500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole) przyprawy: bazylia, sól, pieprz, ewentualnie papryka i zioła prowansalskie oliwki (jeśli ktoś lubi) 150g startego parmezanu Mięso podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka, zaraz po nich(...)jednolitą masę, która następnie należy przecisnąć przez sitko do garnka z mięsem. Jeśli chodzi o pomidory z puszki, wystarczy je po prostu przecisnąć przez sitko dolewając bulion. Dodać czosnek i przyprawić, można też wrzucić oliwki. Sos powinien długo stać na leciutkim gazie, jak pisałam wyżej najlepiej 2-3 godziny, żeby się dobrze przegryzł. Makaron wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkoczerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj ) 3 małe pomidory 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag sera mozarella olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego(...)pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go. Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy
Qchnia po prostujędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz(...)często mieszając lub podrzucając grzyby na patelni tak, by mocno odparowywały). Usmażone pieczarki przekładać na talerz, odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, posolić i smażyć na umiarkowanym ogniu około 5 minut, mieszając okazjonalnie
Even Better Foodprzypraw. Bardzo lubię wyraziste smaki, więc nie szczędzę ziół i innych przypraw w swoich daniach. Tak było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia(...)chwilę na bok. Do miski, w której jest już cebula i czosnek, dodajemy mięso, wbijamy jajko i mieszamy. Gdy bułka tarta nasiąknie już płynem dodajemy ją także do mięsa i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy następnie wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Polecam przed panierowaniem usmażenie odrobiny mięsa, by sprawdzić
Cooking Monsterpółcentymetrowe słupki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano. Dodajemy cebulkę i szklimy. Wrzucamy czosnek, smażymy aż straci ostry surowy zapach. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem i pół puszki wody. Wsypujemy zioła i przyprawy, mieszamy, gotujemy razem przez dwie minuty. Gotowym sosem zalewamy porozkładane w formach gnocchi. Rozrywamy kulkę mozzarelli i rozkładamy równomiernie między
Karo in the Kitchenporze roku. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 150 g boczku wędzonego • sól, pieprz, papryka do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • oliwa do skropienia Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 10 minut. • Ziemniaki ponacinać
To co kochamcytryny Sposób wykonania: Rybę dzielimy na mniejsze części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy przyprawą i ziołami. Pieczemy około 25 min w tem 175st. Cebula pomidorowa Składniki: 2-3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wkładamy
Smaki Nataliiserka tofu 2 garście mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu ząbek czosnku mała papryczka chilli (ew. słodka mielona aby było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy
Mechanik w kuchnipapryki czerwonej 1/2 cukinii 2 pojedyncze piersi z kurczaka sól Falksalt czarny pieprz Prymat szczypta curry szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich oliwa z oliwek Sos ajwarowy: 2 papryki czerwone 1 bakłażan szczypta wędzonej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj ok 35 min na małym ogniu
Bike By Lifewody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu
Gotowanie jest łatwemajeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel
Życie zamknięte w smakuszklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sól i pieprz Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie i inne jakie lubisz ;) Natka pietruszki i koperek Salami Ser feta Pół cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypać do miski, następnie dodać jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką gęstą masę. Dodać
The Sweet Damselczasie ususzoną kolendrę utrzeć w moździerzu (jeśli jej używamy) Świeże listki bazylii posiekać, dymkę również Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko podsmażyć w garnuszku na 1 łyżce oliwy z oliwek wraz z ziołami i przyprawami, aż cebula się zeszkli Upieczone, gorące papryki włożyć do woreczka foliowego na ok. 10 minut - dzięki temu para, która się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół do drobiu Sposób wykonania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniłyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki posiekanego czosnku , sól , pieprz - do smaku. Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki
Codzienna kuchnia niecodzienna