można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki(...)minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę
My Chcemy JeśćSkładniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin rzymski 1 łyżka, kolendra mielona 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz(...)cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, sol ą i pieprzem
kulinarne odsłony patilekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa(...)kromki kroimy czerstwe pieczywo. Smarujemy je z jednej strony oliwą z oliwek. Opiekamy na rumiano i chrupiąco w piekarniku, na patelni lub w tosterze. Przecinamy na pół ostatni ząbek czosnku i smarujemy nim, mocno wcierając czosnek, gorące grzanki. Wkładamy po jednej, dwie grzanki na dno talerza, wlewamy gorącą zupę, kładziemy jeszcze jedną grzankę i posypujemy ją odrobiną parmezanu, posiekanej pietruszki
Karo in the Kitchentradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej
Sama słodycz i szczypta chiliSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone
Moje Małe Czarowaniebulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około
Mienta blogDalmacja – kraina historyczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze na wschodnim wybrzeżu Adriatyku. Wchodzi w skład Bałkanów. Właśnie z tej krainy pochodzi przygotowanie tych pysznych
Moje Małe CzarowanieDziś podam Wam przepis na naszą wersję spaghetti a'la bolognese według Przemka. Robi się szybko i jest pyszne choć nie tak długo gotowane jak
Moje Małe CzarowanieOrecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok
Moje Małe Czarowaniemiejsc i do domu wróciłam ok. godziny 19. Tuż po przebudzeniu wypiłam dużą szklankę ziół , następnie wzięłam się za przygotowanie szybkiego śniadania: * " twarożek " z płatków ryżowych - całkiem nieźle imituje smak nabiału (płatki z dodatkiem soku z cytryny, octu jabłkowego, pieprzu, soli oraz czosnku niedźwiedziego. różne wersje tego przepisu możecie sobie wygooglować) * surówka z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku * duży
Kasia Sarnanadaje się do sałatek, grilla lub dania głównego. Tofu bardzo łatwo przyjmuje zioła i przyprawy, dlatego przy marynowaniu nabiera bardzo intensywnego smaku. Składniki: 1 opakowanie tofu oliwa z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki
Łycha smakówBrokuła zawsze jadałam gotowanego, nigdy na surowo i to był błąd. Surowy brokuł drobno posiekany jest chrupiący i obłędny w smaku. Do niego kilka dodatków i
Moje Małe CzarowanieZnalazłam ten przepis na FB w grupie Wędzarnicza Brać i postanowiłam zrobić ją koniecznie natomiast pan według którego pomysłu jest słonina twierdził że to przegryzka iście
Moje Małe CzarowanieChyba, że wiecie gdzie takie kupić to dajcie znać w komentarzach. Poniżej propozycja na mieszankę ziół i przypraw, która z powodzeniem może zastąpić kostkę rosołową lub popularną vegetę. Składniki: 30 gram płatków drożdżowych 2 łyżki soli 1 łyżka suszonej cebuli 2 łyżeczki suszonego czosnku 1łyżeczka tymianku ¼ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka wędzonej papryki ¼ łyżeczki kurkumy. Mieszamy wszystko razem. Tak przygotowaną przyprawę
PaleoLifeTak podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco
Moje Małe Czarowanie