czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać na ciepło z orzeszkami pinii
Moja Galeria SmakuPrzepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie. Makaron Soba w buraczanym pesto 2 średnie buraki 100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołami po szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej; 1 mały ząbek czosnku 3 pęczki makaronu Soba
Dzieje kuchennej Wiewiórysurowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut. cannelloni
Bon Appetit Małgorzatydużych skrzydełek z kurczaka Marynata : 5 łyżek ketchupu pikantnego 5 łyżek jogurtu greckiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czosnek granulowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu
Ewa w kuchniszklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku. Mięsko zmielić na średnim sitku, ryż ugotować al dente, ostudzić .Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i dobrze odcisnąć, a cebulę i czosnek drobno posiekać
Codzienna kuchnia niecodziennaimprezę. Dzisiaj polecam pikantny naleśnik z łososiem 3D. Skąd taka nazwa? Od nazwy diety, która bazuje na stosowaniu rozgrzewających i pikantnych przypraw i ziół, typu: chili, kardamon, cynamon, imbir, curry, papryka, pieprz cayenne, oraz czosnku, bazylii, oregano itp. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje rozpisane zasady tej diety, ale jak się zna podstawy to uważam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula, cząber, kozieradka. Połączenie tych składników nadało niepowtarzalny smak. składniki: mąka pszenna 750 gram ( ja używam Szymanowskiej) drożdże świeże połowa opakowania sól
SMYKWKUCHNIpotnij na niewielkie kawałki. Pomidory i ogórek umyj, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę. Spęczniałą kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem ( można również dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) , aby wszystki składniki dobrze się połączyły. Smacznego
Słodkości i nie tylkozimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut. W dużej misce lub już bezpośrednio
karmelowyłyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć z góry i wydrążyć miękisz. Wędlinę, ser i paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić bagietki, wstawić do nagrzanego
Obiad gotowywodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku. Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy. Czosnek ścieramy na specjalnej malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty. Tak powstałą marynatą nacieramy(...)czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu. Resztę płynu studzimy, łączymy z mąką kukurydzianą i ponownie zagotowujemy stale mieszając trzepaczką, by w sosie
Kuchenna Kontrrewolucyaczęści. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku
Czerwień i błękitpomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu (do wersji słodkiej: hawajskiej) 1 łyżeczka ziół (np.oregano, zioła prowansalskie) (do wersji podstawowej: margherita) ½ świeżej papryczki chilli lub ½ łyżeczki papryki(...)godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier
KuchniaWeDwoje.plpomidorowego 100% (użyłam TEGO ) ziarenka Piekło-Niebo 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone
Zdrowie na języku :P