Przepis znalazłam w magazynie Jamie - Pysznie i zdrowo wydawanego przez Jamiego Olivera. Pod daniem napisano "zdrowe i sycące" i ja to potwierdzam, to jest
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe
karmelowynoża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką
SzczyptaSmaQaromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego kminku
Moniki Smakołykiczasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki posypujemy solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy aż odparuje cała woda z grzybów. Do miski wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kasza i grzyby są już gotowe również dodajemy do miski. Wszystko ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół oraz sporą szczyptą papryczki chilli. Wbijamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, dodać pokrojone pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry
Kulinarny karnet Christopherazmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia. Zupa krem z kukurydzy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz(...)cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej) szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego
Symfonia Smakówdrobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych 2 i 1/2 szk wody 1 jajko 3 łyżki stołowe mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki stołowe oleju Sól pieprz Zielona sałata i zioła do podania 9 pierwszych
Apetyczna babeczkaJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1
Bon Appetit MałgorzatySchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki sosu
Kuchnia domowa AniDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w
Chilli Czosnek i Oliwacytryny 2 ząbki czosnku starte sól, pieprz przygotowanie Topinambur umyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny. Cykorię pokroić w poprzek w paski ok 2-3 cm szerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię, cebulę, cykorię, pomidorki i zioła włożyć do miski, delikatnie wymieszać
Stare Garymożna jeść m.in. czosnku i cebuli, dlatego moje leczo jest tych produktów pozbawione. Użyłam tu seler naciowy, ale jak się później dowiedziałam nie powinien on być spożywany w tej diecie, można go natomiast zastąpiąc korzeniem selera. Danie to jest pozbawione glutenu i wegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne(...)dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego
pyszne zdrowościząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego z białym winem. Dodać serki topione i gotować do ich rozpuszczenia. Przyprawić sola , pieprzem i gałką. Dodać śmietanę, wymieszać. Zupę można delikatnie zblenderować. Podawać z upieczona z ziołami grzanką. Smacznego
MarciochaKucharzy