czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:92/190)

Rozgrzewający krem z kukurydzy 178

Słyszeliście już, że dziś Dzień pikantnych potraw? Ja zetknęłam się z tym pierwszy raz ale zupa, z którą dzisiaj do Was przychodzę świetnie wpasowuje się w

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Beztłuszczowe placuszki gryczane ze szpinakiem 107

ugotowanego szpinaku – 1 filiżankę mleka np roślinnego – 1 jajko – 1 łyżeczkę soli – odrobinę pieprzu – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) Szpinak (500g) rozmrozić i ugotować. Doprawić do smaku odrobiną czosnku i soli. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko i (ugotowany) szpinak. Na blasze do pieczenia ułożyć papier i na niego nakładać ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Makrela i camembert z grilla 156

Wrzucamy na 5 min do wrzątku. odcedzamy, i smarujemy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. Camembert zawijamy w folię aluminiową wkładając tam plasterki czosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką

Gotowanie jest łatwe
Risotto z bobem i grillowanym łososiem 166

ryżu arborio mała miseczka ugotowanego i obranego z łupin bobu duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina łyżeczka oregano lub ziół do pizzy sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny sól i pieprz do smaku Łosoś: ok. 400 g filetów z łososia sól, pieprz(...)całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Bób dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. W czasie gotowania ryżu łososia skropić sokiem

Czerwień i błękit
Indyk ze szpinakiem i bryndzą 148

przyprawy do drobiu  tłuszcz do smażenia.      Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z fetą i warzywami na waflu 176

warzywami na waflu   Składniki:  - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - olej rzepakowy dodatki: - wafle Sunny Corn Przygotowanie: Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz odrobinę oleju

Kuchnia co dnia
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 578

sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy

Zawsze głodna!
Pasztet z cukinii 148

samą  patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek. Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę.  Posiekać zioła. Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek

Stare Gary
Lunchbox: Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami 260

półplasterki. Na łyżce oliwy z suszonych pomidorów podsmażyć cukinię, po 3 minutach dodać do niej pokrojone suszone pomidory i drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszać, doprawić do smaku i wymieszać z kuskusem.  Podawać ze świeżymi ziołami, np. bazylią. Do kuskusu można dodać jeszcze podsmażonego kurczaka

Pasja Smaku
pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem 132

wodzie i z łyżką octu - dwie mazarelle 125g -   dwie łyżki chrzanu -   łyżka śmietany -   przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, czosnek) MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy. Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy. Polewamy lekko oliwą z oliwek. Zostawiamy na ok. godzinę w pokojowej temperaturze. Można i dłużej, ale wtedy w lodówce(...)plastry 5 mm. Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Buraki i mozzarellę układamy w naczyniu żaroodpornym.  Nie solimy, gdyż ser jest już posolony. Rozkładamy łyżeczkę posiekanego czosnku z oliwą . http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/oliwa-czosnkowa.html Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i dodajemy do upieczonych, gorących buraków. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Fasola z boczkiem 177

ostro " Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli " Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę z czosnkiem, dołożyć pomidory, keczup i koncentrat  Doprawić do smaku cukrem, solą i ziołami Boczek pokroić i przesmażyć, dodać do fasoli

Proste Potrawy
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 277

skórki. Obrany bób odstawiamy na bok. Obrany czosnek, listki świeżej natki pietruszki oraz mięty siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i posmażamy aż do zarumienienia. Ogień lekko zmniejszamy, dodajemy świeże, posiekane zioła i całość dalej chwilę podduszamy na maśle. Do składników wlewamy wino - zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę

Symfonia Smaków
Makaron z kurczakiem i warzywami 243

makaronu fusilli Malma 2 piersi z kurczaka 2 mniejsze cukinie 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl bulionu Do smaku: 1 płaska łyżeczka obsypki kaukaskiej 1 płaska łyżeczka przyprawy zioła zamiast soli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz kolorowy pieprz ziołowy olej do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Piersi pokroić w kostkę, wsypać(...)około 1 godzinę do lodówki.  Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dołożyć papryki

Ala piecze i gotuje
Ratatouille (ratatuj) 161

dodatkowe składniki jak mięso - kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.:  kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną). Ja - jak zawsze dodaję coś od siebie - znajdziecie tu kilka dodatkowych(...)cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty + 3/4 szklanki wody przyprawy: bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk - wszystko do smaku na życzenie mojego Męża: dodałam kilka cienkich talarków chilli cayenne Sposób przygotowania

Zasmakuj Kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 203

500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka 3,2%  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania  olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy(...)się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi. 2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pomidory w puszce. Dusimy na małym ogniu około 20 minut

Szefowa kuchni
Mielone kotlety 252

Składniki: 500 g łopatki b/k cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć

Gaździnka warzy
Moussaka 159

gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki muszkatołowej łyżka oliwy z oliwek zioła prowansalskie   Bakłażana kroimy w cienkie (bardzo cienkie) plastry, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy

Mango Papaja
Kotlety mielone z kaparami 164

mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka  1 mała cebula  5 dużych ogórków konserwowych  5 łyżek kaparów  1 ząbek czosnku  garść posiekanej natki pietruszki  garść posiekanego kopru włoskiego  malutka papryczka chilli  sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta(...)kurki  Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć

pieprzny smaczek