czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:112/190)

Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym 123

Nie wyrzucajcie liści rzodkiewek bo cenne mikro i makro elementy, witaminy i cenny potas wskakują do kosza a po co? skoro można z niej wyczarować pesto

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka hamburgerowa 209

czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając

PatiGotuje
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 112

Obiad z jednego naczynia z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode  ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia  z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól

wesoła kuchnia
Kasza pęczak z warzywami 186

Lubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko

Moje Małe Czarowanie
Makaron czekoladowy ze szpinakiem, gorgonzolą i fetą 126

Dzisiejsze danie to czysta eksplozja smaku i aromatu. Delikatny szpinak z czekoladowym makaronem i do tego dwa sery, idealne połączenie i godne spróbowania. Polecam każdemu wielbicielowi

Moje Małe Czarowanie
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 186

Jest to danie kuchni portugalskiej, przepis pochodzi z ulotki Biedronki. Mimo swojej nazwy, przepis ten nie pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z bakłażana i papryki 154

Taki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i

Moje Małe Czarowanie
Zupa z pieczonej papryki 122

gniazd nasiennych. 5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i   świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka;   27,5 g tłuszczów;   114 g węglowodanów

Powiedz dietom nie
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 135

oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia : Szynka parmeńska Rukola Krewetki Pomidorki koktajlowe Oliwki Papryka Mozzarella Bazylia, oregano, tymianek Ząbek czosnku, Sól, pieprz, cukier Wcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 206

łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 3 łyżki wody Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa warzywna pasta bulionowa 167

marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw

Kulinarne przygody Gatity
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 168

Składniki:  500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla  400 g żółtej fasoli szparagowej  1 duża cukinia  4 ząbki czosnku  3

Moja smaczna kuchnia
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 232

PRZYGOTOWANIE Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu

Moje Kuchenne Rewelacje
Moja marynata do mięsa na grilla 193

środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem 2207

Post Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sos pomidorowy 184

poczujemy aromat pomidorów z ziołami szykujmy słoiki! (lub talerze z makaronem, w zależności ile robimy sosu i na co chcemy go przeznaczyć). Dowolnie przyprawcie po swojemu, w zależności jakie smaki lubicie. Proporcje też zwiększajcie po równi dla każdego produktu. Smacznego i miłego dnia! Składniki: 2 kg pomidorów 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku przyprawy do smaku wedle uznania: bazylia

Zasmakuj Kuchni
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 200

rozmarynem, bo jest bardzo dominującym ziołem, dlatego doprawiłam nim jedynie kurczaka. Dopiero soki wydzielające się z kurczaka i oczywiście aromat rozmarynu doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku. Rozmarynowy kurczak Składniki: 800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią 4 duże ząbki czosnku 1 gałązka ususzonego rozmarynu sól

codojedzenia
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, pietruszką, cebulą i serem 238

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.  Pomidory kroimy w cienkie paski i dodajemy do smażącej się cebuli. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość smażymy przez około 10 - 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy

Pan i Pani Smith w kuchni
MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 188

PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron – podgrzewamy kilka minut. Całość posypujemy świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Ostra na Słodko
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 135

efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona

Kuchnia Paulettes
Makaron z groszkiem i jajkiem 166

Odcedzamy. W garnku roztapiamy łyżkę masła i przesmażmy chwilkę makaron. Jajka dokładnie mieszamy z roztartym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, śmietanką oraz solą i pieprzem. Makaron zalewamy jajkami z dodatki i przesmażamy aż jajka się zetną. Całość serwujemy z posypane świeżymi ziołami i płatkami papryki

Pyry na Gaz
Combo sezonowe 115

kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce. Dla mnie jest świetnym dodatkiem do moich kulinarnych zachcianek. Oczywiście pełna dowolność jakich ziół użyjemy do przygotowania takiego masła. Cykoria: Cykorię myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę. Delikatnie wycinamy twardy środek

gutfut
Fasolka po bretońsku 120

patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa

Di gotuje
Placki ziemniaczane 93

zależności od tego jak wilgotna wyszła nam masa ziemniaczana dodajemy 3-4 łyżki mąki. Wyciskamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy do smaku .Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego możemy już smażyć pyszne placki. W zasadzie można dodać niemal dowolne przyprawy czy zioła nadając plackom ziemniaczanym unikalnego smaku. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnie i rozcieramy formując placka. Smażymy po obu stronach

Smaczne Potrawy
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 254

zależnie od ich wielkości) kiedy staja się mięciutkie.Wystarczy wrzucić je na mocno rozgrzaną oliwę z czosnkiem i podsmażać przez krótką chwilkę.Nabiorą pięknego różowego koloru.Od razu z patelni można wymieszać je z gotowym makaronem,ryżem czy zamarynować w oliwie z ziołami.Pyszności :) Zanim jednak mątwa trafi na patelnię trzeba ją oczyścić.I tak: odciąć macki tuż przed głową

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa z ciecierzycy, Witaj w klubie 134

łyżeczki przecieru pomidorowego natka pietruszki, cząber sól czosnkowa (z czosnkiem niedźwiedzim), pieprz Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj ciecierzycę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około 10 minut. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Rok 1985. R. Woodroof dowiaduje się, że jest nosicielem wirusa HIV. Mimo, że lekarze

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 121

listki bazylii Bagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona gęś w soku jabłkowym 144

pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka. Składniki: 1 gęś (ok 2 kg) sól, pieprz 2 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru kilka kulek jałowca 400 ml soku jabłkowego Gęś myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 148

faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam! składniki 6 podłużnych papryk 2 ząbki czosnku ok 700 g pomidorów 1 cebula - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu pęczek pietruszki ok 15 listków mięty

Stare Gary
Była sobie kurka w polencie. 121

minut  po tym czasie jest już gotowa do spożycia obsypuję ulubionymi świeżymi ziołami u mnie tym razem była to bazylia  WSKAZÓWKI  tym razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych  upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia

Basia w kuchni
Kofty - grillowane greckie przysmaki 299

Postanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz

Pasja Smaku
Sos boloński z makaronem 256

smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru

Proste Potrawy
Papryka nadziewana warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 169

obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku.  Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym

chwile dla mnie
Suszone pomidory w oliwie z ziołami 200

oddają  w pełni swojego aromatu i smaku. Suszone pomidory w oliwie z ziołami Składniki: 100 g suszonych pomidorów 500 ml wody 1,5 łyżki octu oliwa z oliwek EV gruboziarnista sól morska pieprz grubo zmielony 3 ząbki czosnku bazylia oregano Wykonanie: Do garnka wlewamy zimną wodę i ocet, dorzucamy suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia

Kulinarne przygody Gatity
Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem 145

ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów).  Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 192

ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut.  W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania