognase. 160

będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny,  dodać pokrojone pomidory pellati  i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kukurydzy 174

zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia. Zupa krem z kukurydzy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię