36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plastry. Plastry posolić, odstawić na chwilę. Gdy puszczą sok, osuszyć(...)małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na plastry bakłażana nanieść porcję farszu mięsno-szpinakowego, zwinąć
Pasja Smakupuszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oleju (użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry
Czerwień i błękitpodanych proporcji wyjdzie około 20 placków 600 g cukinii 800 g ziemniaków 1 jajko 7 łyżek skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub mąki pszennej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki rozmarynu (można użyć innych ziół jeżeli nie lubimy rozmarynu) sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Placki ziemniaczane Przygotowanie: Umytą cukinie ścieram na tarce o grubych
Uwaga Babcia Gotujeklik ), a tym chcę zaprezentować wersję z grzybami, która także jest uwielbiana w moim domu. Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek ( Cykoria ) bazylia pieprz ziołowy pieprz naturalny(...)sól Farsz: 300g grzybów 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: olej Ponadto: ulubiony sos (u mnie czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex ) P rzygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku. Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę
Di gotujegramach, ale ja i tak na oko wszystko dodawałam. 50 g soli morskiej lub himalajskiej 5 g kurkumy 5 g curry 5 g czosnku suszonego 5 g bazylii suszonej 5 g ziół prowansalskich , 5 g papryki czerwonej słodkiej 5 g pieprzu ziołowego 5 g majeranku Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do słoiczka
Moje domowe kucharzeniesoli Przygotowanie: Filety rybne opłukać, osuszyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Farsz: W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym
KuchniaWeDwoje.plMakaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy
R'n'G Kitchenprzygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki chilli, jeżeli macie ochotę jogurt możecie zastąpić serkiem Kurczaka pokroić na drobne kawałki i razem z bazylią, jogurtem i przyprawami wrzucić do pojemnika i całość
Szybko Tanio Smaczniemarchewką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 600 g schabu 3 marchewki 2 papryki konserwowe sol, pieprz, szczypta chili 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej paryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2,5 litra bulionu warzywnego lub wody 0,5 l sosu s ł odko-kwaśnego Wykonanie : Mięso myjemy,osuszamy
Sama słodycz i szczypta chilipieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy
Kuchnia w czekoladziekroimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki, a cebulę po obraniu na ćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki i całość smarujemy porządnie oliwą z przyprawami. Opiekamy
Marder&Marder Manufacturechudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie mielona czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy
Kuchnia domowa Aniprzepisie , jest naprawdę smaczny, chrupiący, o lekko orzechowym posmaku. Właściwie nie potrzebuje dużego doprawiania. Składniki 3-4 bulwy topinambura 1/2 pęczka kolendry, posiekanej (lub innych ziół, które akurat mamy pod ręką ) 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki 1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążki łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek płatki chili sól, pieprz przygotowanie: Bulwy topinambura
Stare Garywracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić
UgotujmyTo.plnajlepsze zrobiło się praktycznie samo :) Pieczone warzywa: 2 duże marchewki kilka ziemniaków 1 duży burak 1 średnia cukinia 1/4 szkl. oleju pieprz, sól, ulubione zioła i przyprawy (u mnie głównie oregano i czosnek) Warzywa obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm (można grubiej, wtedy nie będą tak przypieczone). Olej mieszamy z przyprawami i zalewamy nim warzywa
Z butelką mleczka w tle