czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:116/190)

Duszony rozbratel 223

Pyszne mięso mam dla Was dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko 228

Dziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti siciliana czyli alla Norma 188

Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 215

Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 195

cebule 20 dag mielonego mięsa 10 dag kiełbasy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka) 1 cukinia 1 szklanka śmietany  3 jajka  sól, pieprz  ser żółty szczypta ostrej papryki   zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę

Gotuj z Agnes
Bakłażan faszerowany kuskusem 207

Bakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć

Moje Małe Czarowanie
Domowy sos czosnkowy 1321

ząbki czosnku koperek sól, pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sos przygotowujemy pół godziny przed spożyciem aby zdążył się "przejść", choć taki przygotowany na bieżąco też jest smaczny. Zamiast kopru możemy dodać pietruszkę, szczypiorek lub inne zioła które lubimy

Pelusiowa Kuchnia
Wegetariański pasztet z soczewicy 212

O właściwościach soczewicy nie muszę chyba opowiadać, jest wszędzie pełno wiadomości. Napiszę tylko że może być jednym z wielu zamienników białka zwierzęcego, dlatego jest tak kochana

Moje Małe Czarowanie
Kociołek sytości 180

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 187

patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Formę do zapiekania natłuścić

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 230

papryka, 2 papryczki chili, sok i skórka z 1 limonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku, 1 łyżeczka brązowego cukru, oliwa, sól i pieprz do smaku, cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.  Papier do pieczenia

SzczyptaSmaQ
OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI 113

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest

Moja Książka Kucharska
Spaghetti z sosem neapolitańskim 180

Sól, pieprz 150 gram startego żółtego ser Sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy do odparowania Wdy, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 178

Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.   Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam

Di gotuje
18 najlepszych dodatków do makaronów 223

kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 220

się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut. Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami

AZgotuj!
Smalec z Gryfa 182

pieprz sól Wiadomym jest, że boczek należy wytopić, następnie dodać cebule, czosnek i na końcu przyprawy. Tajemnicą smaku jest cząber - jedna z najstarszych znanych na świecie przypraw, zapomniana mam wrażenie, na przestrzeni ostatnich lat i przez to również niedoceniana. Oczywiście zostanie jej poświęcony osobny wpis w Ziołach w kuchni na moim blogu.  Bon appetit

Garniec Magalie
Polenta - włoski kleik 205

gotować powoli, mieszając, aż kaszka wchłonie wodę Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać chili i pocięte igiełki rozmarynu Gdy kaszka zgęstnieje i zacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę

Proste Potrawy
"Hummus z południowych Włoch" 186

łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Do miski wrzuć ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń rzymska z czubrycą 211

razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne. Do formy wyłożyć  1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą). Piec w temperaturze 175 stopni przez około

Ze smakiem i z pasją
Dietetyczny pasztet z cukinii 427

duża cebula   3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej   ¼ szkl. oleju   ¾ szkl. bułki tartej   ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka   soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wyszorowane szczoteczką pod bieżącą wodą cukinie zetrzeć do dużej

Grunt to przepis!
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 212

serwisu internetowego polska-gotuje.pl  mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje".  Jest to przepis wraz z przyprawami i ziołami, które należy w nim wykorzystać.  Mamy do dyspozycji kilka propozycji dań. Jeśli chodzi o mnie, wypróbowałam "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". Jednak jako, iż jestem blogerką kulinarną(...)300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp

W kuchni Karmel-itki