dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie zrobić(...)kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora(...)odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty bez cukru – wywary z warzyw, buliony z włoszczyzny – herbatki ziołowe: mięta, rumianek, lipa, melisa, koper – herbaty owocowe: róża, porzeczka, malina, aronia – kawa
To co kochamwypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli (płaska) Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Składniki ciasta właściwego: cały zaczyn drożdżowy cała zalewa ziołowa ok. 1/2 szkl. wody lub więcej 500 g mąki pszennej chlebowej
Codziennik Kuchenny100g miękkiego masła Natka pietruszki Szczypiorek *ewentualnie listki z młodych pokrzyw 1 ząbek czosnku Sól (wg uznania) Miękkie masło ucieramy łyżeczką na jednolitą masę, do której dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i posiekane drobno: szczypiorek, natkę pietruszki i listki pokrzywy. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Z ilością ziół najlepiej nie przesadzać, bo potem robi gęsta masa, w której nie czuć
Smakowy Rajsuszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła(...)pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez
Mania Gotowaniakurczaka całe 4 duże, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, zioła prowansalskie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, czosnek 6 główek udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki, włożyć do naczynia żaroodpornego wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć dobrze udka
W Mojej Kuchni LubięBulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka 30%), warzywa suszone: marchew, cebula, seler, czosnek, pietruszka, ekstrakty warzyw (zawierają seler) , tłuszcz z kurczaka, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, glukoza, barwnik - karmel, aromaty (zawierają mleko, gluten, jaja) Wartości odżywcze w 100ml Wartość energetyczna: 133kJ / 32kcal, Tłuszcz
two broke sistersNadziewamy czosnkiem i papryką i zapiekany z serem żółtym. Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 główki czosnki 2 pomidory kawałek papryki 5 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła … Czytaj dalej Kolorowy filet
czarrna od kuchnipieprz, cukier, garść świeżo starego parmezanu, Cebulę i czosnek posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać zioła i doprawić do smaku. Można zaostrzyć dodając ostra paprykę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Masę mięsną ułożyć na cieście, wzdłuż dłuższego
królestwo garówmielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i 10 minut
Darcia w kuchnistron. Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami. Pokroiłam na plasterki marchewkę i seler naciowy. W kostkę cebulę i korzeń selera. Posiekałam czosnek. Wyjęłam z garnka policzki. Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz ziołami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wsypałam przyprawy i podsmażyłam warzywa. Do garnka z warzywami włożyłam podsmażone policzki. Zalałam wszystko winem.Zagotowałam
potrawyregionalnewędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek... Składniki; 1 kg surowego boczku 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyzeczka soli, olej, 1 główka czosnku Wykonanie; Skórę umytego i wysuszonego boczku naciąć co 4 mm. wszystkie przyprawy zmieszać, dodać trochę oleju i natrzeć marynatą cały boczek. czosnek wycisnąć
Anioły w kuchniMakaron ugotować al dente, gorący wymieszać z oliwą z pomidorów suszonych, dodać pokrojone składniki i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi..Odstawić do przegryzienia się smaków. Do sałatki można dodać roztarty ząbek czosnku
In my kitchenmomentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) słodka papryka w proszku kurkuma
w mojej kuchnimarchwi) pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek) 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka
Bon Appetit Małgorzatyosuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej
Bon Appetit Małgorzatypokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki - w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając - podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku
Basia w kuchnizjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem ze śmietany oraz ziołami... Składniki: 4 dojrzałe pomidory, 1/2 czerwonej papryki, pęczek włoszczyzny bez kapusty, ząbek czosnku, 1,5litra rosołu, pęczek bazylii, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, szczypta tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy. Przygotowanie
Z miłości do słodkościząbek czosnku sól i pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek siekamy. Cukinie i czosnek podsmażamy przez chwilę na 1 łyżce oleju. Jajka miksujemy z serkiem. Dodajemy zioła i podsmażoną wcześniej cukinie, którą odsączamy z oleju. Na końcu dodajemy białka ubite na piane. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wylewamy
Przysmaki Karolki