Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso(...)mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz
Nie tylko w kuchninaszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki bazyliowego pesto 6 -7 połówek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami 100 g sera brie oliwa z oliwek EV sól pieprz świeżo stary parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta(...)międzyczasie cukinię kroimy w cienkie pół plasterki, czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy 2 łyżki pesto i pokrojony w kostkę ser brie. Makaron szybko odcedzamy, wrzucamy do miski
Kulinarne przygody Gatityprzypomina trochę twaróg a trochę mozzarelle. Bardzo lubię zamarynować go w ziołach i oliwie, nabiera wtedy dodatkowego smaku i charakteru. Powstaje idealna przekąska, dodatek do kolacji czy na wieczór z filmem. Ja wykorzystałam tym razem tylko zioła, ale do marynowania można dodać czy to plasterki czosnku, kawałki suszonych pomidorów czy chilli. Wszystko zależy od waszej pomysłowości
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której
Bez Cebuligodzin w temp.20-25 Dalsze czynności do zrobienia smarówki Składniki i przyprawy -1 kg wędzonego surowego boczku -110 g cebuli drobno siekanej -12 g czosnku świeżego -2 g pieprz czarny mielony -1 g zioła prowansalskie -0,5 g majeranek -0,5 g ziele angielskie -0,5 g gałka muszkatołowa Wykonanie Boczek pakujemy w próżnię i gotujemy 5 min licząc czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 20 dkg makaronu łazanki Lubella 2 cebule 1 kg pomidorów 1 puszka cieciorki świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek) 6 ząbków czosnku 1 papryczka chili 2 liście … Czytaj dalej Makaron z cieciecierzycą i pomidorami
czarrna od kuchnikorzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej
MamaOskarkakroimy w kostkę, lub w paski, szklimy ją na maśle, uważamy żeby się nie przypaliła, Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy
Quinoa Raz!cebule 2 małe ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz dodatki: 4 ziemniaki zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa
KuchcikoweLoveosuszamy ręcznikiem. Szykujemy przyprawy. Rozdrabniamy (blenderem lub w moździerzu) uprażoną na suchej patelni gorczycę, kolendrę i czerwony pieprz. Dodajemy pozostałe przyprawy – mieszamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie gotową mieszanką przypraw i ziół. Ponownie wkładamy do czystych, suchych woreczków na 36 godzin. Po tym czasie szynki wkładamy w cienkie podkolanówki lub pończochy, zawijamy (jak pokazałam na GIF-ie), przekładamy
mojewypiekiinietylkosię na żaden dodatek, gdyż swoich ,,orzeszków'' używam jako zamiennik płatków sojowych :). Wy jednak możecie dodać dowolne przyprawy, w zależności od upodobań np.: sól, zioła prowansalskie, słodką, bądź ostrą paprykę, chili, wasabi, granulowany czosnek lub suszoną cebulę. Przygotowanie: Ziarna soi należy zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Rano odlać wodę, przepłukać i ewentualnie posypać przyprawami. Przesypać
Smiling Shrimprozbić, aby były cienkie, co ułatwi ich zwijanie. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startymi na grubych oczkach tarki pieczarkami, musztardą i ziołami. Całość dobrze wymieszać na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kulki i układać na plastrach schabu i zwijać jak na rolady
Kuchnia w opałachgłówka sałaty 3-4 jajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie
w mojej kuchnimały ząbek czosnkułyżeczka suszonej bazylii1/2 łyżeczki tymianku i cząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką
Słodkie Przyjemnościłyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną mieszamy z białkiem
Bon Appetit Małgorzatylove. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem z cytryny, curry
Kulinarny karnet Christophera