czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:125/190)

Brak tytułu 141

układamy na cebulkę. Tymianek - obrywamy listki, posypujemy danie, doprawiamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy. Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny w 200 stopniach C. Upieczone kartofelki podajemy z sosem jogurtowym. SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny * szczypta soli * zioła prowansalskie Wszystko łączymy. SMACZNEGO

kolorowotorcikowo
Zapiekanka chłopska 236

powierzchni ziemniaków.  Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły się z suszonymi ziołami i oliwą, a następnie wyłożyłem warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywa

Wyprawy kulinarne
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 163

brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania : Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był płat o kształcie prostokąta. Kruszymy przyprawy w ziarnach w moździerzu. Mieszamy sól , sól peklową, brązowy cukier z przyprawami, ziołami i wcieramy w boczek. Boczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo 266

przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności musimy jej użyć! Do tej pory sosy jogurtowe przygotowywaliśmy w większym pojemniku od blendera i efekt nigdy nie był zadowalający, zioła były nierównomiernie zmiksowane - na pierwszy rzut oka było widać mniejsze i większe kawałki, a tu po dosłownie 10 sekundach otrzymujemy wspaniały kremowy sos! Dosłownie nie możemy doczekać się momentu(...)bazylii, garstka koperku, ew. mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : parmezan, fleur de sel Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę i cukinie pokroić w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jogurt naturalny oraz zioła umieścić w pojemniku blendera* , doprawić solą

Plate of Joy
Pizza na cieście orkiszowym 112

przyprawy, pokrojoną drobno papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-7 minut, aż sos się zredukuje. Blaty nakłuć widelcem i posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę zetrzeć na tarce i posypać pizzę. Pomidorki pokroić w połówki, a pieczarki w plasterki. Położyć na pizzę. Brzegi pizzy posypać sezamem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec przez ok. 8 - 9 minut

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach 190

obiad serwuję udziec wołowy pieczony w aromatycznych ziołach. Na ciepło zjadamy z ziemniaczkami i Wasza ulubioną surówką, a na zimno świetnie nadaje się na kanapki. Składniki : 1 kg udźca wołowego 300 ml piwa jasnego typu Pils 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki łyżeczka majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki

Niezły Młynek
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 237

garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kiszone rzodkiewki 298

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? powiem tylko tyle że jeśli nie to błąd, który szybko trzeba nadrobić. Zaskakująco pyszny smak i konsystencja takich rzodkiewek, pasujących do dań

Moje Małe Czarowanie
DOMOWA PRZYPRAWA DO SERA BIAŁEGO 142

Składniki: 1 łyżeczka soli kuchennej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 40 g cebulki granulowanej  1 łyżka suszonego kopru 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 - 2,5  łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka suszonej natki pietruszki Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić w młynku do ziół. W przypadku gdy nie posiadamy specjalistycznego młynka można to zrobić

Ciastka - domowe słodkości
Frytki z batata i selera 157

obiadu, lub zdrowa przekąska z dipem czosnkowym (jogurt+czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeśli nie lubicie selera i tak spróbujcie, bo seler na ciepło smakuje "nieselorowo" i jest przepyszny :) Bataty też oczywiście :)   SKŁADNIKI (110kcal w 100g) 1 duży batat 1 średni seler sól pieprz świeży tymianek  (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa obieramy i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pappardelle szpinakowe z papryką i gorgonzolą 137

Włoskie dania są szybkie i pyszne, przeważnie. Te bardziej skomplikowane również pyszne ale ja kocham najbardziej te szybkie, aromatyczne. Jak nie mam czasu to takie dania

Moje Małe Czarowanie
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 187

przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka

codojedzenia
Grzanki z wątróbką po żydowsku 120

cząstki  jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.  Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę w kostkę i  ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do  smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem. wątróbka

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 136

smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano! * sok pomidorowy- 1 litr * woda- 1/2 litra * włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * krewetki koktajlowe- 200 g* * przyprawy: listek laurowy

Kraina Miodem Płynąca
Świeża, lekka pizza. 230

pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania