czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:106/190)

Tagin po Polsku... 140

Polsku... Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula  - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku  - 5 ziarenek pieprzu czarnego - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich  - pół łyżeczki pieprzu białego mielonego - sól,pieprz - odrobina chili  Sos chrzanowy(...)pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju lub dwie i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku, odstawimy to na 15 min. Warzywa kroimy w paski. Na dno naczynie wlewamy 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody, następnie kładziemy cześć warzyw solimy i pieprzymy delikatnie, kładziemy

Zainspiruj się kuchnią
Makaronowe wstążki, warzywa i krewetki w sosie piwnym 109

Dziś mam dla Was danie szybkie i bardzo pyszne. Makaron gotuje się kilka minut, krewetki smaży około 3 minut z jednej strony a warzywa zmiękną w

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem 159

Bardzo prosta zupka krem z ziemniaków. Taka zwykła ale z dodatkiem aromatycznych ziół i chrupiących plasterków smakuje wybornie i jest bardzo sycąca. składniki: 900 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić w kostkę

Monia miesza i gotuje
Małże w pomidorach z kokosem 175

To bardzo szybkie danie polubiłam i robię je bardzo często o ile uda mi się zakupić dobrej jakości małże bo tylko takie dają gwarancję pysznego dania

Moje Małe Czarowanie
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 133

buke garni]), mogecie je nawet razym zwiōnzać abo zrobić taki mały bojtlik 25 ze gazy, bo na kōniec te zioła sie wyciepuje i lepi sie je wtedy znojś. 26 Dodejcie sam jeszcze łeżka kōncyntratu, 0,5 litra buliōnu, wyciśniynty czosnek, pieprz i trocha soli- żeby jyj niy bōło za kans, to sie tyj zōłzy noprzōd skosztujcie. Piekarnik sie rozgrzyjcie

Chop w kuchni
Pappardelle z prawdziwkami, czosnkiem, cebulą po włosku 189

Dzięki uprzejmości pewnej Ewy z grupy Grzybiarze na Fb zrobiłam to danie włoskie bo ponoć Włosi się nim zajadają. Wcale się nie dziwię bo my też

Moje Małe Czarowanie
Dorsz z cytryną, szałwią i pieprzem cytrynowym 107

Udało mi się zakupić taką piękną tuszkę dorsza atlantyckiego i stąd moja dzisiejsza potrawa. Dorsz podany prosto ale bardzo smakowicie, może komuś przypadnie do gustu czytaj

Moje Małe Czarowanie
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami 191

Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj (KLIK) makaron świderki razowe około 250 g ( polecam z KLIK ) puszka pomidorów z czosnkiem i cebulką 400 g ( kupuję w KLIK) olej lub oliwa z oliwek  oliwki zielone ( ilość wg gustu) sól pieprz zioła prowansalskie oraz sos Folwark barbecue  super oliwki w super cenie   Najpierw gotuję makaron, al.’dente, taki jest

Takie tam pichcenie
Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach 156

ziół prowansalskich - 100g szpinaku (najlepiej typu baby)       - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ½ puszki pomidorów                                 - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek dojrzałego awokado - 1 duży ząbek czosnku - kawałek

Wegańska kuchnia orientalna
Langustynki w sosie pomidorowym 241

Kupiłam wielkie pudło langustynek czyli skorupiaków z rodziny homarów. Langustynki inaczej zwane także homarzec. Szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na ich zagospodarowanie i tak trafiłam do Renaty

Moje Małe Czarowanie
Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni 150

Szybki i wartościowy obiad w kilka minut. Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych. Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone

Moje Małe Czarowanie
Śródziemnomorska sałatka makaronowa 328

Dzień wyraźnie staje się dłuższy, co mnie bardzo cieszy. Do tego zima o nas najwyraźniej zapomniała. To z kolei trochę niepokojące. Przy takiej aurze czas pomyśleć

Pełny talerz
Włoskie spaghetti bolognese w towarzystwie polskiej marchewki 114

pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat.   Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz

Mój Smak na Życie
Sałatka lunch'owa 364

solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek. Wsypujemy przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do słoiczka wsypujemy zioła i przyprawy, zakręcamy i mieszamy. Następnie tak przygotowaną mieszanką posypujemy kotlety. Smażymy na grillowej patelni posmarowanej lekko oliwą

Słodkie Przyjemności
Arabski serek z jogurtu - labneh 157

soli do podania 1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek 1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej ) Oliwa z oliwek extra virgin przyprawy takie jak  zatar, sumak lub dowolne świeże zioła przygotowanie sito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać

Stare Gary
Chowder w stylu "Manhattan". 156

łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną 208

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: (1 porcja)  1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.  Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem

Moja smaczna kuchnia