czosnek w ziołach - 2842 przepisów (strona:81/190)

KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 194

Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. To jest chyba(...)podgrzewania. Jeśli chodzi o smak, jest mocno buraczany. Coś balansującego pomiędzy barszczem a ćwikłą. Oczywiście my, jak to na czosnkową rodzinę przystało musiałyśmy przełamać te tradycyjne, buraczane posmaki CZOSNKIEM w ilości pokaźnej. No i odrobina oliwek. Brzmi dziwnie? Burak i oliwki? Może i nietypowe (zresztą umówmy się, że jak można jeść np. czekoladę z chilli lub mięso

Wypisz Wymaluj
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 123

surówką z kalarepy i rzodkiewki. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 250 g pieczarek 150 g sera żółtego 1-2 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,słodka papryka, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać(...)pieczarkami, serem, posiekanym czosnkiem, i przyprawami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą  i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron

Czerwień i błękit
Risotto z warzywami. 142

Arborio, specjalny do risotto. Ma ziarenka  grubsze ,  krótsze i bardziej pękate. Pola ryżowe w północnych Włoszech. Nasza wersja rissotto :) Risotto z warzywami w naszej wersji: (4 osoby) zioła prowansalskie mała papryczka chili oliwa z oliwek Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię(...)Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż

vegetanie
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 132

Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso(...)mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz

Nie tylko w kuchni
Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 241

naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki   bazyliowego pesto 6 -7  połówek   suszonych pomidorów w oliwie z ziołami 100 g sera brie oliwa z oliwek EV sól pieprz świeżo stary parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta(...)międzyczasie cukinię kroimy w cienkie pół plasterki, czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię  z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy 2 łyżki pesto i pokrojony w kostkę ser brie. Makaron szybko odcedzamy, wrzucamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Marynowany ser 158

przypomina trochę twaróg a trochę mozzarelle. Bardzo lubię zamarynować go w ziołach i oliwie, nabiera wtedy dodatkowego smaku i charakteru. Powstaje idealna przekąska, dodatek do kolacji czy na wieczór z filmem. Ja wykorzystałam tym razem tylko zioła, ale do marynowania można dodać czy to plasterki czosnku, kawałki suszonych pomidorów czy chilli. Wszystko zależy od waszej pomysłowości

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Quesadillas z kurczakiem i warzywami 545

przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której

Bez Cebuli
Smarówka na wędzonym boczku 209

godzin w temp.20-25 Dalsze czynności do zrobienia smarówki Składniki i przyprawy -1 kg wędzonego surowego boczku -110 g cebuli drobno siekanej -12 g czosnku świeżego -2 g pieprz czarny mielony -1 g zioła prowansalskie -0,5 g majeranek -0,5 g ziele angielskie -0,5 g gałka muszkatołowa Wykonanie Boczek pakujemy w próżnię i gotujemy 5 min licząc czas

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z cieciecierzycą i pomidorami 171

Składniki: 20 dkg makaronu łazanki Lubella 2 cebule 1 kg pomidorów 1 puszka cieciorki świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek) 6 ząbków czosnku 1 papryczka chili 2 liście … Czytaj dalej Makaron z cieciecierzycą i pomidorami

czarrna od kuchni
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 120

korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, można też zastąpić świeże zioła ziołami suszonymi 4 gałązki natki pietruszki, używamy samych listków 120 g soli, najlepiej gruboziarnistej

MamaOskarka
Francuska zupa cebulowa z quinoą i serem gruyere 128

kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy ją na maśle, uważamy żeby się nie przypaliła, Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy

Quinoa Raz!
Wieprzowina w sosie z musztardą francuską, musem z cebuli i pieczonymi ziemniakami 133

cebule 2 małe ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe  mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz  dodatki: 4 ziemniaki  zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa

KuchcikoweLove
Szynki dojrzewające 165

osuszamy ręcznikiem. Szykujemy przyprawy. Rozdrabniamy (blenderem lub w moździerzu) uprażoną na suchej patelni gorczycę, kolendrę i czerwony pieprz. Dodajemy pozostałe przyprawy – mieszamy. Mięso nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie gotową mieszanką przypraw i ziół. Ponownie wkładamy do czystych, suchych woreczków na 36 godzin. Po tym czasie szynki wkładamy w cienkie podkolanówki lub pończochy, zawijamy (jak pokazałam na GIF-ie), przekładamy

mojewypiekiinietylko
Coś zdrowego na ząb, czyli orzeszki sojowe 133

się na żaden dodatek, gdyż swoich ,,orzeszków'' używam jako zamiennik płatków sojowych :). Wy jednak możecie dodać dowolne przyprawy, w zależności od upodobań np.: sól, zioła prowansalskie, słodką, bądź ostrą paprykę, chili, wasabi, granulowany czosnek lub suszoną cebulę. Przygotowanie: Ziarna soi należy zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.  Rano odlać wodę, przepłukać i ewentualnie posypać przyprawami.  Przesypać

Smiling Shrimp
sycąca zapiekanka z dynią 979

się dynia  lekko   przyrumieni. W międzyczasie ugotuj makaron, pozostawiając chochelkę wody z gotowania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Upieczony czosnek wyciśnij ze skórek. Wymieszaj z pozostałymi warzywami, śmietaną, ziołami, orzechami i serem oraz wodą z gotowania makaronu. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj. Ułóż w niewysokim naczyniu do zapiekania, posyp parmezanem i skrop

Eksperyment sobotni