czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:113/190)

Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 286

kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe, kuleczki mozzarelli, pokroiłam w kostkę avocado. Do tego kilka plasterków jalapeno ze słoiczka i kapary.    Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C).   A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły(...)przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować pasta. Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone

Sajkofanka smaku
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 203

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 228

zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów  50 g mozzarelli (opcjonalnie(...)porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem, solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko do połączenia się smaków. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz na bok. Jeśli nie jesteście akurat na diecie to możecie do niego dodać

Cooking Monster
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 151

kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej

Lubię to gotuję
Pasta z soczewicy i oliwek 124

Tak jak Marta pisze u której przepis znalazłam przepisy na takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką

Moje Małe Czarowanie
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 210

czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany

Kulinarne Inspiracje
Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 197

razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką jak u mamy. Moja zupa pomidorowa pachnie włoskimi ziołami, a podana została z grzanką z wybornym domowym pesto. Do przygotowania zupy użyłem: 1 dużej ciabatty, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnich cebul, 9 ząbków czosnku, 15 orzechów nerkowca, 30 listków świeżej bazylii, 40 gram parmezanu, 100 gram koncentratu pomidorowego, pęczka świeżej

Wyprawy kulinarne
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 189

mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz ziołami, ewentualnie odrobiną soli, jeśli wywar nie był słony dostatecznie. Sos powinien wyjść dość zawiesisty

Kuchenna Kontrrewolucya
Paella z owocami morza 217

Paella czyt. paeja to nasz numer 1 od zeszłego lata kiedy to popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy

Moje Małe Czarowanie
Azjatyckie słodko - pikantne surimi 186

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej dzisiaj wyżerka. Danie jest proste i pyszne w swej prostocie. Polecam serdecznie. Azjatyckie słodko - pikantne surimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....

Moje Małe Czarowanie
Arroz de Polvo czyli Potrawka z ośmiornicy z ryżem 208

Nie często zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z fetą i grzankami 223

następnie kroimy na drobne kawałki.Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia.Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.Następnie na tej samej patelni prażymy

Słodkie Przyjemności
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 215

chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym

Fabryka pomysłów
Krem z dyni, Wielkie piękno 183

liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron w sosie tuńczykowym 194

pieprz bazylia, oregano, paryka Ugotować makaron. Na głębiokiej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek (jeżeli używamy tuńczyka w oleju, do smażenia najlepiej wykorzystać właśnie ten olej). Dodać tuńczyka, chwilę smażyć, wlać pomidory i smażyć aż sos się zagotuje, dodać oliwki, zioła i przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet chilli, wg uznania, jeżeli chcemy mieć sos nieco ostrzejszy

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania