czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:115/190)

Pasta z soczewicy i oliwek 108

Tak jak Marta pisze u której przepis znalazłam przepisy na takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką

Moje Małe Czarowanie
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 199

czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany

Kulinarne Inspiracje
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 177

razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej

Wyprawy kulinarne
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 171

mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty

Kuchenna Kontrrewolucya
Paella z owocami morza 199

Paella czyt. paeja to nasz numer 1 od zeszłego lata kiedy to popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy

Moje Małe Czarowanie
Azjatyckie słodko - pikantne surimi 172

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej dzisiaj wyżerka. Danie jest proste i pyszne w swej prostocie. Polecam serdecznie. Azjatyckie słodko - pikantne surimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....

Moje Małe Czarowanie
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 186

Nie często zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z fetą i grzankami 211

następnie kroimy na drobne kawałki.Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia.Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.Następnie na tej samej patelni prażymy

Słodkie Przyjemności
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 203

chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym

Fabryka pomysłów
Krem z dyni, Wielkie piękno 155

liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron w sosie tuńczykowym 180

pieprz bazylia, oregano, paryka Ugotować makaron. Na głębiokiej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek (jeżeli używamy tuńczyka w oleju, do smażenia najlepiej wykorzystać właśnie ten olej). Dodać tuńczyka, chwilę smażyć, wlać pomidory i smażyć aż sos się zagotuje, dodać oliwki, zioła i przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet chilli, wg uznania, jeżeli chcemy mieć sos nieco ostrzejszy

Codzienne Gotowanie
Gulasz z ciecierzycą 191

przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Grill w środku zimy 144

krążki lub plastry. Do małej miseczki wlać oliwę a następnie wycisnąć do niej ząbek czosnku. Umoczyć pędzelek w oliwie i rozsmarować ją na warzywach.Rozgrzać patelnie do grilla i kolejno grilować kurczaka a następnie warzywa. Całość wyłożyć na talerz i udekorować ziołami, bazylią, pietruszkę a następnie zajadać

Kulinarna rozmowa
Pyszna wiejska pizza 110

łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka płatków papryki 1 łyżeczka czerwonej czubrycy

Ewa w kuchni
Zupa krem z pieczonych warzyw 247

też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo! Składniki: 3 pomidory 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 1 batat 1 cebula 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 marchewka 3 łyżki oliwy 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny