czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:107/190)

Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 167

patelni przygotować i smakiem się rozkoszować. Tylko jednej dużej patelni potrzebowałam, na której olej podgrzałam, ziemniaki podsmażyłam, ziół dołożyłam, wodą podlałam, kapustę i boczek  dodałam.  Składniki: ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 30 ml oleju rzepakowego z czosnkiem, 100 g parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn

Moniki Smakołyki
Mini Pizze 282

szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru słoiczek marynowanych pieczarek ok. 150 - 200 g sera żółtego sos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprz Mini Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami

Słodka Strona
Penne wegetariańskie 161

świeża bazylia  makaron spaghetti  przyprawy  Sposób wykonania: Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Zgnieciony nadgarstkiem czosnek kilka minut smażyć na oliwie, dołożyć pomidory. Razem dusić ok. 4 minut. Po tym czasie zblendować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz poszatkowaną bazylią. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować rukolą. Pyszności

pieprzny smaczek
Klops z ogórkiem 160

Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech , 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:     Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy

Aga w kuchni
marynowana golonka z ziołami... 125

Składniki: kminek Prymat 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka , papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwona fasola w sosie na ostro 216

pomidory - wymieszać Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dołożyć pokrojony czosnek -zeszklić razem Przekładamy przesmażoną cebulę i czosnek do fasoli i gotujemy razem około 10 min.Teraz też można dołożyć pokrojone mięso lub kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i ziołami - mieszamy wszystko dokładnie i najlepiej by postała tak choć 30 min.   Ważne, a nawet bardzo ważne! Fasola jest

Proste Potrawy
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 161

rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z patelni z korzeniem lotosu 133

Niedawno zakupiłam korzeń lotosu i nawet nie wiedziałam że ten aromatyczny korzeń ma tyle właściwości leczniczych. Zakupiłam go z ciekawości bo słyszałam że jest smaczny a

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 281

sosie z mnóstwem bazylii. Danie niezwykle aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety: Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki Cebula Ząbek czosnku Jajko Bułka pszenna Szklanka mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka

Kolizje Smaków
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 164

gałązki mięty Opis wykonania: Na 1 łyżce oleju z ziołami podsmażamy ½ drobno posiekanej cebuli. Dodajemy szpinak i dusimy razem, aż ze szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca do chrupania 124

dziwię się, że pieczona ciecierzyca cieszy się takim powodzeniem. Dodatkowo pieczony parmezan i zioła.. pyszna przekąska :) Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca z piekarnika Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)* - tarty parmezan 40 g - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka(...)sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie z dodaj ugotowaną ciecierzycę i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę/naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Dwa razy w ciągu pieczenia, wymieszaj ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Ok. 10 minut przed końcem zwiększ

Corner With Recipes
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 173

jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu(...)umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą

Buniabaje w kuchni
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 199

takie jak kalarepka, papryczka chili,  marchew i groszek, a dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula  1 mała papryczka chili 1 dość duża kalarepka(...)czosnek obieramy. Groszek odsączamy z zalewy, z papryczki chili pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Cebulę, czosnek i paprykę chili siekamy bardzo drobno. Marchew kroimy w dość cienkie paseczki, cukinię, marchew i kalarepkę w półtalarki. Do głębokiego garnka z dość grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek

Symfonia Smaków
Pasta aglio, olio e pomodoro 186

pomidory - u mnie oryginalnie ten olej był z ziołami - bo daje to mnóstwo smaku, a przecież to o niego tu chodzi :) Makaron gotujemy al dente, a w tym czasie na patelni ląduje nasz pomidorowy olej wraz ze szczyptą bazylii i oregano. Gdy się zagrzeje, wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę pomidory oraz

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania